Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Ultimele scrisori ale lui Mirel Costea, înainte de a-și trage glonțul în cap, au fost către adjunctul său, ilegalistul Alexandru Rogojinschi, către fetițele sale și către soția sa, Ana. Este posibil ca Mirel Costea să fi scris acele texte de un aparent devotament total pentru a-și proteja familia (se cunoaște cazul unui Lev Kamenev, al cărui fiu a supraviețuit în urma acceptării de către vechiul bolșevic a confesiunii publice a unor crime imaginare). Public aici câteva fragmente (cu grafia originală conform dactilografierii la Secția Cadre și la Securitate a scrisorilor olografe). Cazul Mirel Costea este emblematic pentru dinamica relațiilor de putere din PMR în perioada stalinismului dezlănțuit.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct

„Dragă tov. Rogojinschi,

Un comunist trebuie să aibă încredere în Partid și trebuie să fie cel mai fericit om din lume când simte că și Partidul are încredere în el. Am fost fericit, m-am bucurat de încrederea Partidului, și spun că am meritat-o, n-am înșelat Partidul. Din 1939 n-am trăit altă viață decât pentru Partid. Când mi s-a părut odată că soția mea se teme că activitatea mea poate duce la arestarea mea, am vorbit cu ea frumos și i-am arătat ce e Partidul. A început și ea să activeze cu trup și suflet. Până la 23 August 1944, n-am făcut un copil, tot cu gândul la Partid, să nu am greutăți în muncă. (…) Am urât și urăsc pe dușmanii clasei muncitoare, pe trădătorii ei, pe Foriș, Kofler, Pătrășcanu, Melinte, etc, etc. A fost arestat de aproape 2 săptămâni Calmanovici, care este cumnatul meu, am căutat să insuflu surorilor sale, printre care și nevasta mea, că noi, ca m.d.p. (membri de partid; V.T.) trebuie să avem încredere în Partid, dacă nu e vinovat i se va da drumul, dacă este vinovat atunci nici în gând să nu fim alături de el, ci de Partid, părerea Partidului să fie și a noastră. Am satisfacția că am contribuit la descoperirea, demascarea multor trădători ai clasei muncitoare și am contribuit la trimiterea lor la locul cuvenit. Este drept că mi-au și scăpat unii. … Dacă cineva mi-a fost rudă și am văzut că este ostil, n-a mai fost rudă și l-am lăsat dracului. Chiar despre Calmanovici pe care-l știam ca om al Partidului, am început să-l țin în rezervă, când am simțit că Partidul are rezervă față de el. N-am vrut niciodată să mă uit în dosarul său. … După chestia Calmanovici mai poate Partidul să aibă încredere în mine? Cinstit și sincer spun că are toate motivele să aibă încredere, căci nici măcar din limbuție sau pălăvrăgeală n-am vorbit niciodată nimic, nici despre munca mea, nici despre chestiuni de Partid sau altele pe care le cunosc. Totuși Partidul nostru nu va avea încredere, pentru că are experiența tristă a bandiților strecurați în munci de răspundere în Partid, cu partidele comuniste frățești. …Există un om cinstit care să nu vibreze pentru tov. Stalin? Să nu i se încrețească pielea când aude vorbind despre tov. Stalin pe cineva care l-a văzut personal? Există un om cinstit, chiar dacă nu e m.d.p. care să se gândească la viitor și să nu-i vină în minte tov. Stalin? … N-am putut să suport gândul că Partidul a pierdut încrederea în mine. De aceea sărut carnetul meu de Partid, pe care nu l-am murdărit nici înainte de a-l avea, în această formă și nici de când îl am. Îl depun Partidului. Îi mulțumesc pentru încrederea avută până la un anumit moment. Nu este un gest de comunist, nu de la Partid am învățat gesturile acestea, este încă o rămășiță a educației și moralei burgheze. Aș fi suportat schingiuiri în beciurile Siguranței, dar nu pot să suport chinul că nu mă mai bucur de încrederea Partidului meu. Ultimul meu gând către tov. Stalin, către CC al PMR, către tov. Gheorghiu-Dej. Costea Mirel”

Și către fetele sale:

„Dragele mele fetițe Rodica și Dana,

Tăticul vostru pe care l-ați iubit și v-a iubit vă cere scuze că pleacă, când veți fi mari, veți înțelege că cel mai mare bun al unui om cinstit este să se bucure de încrederea Partidului. … Să știți că tatăl vostru a fost un om cinstit și devotat Partidului. Dacă însă vreodată veți afla că Partidul are altă părere despre mine, atunci să credeți ce spune Partidul. Mama voastră vă va îngriji și vă va educa în spiritul dragostei pentru tov. Stalin, pentru URSS, pentru Partidul nostru, pentru conducătorii iubiți ai Partidului nostru, așa cum v-am educat și eu. Să nu fiți necăjite pentru că odată și odată tot moare un tătic. El nu poate trăi atâta vreme cât ar vrea copiii săi. Oricum nu mai aveam mult de trăit din cauza ulcerului meu. … Vă sărut cu dragoste nebună, Tata.

M-am uitat mult la voi astă seară și mi se scurgeau ochii”.

Istoricul Robert Levy ne-a dăruit o frântură de portret al lui Mirel Costea - fost șef al Sectorului de verificări din cadrul Secției de Cadre a CC al PMR, fost apropiat al lui Emil Bodnăraș în cadrul formațiunilor paramilitare de după 23 august, căsătorit cu sora inginerului Calmanovici:

„Un idealist excepțional de amiabil și una din figurile mai populare din ierarhia partidului, Mirel Costea și-a câștigat simpatia multor activiști comuniști prin maniera afectuoasă în care, în calitate de membru de frunte al Comisiei de Cadre a Partidului, i-a ajutat pe cei care se întorceau din străinătate după război. După cum au relatat mai mulți colegi ai săi, era «extraordinar de uman». Adjunctul său, Jean Coler, a remarcat remușcările profunde ale lui Costea cu privire la modul în care erau tratați necomuniștii în timpul arestărilor arbitrare care au început în 1947 și în special mâhnirea lui profundă și persistentă față de modul în care membrii Partidului Național Țărănesc au fost păcăliți, cu false promisiuni de indulgență, să-și mărturisească vinovăția. Costea îi mărturisea mereu lui Coler, cu tristețe, că el nu se va putea debarasa niciodată de «tendințele mic burgheze» (adică de scrupulele lui) și că acestea îl vor bântui/ obseda pentru totdeauna” (Anuarul Institutului Român de Istorie Recentă, Vol. 1, 2002, pp. 274–275).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:38 0:00
Link direct


Din relatarea lui Coler, precum și din alte amintiri, Mirel Costea apare ca un fel de „copil favorit” al militanților din clandestinitate. Evident idealizantă, relatarea lui Jean Coler (fost interbrigadist, fost exilat politic în URSS, parașutat în 1944 în România, fost activist la Secția Cadre) nu spune nimic despre „scrupulele” lui Mirel Costea în martie 1945, când a fost impus guvernul-marionetă Petru Groza, ori în noiembrie 1946, când comuniștii au falsificat cu nerușinare alegerile. În 1949, în timpul teribilelor verificări ale membrilor PMR, Costea a colaborat cu Iosif Rangheț și echipa acestuia de inchizitori (în care se „evidenția” Ghizela Vass). Faptul că în momentul sinuciderii sale, în iunie 1951, el era șeful celui mai sensibil resort din cadrul Secției de Cadre spune mult despre influența sa extraordinară în aparat.

Și totuși, oricât de influent ar fi fost, Costea era cumnatul unui militant considerat „dușman al poporului” (inginerul Emil Calmanovici). În sinea sa, Mirel știa că era imposibil ca Emil Calmanovici să fi fost spion, trădător, agent al Siguranței. Se ciocneau în el logica „mic burgheză” (adică aceea normală, neviciată de patosul ideologic) cu aceea a Partidului, fidelitatea față de familie cu aceea față de comunitatea trans-individuală numită Partid. Era așadar o coliziune între „adevărul subiectiv” (ce știa el despre Calmanovici) și „adevărul obiectiv” (ce susținea Partidul). Pentru Mirel Costea, nu exista salvare în afara Partidului. Dar nici în afara adevărului despre un om pe care îl iubea și îl admira, de a cărui cinste nu se putea îndoi. Aceasta a fost tragedia sa și a altor militanți fanatizați. Intraseră într-un joc din care nu se putea ieși decât prin moarte politică ori chiar fizică.

Într-o lungă discuție din 1996 cu mama mea pe acest subiect (am păstrat unele note), ea mi-a spus că din câte se vorbea în epocă, ultimul om care a intrat în biroul lui Mirel la Comitetul Central (clădirea din Aleea Alexandru, actualul Minister de Externe) a fost adjunctul său, temutul, întunecatul Alexandru Rogojinschi. Cu greu puteau fi închipuiți doi oameni mai diferiți. Acest Rogojinschi era un militant basarabean de origine rusă, un stalinist din categoria cea mai dură, arestat în anii ’30 ca spion sovietic, membru al grupului cultivat de Gheorghiu-Dej în închisoare (ca și Pintilie Bodnarenko, zis Pantiușa, Vania Didenko, zis Vidrașcu, Semion Postanski, zis Posteucă, etc). Am scris despre acești agenți din anturajul lui Dej în volumul meu Arheologia terorii (ediția a III-a a apărut la Curtea Veche în 2008 cu o prefață de Cristian Vasile). După 1960, Rogojinschi a fost transferat de la CC la Consiliul de Miniștri, de unde s-a și pensionat prin anii ’70, având rangul de consilier de stat. Mirel Costea a fost incinerat pe data de 9 iunie 1951 la Crematoriul Cenușa. S-au depus coroane de flori din partea colegilor de la CC și a ilegaliștilor.

Securitatea a urmărit atent cine a mers la Crematoriu să-i aducă un ultim omagiu, s-au notat numele, ora sosirii și a plecării. Între cei prezenți, în acel iunie 1951, Nicolae Goldberger (în acel moment, adjunct al lui Răutu la Secția de Propagandă) și soția sa Fani (pe atunci, șefa Cancelariei CC al PMR), Ida Felix (șefa cadrelor în Ministerul de Externe), Petre Lupu și soția sa, Nesia, Gheorghe Gaston Marin și soția sa, Mihail Florescu, Tina Chivu (soția lui Chivu Stoica, pe atunci membru al Biroului Politic), Gheorghe Filip, alt cunoscut luptător din maquis, politrucul Gh. Gonda, Charlotta (Sari) Gruia, una din anchetatoarele de la Comisia Controlului de Partid, Leon Nas (Nas Littman, așa apare el în acel document), adjunct pe atunci la Gospodăria de Partid, Simion Zeiger (Țaigăr), extrem de apropiat de Dej, fost coleg de celulă cu acesta la Doftana, i se și spunea Zeiger-Dej, Lenuța Păsculescu (sora lui Teohari Georgescu, șefa de cabinet a Anei Pauker), colonelul Andrei (Bandi) Roman, cumnatul lui Petre Borilă.

Lista este lungă, merită analizată cu atenție. S-a notat prezența tatălui meu, Leonte Tismăneanu (pe atunci redactor șef al Editurii PMR), și a sorei mamei mele, Cristina Luca (directoare a Direcției Cultură din Ministerul de Externe). Observăm așadar prezența unui grup semnificativ de foști voluntari din Spania și din Rezistența franceză (Florescu, Gaston Marin, Cristina Luca, tatăl meu, Jean Coler, Gheorghe-Georges Filip, Sari Gruia, Andrei Roman). Încerc să-mi imaginez ce va fi fost în sufletele lor, la ce se gândeau. Era cu câteva săptămâni înainte să vin pe lume. Și ce lume… Probabil că absența mamei mele se explică prin faptul că era însărcinată în ultima lună.

După ani de zile, mătușa mea, Cristina Luca-Boico, mi-a spus că unul dintre colaboratorii lui Mirel Costea, Eugen Szabo, i-a povestit că a fost chemat de Gheorghiu-Dej, care l-a însărcinat să pregătească dosarele pentru un proces al celor care luptaseră în maquis, inclusiv al ei. El spunea că nu a dat curs acestei cereri. Se poate. Ulterior, a lucrat în conducerea Ministerului de Interne (membru în Colegiul ministerului), în DIE, apoi a fost și el debarcat, a fost transferat la Ministerul Agriculturii. A murit în 2009, în Israel. Georges Filip a deținut înalte funcții în ministerele economice, a fost printre primii care a plecat din România imediat după moartea lui Dej, cred că în 1967, împreună cu soția sa, franțuzoaică, Annie, și fiica lor Jacqueline (Jackie). Participase, ca și Gaston Marin și Florescu, la rezistența din zona Sud. Este stranie absența lui Gheorghe Vasilichi, fost lider FTP-MOI, membru al CC al PMR, precum și a soției sale originare din Franța, Betka.

Poate că Mirel Costea chiar îi apărase pe acești militanți în condițiile intensificării represiunilor împotriva „internaționaliștilor” în celelalte „democrații populare”, ba chiar și în PC Francez (cazul André Marty). Pe de alta parte, exact în acea perioadă, fostul voluntar din Brigăzile Internaționale și maquisard, Mihai Patriciu, era șeful Regiunii de Securitate Cluj (post deținut la un moment dat și de un alt interbrigadist, Wilhelm Einhorn, devenit ulterior unul din stâlpii DIE). Tot în MAI/Securitate lucrau foștii voluntari din Spania, generalul Grigore Naum, colonelul Gheorghe Adorian (ginerele fostului lider regional comunist din Ardealul de Nord, Hillel Kohn, supraviețuitor al lagărelor naziste ale morții) și colonelul Coloman Ambrus. Un timp a fost ministru adjunct generalul Aurel Stancu, fost interbrigadist. Nu mai vorbesc de rolul lui Petre Borilă, fost activist cominternist în Spania, în conducerea supremă, ca membru al Biroului Politic al CC al PMR.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG