Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:20 0:00
Link direct

Spiritul revoluționar se prevalează de categorii politice „tari”, împarte lumea în tabere ireconciliabil opuse, în prieteni și dușmani. În România, cel puțin, acestea sunt vorbe fără noimă, afirma și Mihail Sebastian, iar diagnosticul său uimește încă prin perenitate: „…stânga și dreapta românească adăpostesc cele mai variate compromisuri, cele mai fanteziste contradicții. Lipsei lor de conținut politic li se adaugă o gravă lipsă de sinceritate personală care le golește de orice conținut. E o discrepanță strigătoare la cer între ceea ce spun oamenii și ceea ce fac ei, e un dezacord între scrisul lor și viața lor. Democrați cu scandaloase averi, socialiști cu strălucitoare carieră mondenă, teologi cu chef și temperament - e prea plină societatea noastră de asemenea exemplare pentru a ne mai osteni să credem în democrația, în socialismul și în ortodoxia lor”. Aceste cuvinte au fost scrise acum mai mult de 80 de ani, dar avem impresia că ele surprind o realitate care ne este, vai, extrem de familiară...

Sigur, cu toții trecem prin schimbări de opinii, lumea nu este statică, putem avea iluzii la un moment dat, erori de apreciere, naivități, opțiuni de moment pe care apoi le regretăm. Să ne amintim de Malraux, de Claude Roy, de Marguerite Duras, de Pierre Daix, chiar de Merleau-Ponty. Sebastian însuși nu a fost ferit de ispita demonismului, cum a demonstrat Marta Petreu într-un remarcabil studiu despre relația dintre autorul romanului De două mii de ani și Nae Ionescu. Aici ne referim la Cum am devenit huligan, nu la întregul itinerariu spiritual al celui care avea să scrie unul dintre cele mai impresionante documente (Jurnalul) despre prigoana evreilor în anii războiului, o carte menită să dăinuie ca probă a supraviețuirii spiritului în cele mai negre condiții imaginabile.

Hannah Arendt scria cândva despre dificultatea de a judeca varii biografii implicate în „furtunile ideologice ale secolului XX”. Cred că avea dreptate: ceea ce apare azi ca opțiune clară, precisă, a fost, în special în perioada interbelică, un fenomen mult mai complex, în fapt o reacție înnebunitoare la criza liberalismului și a democrației în genere. În anii 1930, gânditorul francez Élie Halévy a remarcat venirea pe lume a ceea ce a numit l’ère des tyrannies.

Când vorbesc adesea despre conceptul de metapolitică, elaborez de fapt pe marginea modelului propus de Peter Viereck în cartea omonimă, cu o prefață de Thomas Mann (Metapolitics. The Roots of the Nazi Mind, New York: Capricorn Books, 1965). El a împrumutat acest concept dintr-o scrisoare deschisă adresată lui Richard Wagner de către Constantin Frantz în 1878: „Pentru a fi autentic germană, politica trebuie să devină metapolitică. Cea din urmă este pentru obișnuita politică anodină ceea ce este metafizica pentru fizică”. Deci, pentru Viereck, cuvântul exprimă „mult mai adecvat decât orice alt termen existent în dicționar, foarte ostentativul misticism care ține laolaltă filosofia politică, economică și națională a lui Wagner și Hitler într-o unitate de sine stătătoare—și foarte germană”. Pentru Viereck, metapolitica este „o ideologie semi-politică care rezultă din împletirea a patru elemente distincte”. Acestea patru sunt „romantismul (...) știința rasismului; un vag socialism economic, protestând, uneori demagogic, alteori sincer împotriva materialismului capitalist; și presupusele forțe supranaturale și subconștiente ale colectivității Volk”.

În cele din urmă, consider că o cheie pentru înțelegerea unor asemenea pasiuni radicale este de găsit într-un text scris de Paul Nizan în 1934. Acolo, filosoful francez îi compara pe André Malraux și Martin Heidegger, dar trebuie să ne amintim și că, la acel moment, primul era o vedetă a stângii franceze pro-sovietice și anti-fasciste, iar cel de-al doilea acceptase deja să devină rectorul Universității din Freiburg sub patronaj nazist. Discursurile lui Malraux au sunat șocant de similar cu cel al lui Heidegger în calitate de rector. Filosoful german exalta „grandoarea istorică a nazismului”, în vreme ce francezul, pe aceea a bolșevismului. Nizan a observat că scrierile lui Malraux și Heidegger (și aș adăuga și primele gânduri filosofice ale lui Cioran pe această listă scurtă) erau îmbibate de anxietate, disperare și „o solitudine fără remediu a condiției umane”. Numai plecând de la astfel de constatări și puneri în context putem înțelege mai mult din teribilul tumult ideologic al veacului trecut...

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:20 0:00
Link direct

Discut adesea cu studenții mei despre Lev Davidovici Troțki (1879—1940) și teoria revoluției permanente. În 1918, în plin război civil, comandantul Armatei Roșii și comisarul poporului pentru afaceri externe dicta un text incendiar în care își propunea să-l strivească fără cruțare pe teoreticianul social-democrat german Karl Kautsky. Apărut în 1920 sub titlul „Comunism și terorism”, volumul lui Troțki rămâne până azi un manifest în favoarea violenței nesăbuite, de nimic îngrădită, împotriva celor decretați drept inamici ai revoluției. A fost reeditat, la editura londoneză Verso, cu o entuziastă prefață semnată de idolul neo-stângiștilor de pretutindeni, hegeliano-marxistul lacanian Slavoj Žižek. În plină ofensivă a stângii radicale, excitată paroxistic de criza economică, părea că mistica revoluționară troțkistă a redevenit actuală. Nu mai vorbesc de filmul Frida despre pictorița Frida Kahlo, în care el viejo revolucionario apare ca un personaj demn de tot respectul, un venerabil filosof prigonit de canaliile staliniste, între care David Alfaro Siqueiros, celebrul pictor muralist.

Sigur, a fost calomniat, hărțuit, urmărit și în final ucis, dar nu putem uita care au fost idealurile lui Troțki: distrugerea civilizației burgheze, a statului de drept, lichidarea țărănimii „individualiste”, revoluția mondială cu orice preț și cu orice risc. Victimele acestor morbide experimente nu contau, erau parte a unei grandioase aventuri istorice. O mentalitate contagioasă care i-a influențat pe Mao, Guevara, Raúl Sendic, Mario Firmenich, Andreas Baader și pe atâția alți iluminați, adică posedați, revoluționari. Aș aminti, în acest sens, o biografie, câtuși de puțin măgulitoare, datorată istoricului britanic Robert Service. Să spun de la început că termenul „troțkism” a fost o invenție propagandistică a triumvirilor (Stalin, Zinoviev și Kamenev) pentru a-l contrapune doctrinei presupus pure a leninismului.

Câteva date biografice: născut în 1879 într-o familie evreiască relativ înstărită din Imperiul Țarist, tânărul Lev Bronstein a aderat la mișcarea revoluționară clandestină. Hiper-dotat intelectual, cu o ușurință devenită proverbială de a compune fulgerător pamflete explozive, orator electrizant, cel care a adoptat numele conspirativ Troțki a devenit o voce influentă în Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Rusia. Poseda, chiar excesiv, ceea ce se cheamă carismă. A fost inițial un favorit al veteranilor socialiști, între care Pavel Borisovici Akselrod, pe care ulterior îl va stigmatiza drept renegat. Ca și Lenin, Troțki nu se încurca în sentimentalisme „mic-burgheze”. Moralitatea era, pentru el, o chestiune de eficiență, strict instrumentală: era moral ceea ce servea revoluția, era imoral ceea ce o slăbea ori o împiedica.

În 1903, a fost printre cei dintâi care au intuit primejdia despotismului promovat de cel pe care l-a numit Maximilien Lenin (aluzie la iacobinismul fondatorului bolșevismului). La rândul său, Lenin n-a rămas dator: l-a numit „Iudușka”, o aluzie la personajul lui Saltîkov-Șcedrin din romanul Domnii Golovliov. În 1905, Troțki s-a aflat în fruntea Sovietului din Sankt Petersburg, a devenit un simbol al furtunii revoluționare. Arestat, surghiunit, în final ajuns în exil, a scris articole și broșuri care militau pentru două teze esențiale: continuitatea procesului revoluționar dincolo de faza liberal-constituțională, deci dincolo de pluralismul burghez, și natura planetară a revoluției comuniste. A ajuns la București în perioada Războaielor Balcanice, a scris lucruri interesante despre acele conflicte, s-a cunoscut cu Dobrogeanu-Gherea.

În 1914, ca și Lenin, Karl Radek, Rosa Luxemburg și Karl Liebknecht, a condamnat „războiul imperialist” în numele internaționalismului proletar (care capotase jalnic). A fost printre cei care au invocat necesitatea înființării unei noi Internaționale. A ajuns în Statele Unite, a continuat să scrie exegeze marxiste și comentarii politice. După 1912, când ruptura din social-democrația rusă s-a consumat irevocabil, Troțki a refuzat să adere la vreuna din cele două facțiuni aflate într-o ireconciliabilă adversitate (bolșevicii conduși de Lenin și menșevicii conduși de Martov). Era extrem de sceptic, în acea perioadă, în raport cu elitismul bolșevic, cu marele risc de a înlocui dictatura proletariatului prin aceea a partidului, apoi prin aceea a Comitetului Central și, în final, a secretarului general și a clicii acestuia.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG