Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Frustrarea legată de inițiativa anti-Stalin a lui Hrușciov poate fi considerată primul pas în derularea ulterioară a disputei româno-sovietice. După momentul ’56 știut, comuniștii români au avut mai multe în comun cu China lui Mao și Albania lui Hoxha decât cu Polonia lui Gomułka. Cu toate acestea, Gheorghiu-Dej și-a folosit abilitățile diplomatice pentru a îmbunătăți relația țării sale cu Iugoslavia, pe ai cărei lideri îi stigmatizase la întâlnirea Cominform din noiembrie 1949 ca „bandă de asasini și spioni”. Bazat pe declarații ulterioare și confesiuni nepremeditate, în special asupra a ceea ce a fost dezvăluit în timpul Plenarei CC din noiembrie–decembrie 1961, membrii delegației române la Congresul XX al PCUS și-au petrecut serile jucând domino, încercând să-și dea seama ce se petrece la vârful partidului sovietic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Altfel spus, după Congresul XX, liderii comuniști români au fost derutați, confuzi, traumatizați și, în cele din urmă, scandalizați; întreaga lor lume se prăbușea odată cu idolul lor, Stalin, și cu portretizarea lui ca monstru paranoid, criminal și nimeni militar. Oricare vor fi fost sentimentele sale față de Hrușciov înainte de februarie 1956, este evident că, din acel moment încolo, Gheorghiu-Dej l-a suspectat profund pe Primul Secretar sovietic. Pentru el, la fel ca pentru Thorez, Novotný sau Ulbricht, distrugerea mitului lui Stalin a fost o eroare strategică și ideologică majoră, un cadou nemeritat pentru propaganda imperialistă și o concesie făcută „coruptului revizionism” titoist.

După ce au citit textul complet al Raportului Secret al lui Nikita Hrușciov, participanții români la Congresul XX au trebuit să determine cum anume vor discuta aceste documente cu restul conducerii PMR. Și de vreme ce noua linie adoptată la Kremlin îl primejduia personal, Gheorghiu-Dej a trebuit să tergiverseze dezbaterile care amenințau să apară la nivelul conducerii partidului său. Ca atare, el a invocat criza din Partidul Comunist Grec și implicarea lui de o lună în acea luptă de partid. În fapt, el câștiga timp amăgind diferiți membri ai Politburo-ului, evaluându-le atitudinile și calculând strategia optimă pentru iminentele discuții. În acest efort, Dej conta în special pe sprijinul lui Gheorghe Apostol, Chivu Stoica, Alexandru Moghioroș, Petre Borilă, Emil Bodnăraș, Alexandru Drăghici și, avea motive să spere, Nicolae Ceaușescu. Cât despre camuflajul ideologic al efortului de a preîntâmpina destalinizarea, Gheorghiu-Dej era sigur că se poate baza pe sofismele dialectice ale lui Leonte Răutu.

În cele din urmă, în perioada martie-aprilie 1956, au fost convocate mai multe întâlniri ale Comitetului Central pentru a informa conducerea de partid cu privire la Congresul XX al PCUS. Aceste sesiuni atent orchestrate se doreau a fi un fel de ritual de purificare în care fiecare membru al eșalonului suprem comunist era pus să se angajeze în practica leninistă notorie a criticii și autocriticii. La Plenara din 23–25 martie, Gheorghiu-Dej a prezentat un Raport al Biroului Politic (Dare de seamă) în care îl critica pe Stalin și în special practica cultului personalității. Chiar și așa, Raportul Secret n-a fost explicit menționat. Cât privește manifestările staliniste din cadrul propriului său partid, Gheorghiu-Dej a vorbit despre staliniștii români fără a da nume, sugerând că singurii staliniști din România fuseseră denigrații Pauker, Luca și Georgescu și că el, Gheorghiu-Dej, merita felicitat pentru a fi început destalinizarea avant la lettre, cu mult înainte de Congresul al XX-lea. De asemenea, el a subliniat că al Doilea Congres al PMR (decembrie 1955) a marcat o nouă fază a conducerii colective și că centralismul democratic guverna într-adevăr viața internă din partid. Mai simplu spus, jocul lui Gheorghiu-Dej era acela de a invoca lupta împotriva epuratei facțiuni moscovite ca argument în favoarea comportamentului politic, pasămite „vizionar corect”, al grupului său.

Schimbările care s-au petrecut după moartea lui Stalin au fost accelerate de faimosul Congres al XX-lea al PCUS, când, pe 25 februarie 1956, în fața unei audiențe stupefiate, Nikita Hrușciov a expus monstruoasele crime staliniste, în special persecutarea cadrelor de partid și de guvernământ, decimarea elitei Armatei Roșii, slaba pregătire pentru atacul lui Hitler din iunie 1941, sinistra „Afacere Leningrad” și multe altele. Aceste lucruri fuseseră de ceva vreme criticate de Troțki și alți anti-staliniști, și erau bine știute în Occident. Chiar și așa, condamnarea atrocităților lui Stalin (în realitate, doar unele dintre ele, de vreme ce Hrușciov nu a atins și ororile colectivizării, înscenările judiciare din anii 1930, inclusiv procesele-spectacol de la Moscova sau exterminarea foștilor membri ai Comitetului Antifascist Evreiesc) n-a fost niciodată recunoscută, nemaizicând asumată din perspectivă oficială comunistă. Păcate de neiertat în cultul stalinist erau acum denunțate de cea mai autorizată voce a comunismului global: Primul Secretar al Comitetului Central al PCUS.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

În Raportul său secret, document întocmit de fapt de o comisie condusă de veteranul ideolog de partid Piotr Pospelov, Hrușciov admitea existența unui mult timp negat „testament” al lui Lenin, în care fondatorul bolșevismului avertizase partidul despre cruzimea excesivă a lui Stalin și comportamentul său potențial distructiv. Ceea ce sovieticii s-au limitat a defini drept „cultul personalității” lui Stalin a fost, de fapt, consecința tragică, dar nu mai puțin logică, a unui sistem inuman, bazat pe instituții despotic-autoritare structural ostile regulilor democrației tradiționale, o ordine socială pentru care teroarea ideologică și cea polițienească au reprezentat principalele mijloace de legitimare politică, precum și de reproducere economică, politică, socială și culturală.

În mod logic, Congresul XX al PCUS a afectat dramatic relațiile Moscovei cu sateliții ei. Atacând anii lui Stalin ca lider al partidului, Hrușciov punea implicit în chestiune supremația Moscovei în cadrul mișcării internaționale. Într-adevăr, multe partide comuniste - chinez, francez, italian, albanez și român - au început să se uite cu alți ochi la politicile sovietice. Mai mult, până prin perioada lui glasnost și perestroika, comuniștii francezi au preferat să conteste autenticitatea Raportului Secret și l-au numit „raportul atribuit lui Hrușciov”.

Delegația română la Congresul XX a fost condusă de Gheorghiu-Dej și i-a inclus pe membrii Biroului Politic Miron Constantinescu, Iosif Chișinevschi și Petre Borilă. Mai multe detalii privind discuțiile dintre membrii delegației PCR pot fi găsite și în cartea lui Paul Sfetcu, 13 ani în anticamera lui Dej (București: Editura Fundației Culturale Române, 2000). Au fost tocmai acele timpuri turbulente cele care l-au apropiat foarte tare pe Gheorghiu-Dej de Petre Borilă, pe care îl includea în cercul intim, locusul în care toate chestiunile secrete erau analizate și deciziile fatale luate. Am aflat de la Mircea Răceanu o mulțime de informații cu privire la relația dintre Dej și Borilă, pentru că el crescuse în URSS împreună cu fiul lui Borilă, Iuri, și pentru că mama lui, Ileana, membră CC între 1955–58, era prietena apropiată a uneia din soțiile lui Borilă, Ecaterina.

În mod evident, delegația nu putea anticipa că o astfel de bombă avea să explodeze. Nu este deloc greu să ne imaginăm că Gheorghiu-Dej, fără îndoială un stalinist autentic, nu a fost deloc entuziasmat de critica severă la adresa fostului lider sovietic. Potrivit lui Miron Constantinescu, Gheorghiu-Dej a fost profund marcat de revelațiile din Raportul Secret al lui Hrușciov. În ochii lui Dej, prin denunțarea idolului comunismului mondial, Hrușciov comitea o gafă istorică. În acest sens, liderul român împărtășea cu Mao Zedong și Maurice Thorez disprețul pentru „senzaționalismul” lui Hrușciov. Istoricul Georges Haupt a publicat în Revue française des sciences politiques (august 1968), un foarte bun articol despre geneza conflictului sovieto-român.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG