Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Puțini sunt gânditorii care să fi înțeles atât de exact precum Leszek Kołakowski care sunt sursele reale ale fascinației exercitate de radicalismul utopic marxist. Atunci când ne întâlnim cu paseiști (adeseori ignari, oricum cinici și iresponsabili) convinși că a fost totuși ceva frumos în proiectul ingineriei sociale propusă de tânărul hegelian născut la Trier pe 5 mai 1818, atunci când ni se spune, cu apodictic aplomb, că succesivele recesiuni ar fi o confirmare a profețiilor autorului lui Das Kapital, este bine să revenim la Kołakowski.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Itinerariul său spiritual este unul al responsabilității lucide: după episodul stalinist din tinerețe, a urmat trezirea, deziluzia, redobândirea demnității intelectuale, lupta cu „îngerul” unei dialectici instrumentalizată pentru justificarea orbirii. A sfidat noua ecleziologie leninistă (mitul partidului predestinat, o entitate mistic-carismatică situată, prin dictatul Istoriei, dincolo de Bine și de Rău) și a destrămat, în scrierile sale, pretenția gnozei revoluționare de a se substitui sacrului autentic.

Hybrisului propriu materialismului secular, radicalismului palingenetic (Roger Griffin), acest gânditor i-a opus un umanism întemeiat pe recunoașterea religiei ca parte legitimă a existenței umane. Întrebat care va fi ținta luptei sale după comunism, Kołakowski a răspuns: „Diavolul”. De fapt, el a fost cel care a definit totalitarismul drept încarnarea Diavolului în Istorie. Utopia Palatului de Cristal, visele Verei Pavlovna din romanul Ce-i de făcut de Cernîșevski, comandamentul fericirii obligatorii (vezi însemnările lui Dostoievski din Jurnalul unui scriitor), „Catehismul revoluționarului” de Serghei Neceaiev, himera egalitarismului absolut plăsmuită de Șigaliov în Demonii, s-au tradus concret în experimentul liberticid și genocidar al bolșevismului. Dezvolt această analiză în cartea mea Diavolul în istorie.

Experiența lui Leszek Kołakowski este cât se poate de revelatoare pentru relația dintre intelectualii critici și puterea totalitară. Începută ca o critică „din interior” a marxismului, despărțirea lui Kołakowski de mirajul ideologic, de ceea ce numesc frenezia supunerii (vezi volumul meu Ghilotina de scrum), s-a consumat ca ruptură completă și definitivă în magistrala trilogie. Raționalismul său a fost unul al calmului ironic, al convingerii că nu putem abandona valorile ultime de dragul unui relativism narcisist și al unui istorism frivol. Am spus-o de multe ori, marxismul a fost expresia paradigmatică a relativismului etic (a se vedea cartea Terezei Brândușa Palade despre profeții relativismului moral, de la Machiavelli la Marx și posteritatea acestuia). Respectând religiile tradiționale, Kołakowski a identificat miezul putred, sămânța apocrifă a religiilor seculare. Reiau aici un scurt fragment din prefața pe care am scris-o la acest volum:

„Tocmai acest voluntarism obsesiv, pentru care compromisul este strict un mijloc, iar nu o cale spre consens și solidaritate, a dus la cataclismul stalinismului. În contrast cu noile idolatrii bolșevizante, Kołakowski subliniază că originile ororilor staliniste se află în chiar intenția leninistă de a utiliza metode barbare pentru a transcende barbaria.”

Este absolut necesar să recitim din când în când concluzia Proclamației de la Timișoara, document capital al spiritului anti-totalitar din România și din întreaga Europă de Est și Centrală. La 11 martie 1990, autorii Proclamației spuneau un categoric și irevocabil NU resurecției puterii comuniste. Să nu uităm că în acea lună martie au avut loc incidentele sângeroase de la Târgu-Mureș, unul din pretextele constituirii Serviciului Român de Informații (SRI) condus de fostul conferențiar de socialism științific de la „Ștefan Gheorghiu”, un personaj misterios cu legături puternice în fosta Securitate (din care făcuse parte ca ofițer la un moment dat), Virgil Măgureanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct

Am fost printre primii analiști occidentali care au atras atenția asupra confiscării Revoluției din decembrie 1989. Pe 5 februarie 1990 am publicat în săptămânalul The New Republic articolul „New Masks, Old Faces” (inclus apoi în volumul Fantoma lui Gheorghiu-Dej, ediția a II-a, revăzută și adăugită, Humanitas, 2008). Analizam acolo biografiile noilor lideri, „emanații” ieșiți la suprafață în chip câtuși de puțin spontan în urma mișcării revoluționare pe care au deturnat-o cu cinism: Ion Iliescu, Silviu Brucan, Petre Roman. Mă refeream și la straniul episod Dumitru Mazilu, cu al său exploziv dosar publicat în România Liberă a doua zi după demonstrația anticomunistă din Piața Victoriei din 13 ianuarie 1990. Precum și la consilierul din umbră al lui Iliescu, omul care a citit Proclamația FSN în decembrie 1989, V. Măgureanu. Cel despre care avea să scrie lucruri revelatoare generalul Ion Mihai Pacepa în anii ce au urmat…

Am analizat semnificația Proclamației în cartea mea Reinventing Politics: Eastern Europe from Stalin to Havel (New York, Free Press, 1992, ediție paperback revăzută și adăugită, 1993, trad. rom. de Alexandru Vlad, Polirom, ed. a II-a, cu o nouă postfață, 2007). Scriam atunci: „Proclamația și-a atins ținta: ofensată, nomenklatura a reacționat cu armele ei tradiționale, calomnia, insinuarea și intimidarea”. Cred că ar merita examinate, pentru lămurirea generației mai tinere, textele abjecte ce-au apărut atunci în publicații precum Azi, Dimineața și, după ce-a primit dreptul de apariție grație premierului din epocă, Petre Roman, în imundul săptămânal România Mare.

Proclamația a accentuat cu exemplară limpezime necesitatea rupturii cu comunismul și neo-comunismul, faptul că idealul suprem al celor care s-au jertfit în orașul-martir Timișoara era inspirat de spiritul civic anticomunist. Este spiritul care a ghidat abordarea propusă în Raportul Final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, operă colectivă ale cărei recomandări și concluzii așteaptă încă să fie traduse în realitate.

„Această Proclamație s-a născut din necesitatea de a aduce la cunoștința națiunii române adevăratele idealuri ale Revoluției de la Timișoara. A fost o revoluție făcută de popor și numai de el, fără amestecul activiștilor și securiștilor. A fost o revoluție autentică și nu o lovitură de stat. A fost categoric anticomunistă și nu doar anticeaușistă. La Timișoara nu s-a murit pentru ca activiști comuniști din rândurile doi și trei să treacă în frunte și unul din participanții la genocid să fie numit de către aceștia ministru de interne. Nu s-a murit pentru ca dezbinarea socială și națională, cultul personalității, cenzura mass-mediei, dezinformarea, amenințările telefonice și scrise și toate celelalte metode comuniste de constrângere să fie practicate în văzul lumii, în timp ce nouă ni se cere pasivitate în numele stabilității sociale. Această Proclamație se adresează în primul rând celor care au primit revoluția cadou și se miră de ce suntem nemulțumiți, de vreme ce dictatura a căzut, s-au abrogat o serie de legi proaste și a mai apărut și câte ceva în prăvălii. Acum știm de ce suntem nemulțumiți: nu acesta a fost idealul Revoluției de la Timișoara. Noi, autorii acestei Proclamații, participanți la evenimentele dintre 16 și 22 decembrie 1989, nu considerăm Revoluția încheiată. O vom continua pașnic, dar ferm. După ce am înfruntat și am învins, fără ajutorul nimănui, unul dintre cele mai puternice sisteme represive din lume, nimeni și nimic nu ne mai poate intimida.”

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG