Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Gheorghe Gheorghiu-Dej considera că prin comparație cu alte partide comuniste est-europene, conducerea PMR reușise să evite cele mai rele excese asociate cultului lui Stalin. Orice va fi fost vreodată de rectificat a fost practic realizat prin epurarea grupului Pauker. Dar Dej nu a spus nimic despre soarta unor Foriș, Koffler sau Pătrășcanu, toți lichidați din ordinele sale, sau despre tratamentul extralegal aplicat unor Luca, Ana Pauker, Teohari Georgescu și multor alți militanți de partid.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

La Plenara CC din martie ’56, Iosif Chișinevschi și Miron Constantinescu, membri ai delegației române și la al XX-lea Congres PCUS, au contestat autoritatea lui Gheorghiu-Dej, fiecare din motive diferite, astfel încât, întâlnirea s-a transformat într-o adevărată dezbatere, nemaivăzută de la epurarea deviatorilor de dreapta. Acesta este și motivul pentru care, din documentele acestei plenare, a fost publicat doar Raportul lui Gheorghiu-Dej (și chiar și acela, într-o versiune cosmetizată). Susținut de Chișinevschi, Constantinescu a susținut „regenerarea” partidului în spiritul liniei antistaliniste promovată de Hrușciov. Cei doi au invocat sloganul Congresului XX privind „restaurarea normelor leniniste în viața internă a partidului”. De asemenea, Miron Constantinescu a criticat Securitatea, incluzând aici și faptul că poliția secretă ar fi operat în cadrul ministerelor fără consultări prealabile cu oficialii de prim rang, chiar dacă aceia, așa cum a și fost cazul, erau membri ai Biroului Politic.

În limbaj leninist, acesta era un atac general, iar Gheorghiu-Dej nu a ratat mesajul. Dictatorul, care era capabil să combine o amabilitate personală seducătoare cu cerințele ca de gheață ale logicii staliniste, a opus criticii lui Constantinescu și Chișinevschi teoria conform căreia cultul personalității a existat, într-adevăr, în sânul PMR, chiar cu consecințe abominabile și tragice, dar că toate acestea se vor fi sfârșit odată cu eliminarea ticăloșilor facționaliști, vechii oportuniști Pauker, Luca, Georgescu. După 1952, Gheorghiu-Dej și partizanii lui au pretins că „a fost reinstaurată conducerea colectivă”. Lucrul transpare din stenograma ședinței plenare a CC al PMR din 23-25 martie 1956. Mai târziu, la plenara CC din noiembrie 1961, Dej avea să susțină, secondat de o cohortă de sicofanți, că viața normală de partid a început abia după 1952 și că acest lucru s-a datorat în special marelui militant leninist, Gheorghiu-Dej însuși.

Merită poate subliniat că principalii doi adversari ai lui Dej l-au atacat pe acesta din motive cu totul și cu totul diferite. În cazul lui Chişinevschi, era vorba de dorința de a se asocia cu grupul care era cel mai probabil să câștige bătălia. Un adept îndârjit al liniei Moscovei, un meteorolog specializat pe turnura evenimentelor din Uniune, el a văzut oportunitatea de a-l submina pe Gheorghiu-Dej și de a-și recâștiga imaginea de luptător pentru democrația intra-partinică. Și cum se părea că Hrușciov face jocurile la Moscova, Chișinevschi a crezut că devenea inevitabilă și o reevaluare a epurărilor staliniste din România. Articolul fiului său, Gheorghe Chișinevschi (cu care am fost prieten și am corespondat), „Iosif Chișinevschi și PMR-ul în anii cincizeci” (Alergătorul de la Marathon, Nr. 4, 1989) confirmă aceste ipoteze.

De cealaltă parte, Miron Constantinescu a crezut că el este cel destinat să promoveze noul curs politic în România și a sperat că-l poate răsturna pe Dej. De fapt, la următoarea întâlnire a Biroului Politic, el l-a atacat direct pe Gheorghiu-Dej, spunând că, deși recunoaște meritele Primului Secretar, dorește să-i sublinieze defectele, considerând, prin urmare, că atitudinea necritică față de Gheorghiu-Dej era o poziție greșită, non-leninistă. Constantinescu credea, de asemenea, că poate conta pe sprijinul intelectualilor din partid, cât și pe sprijinul unor figuri culturale majore care fuseseră aruncate la periferia vieții sociale după ce comuniștii preluaseră puterea.

Frustrarea legată de inițiativa anti-Stalin a lui Hrușciov poate fi considerată primul pas în derularea ulterioară a disputei româno-sovietice. După momentul ’56 știut, comuniștii români au avut mai multe în comun cu China lui Mao și Albania lui Hoxha decât cu Polonia lui Gomułka. Cu toate acestea, Gheorghiu-Dej și-a folosit abilitățile diplomatice pentru a îmbunătăți relația țării sale cu Iugoslavia, pe ai cărei lideri îi stigmatizase la întâlnirea Cominform din noiembrie 1949 ca „bandă de asasini și spioni”. Bazat pe declarații ulterioare și confesiuni nepremeditate, în special asupra a ceea ce a fost dezvăluit în timpul Plenarei CC din noiembrie–decembrie 1961, membrii delegației române la Congresul XX al PCUS și-au petrecut serile jucând domino, încercând să-și dea seama ce se petrece la vârful partidului sovietic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Altfel spus, după Congresul XX, liderii comuniști români au fost derutați, confuzi, traumatizați și, în cele din urmă, scandalizați; întreaga lor lume se prăbușea odată cu idolul lor, Stalin, și cu portretizarea lui ca monstru paranoid, criminal și nimeni militar. Oricare vor fi fost sentimentele sale față de Hrușciov înainte de februarie 1956, este evident că, din acel moment încolo, Gheorghiu-Dej l-a suspectat profund pe Primul Secretar sovietic. Pentru el, la fel ca pentru Thorez, Novotný sau Ulbricht, distrugerea mitului lui Stalin a fost o eroare strategică și ideologică majoră, un cadou nemeritat pentru propaganda imperialistă și o concesie făcută „coruptului revizionism” titoist.

După ce au citit textul complet al Raportului Secret al lui Nikita Hrușciov, participanții români la Congresul XX au trebuit să determine cum anume vor discuta aceste documente cu restul conducerii PMR. Și de vreme ce noua linie adoptată la Kremlin îl primejduia personal, Gheorghiu-Dej a trebuit să tergiverseze dezbaterile care amenințau să apară la nivelul conducerii partidului său. Ca atare, el a invocat criza din Partidul Comunist Grec și implicarea lui de o lună în acea luptă de partid. În fapt, el câștiga timp amăgind diferiți membri ai Politburo-ului, evaluându-le atitudinile și calculând strategia optimă pentru iminentele discuții. În acest efort, Dej conta în special pe sprijinul lui Gheorghe Apostol, Chivu Stoica, Alexandru Moghioroș, Petre Borilă, Emil Bodnăraș, Alexandru Drăghici și, avea motive să spere, Nicolae Ceaușescu. Cât despre camuflajul ideologic al efortului de a preîntâmpina destalinizarea, Gheorghiu-Dej era sigur că se poate baza pe sofismele dialectice ale lui Leonte Răutu.

În cele din urmă, în perioada martie-aprilie 1956, au fost convocate mai multe întâlniri ale Comitetului Central pentru a informa conducerea de partid cu privire la Congresul XX al PCUS. Aceste sesiuni atent orchestrate se doreau a fi un fel de ritual de purificare în care fiecare membru al eșalonului suprem comunist era pus să se angajeze în practica leninistă notorie a criticii și autocriticii. La Plenara din 23–25 martie, Gheorghiu-Dej a prezentat un Raport al Biroului Politic (Dare de seamă) în care îl critica pe Stalin și în special practica cultului personalității. Chiar și așa, Raportul Secret n-a fost explicit menționat. Cât privește manifestările staliniste din cadrul propriului său partid, Gheorghiu-Dej a vorbit despre staliniștii români fără a da nume, sugerând că singurii staliniști din România fuseseră denigrații Pauker, Luca și Georgescu și că el, Gheorghiu-Dej, merita felicitat pentru a fi început destalinizarea avant la lettre, cu mult înainte de Congresul al XX-lea. De asemenea, el a subliniat că al Doilea Congres al PMR (decembrie 1955) a marcat o nouă fază a conducerii colective și că centralismul democratic guverna într-adevăr viața internă din partid. Mai simplu spus, jocul lui Gheorghiu-Dej era acela de a invoca lupta împotriva epuratei facțiuni moscovite ca argument în favoarea comportamentului politic, pasămite „vizionar corect”, al grupului său.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG