Peste o mie de persoane din R. Moldova sunt diagnosticate cu o maladie rară - o cifră inexactă însă, întrucât până astăzi nu a fost definitivat un registrul al bolilor rare. Deși puțini, acești pacienți luptă în continuare pentru un diagnostic, un tratament eficient sau servicii de reabilitare.
Peste 50 de dispozitive medicale, în valoare de 13,5 milioane de lei, cumpărate din banii statului sau donate de organizații internaționale sunt neutilizate, arată un audit al Curții de Conturi, realizat în 2022.
Aproximativ 57.000 de fete sau 50% din adolescentele din R. Moldova au fost vaccinate împotriva virusului Papiloma uman care provoacă cancerul de col uterin, departe de rata minimă de 80% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Nașterea copiilor, intervențiile chirurgicale, investigațiile și tratamentele oncologice sunt serviciile medicale pentru care pacienții oferă cel mai des mită în spitalele publice din R. Moldova.
În ultimii ani am avut mai multe motive să trăim sentimente de frică. Frica de necunoscut, atunci când a început pandemia. Frica de boală și de moarte. Nesiguranța zilei de mâine. Iar începutul războiul din Ucraina a generat și mai multe motive ca să trăim sentimente de frică și neliniște.
După 4 ani în care sunt obligatorii, registrele de evidență a cadourilor din spitale sunt goale. Acestea au fost gândite ca un instrument de transparență și de luptă împotriva corupției, însă, potrivit unora dintre directorii instituțiilor medicale, nu sunt decât „o farsă”.
Dumitrița Baciu este șefa centrului stomatologic din Basarabeasca. În timp ce colegii săi au ales să profeseze în capitală sau peste hotare, tânăra s-a întors în raionul natal. Ea observă că sătenii nu vin la cabinet pentru controale profilactice, ci doar atunci când nu mai pot suporta durerea.
R. Moldova se confruntă cu un val de viroze și de gripă, care a cauzat inclusiv moartea a patru persoane, după două sezoane în care numărul infecțiilor respiratorii a fost mult mai mic și nu s-a înregistrat niciun deces.
Inițiativa a fost anunțată de către guvernarea PAS în anul 2022 și în prezent se află la etapa dezbaterilor publice. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament și promulgat de președintă.
Locul Nataliei Catanoi, suspendată din funcția de directoare a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, a fost luat de fostul director al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Iurie Crasiuc.
În fiecare zi o femeie din R. Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin. Anual, vorbim de circa 300 de femei, jumătate dintre care pierd lupta cu boala. Asta în timp ce acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinare și cu ajutorul unui simplu test citologic.
Încarcă mai mult