Linkuri accesibilitate

În Croația, partid al premierului Andrej Plenković ​ a câștigat alegerile parlamentare de duminică


Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic alături de colegii de partid, 5 iulie 2020.

Uniunea Democrată Croată (HDZ), partid de centru-dreapta din Croaţia al premierului Andrej Plenković ​, a obţinut cele mai multe mandate în parlament la alegerile parlamentare de duminică, arată un exit poll realizat de Ipsos pentru televiziunea de stat.
Cu 61 de locuri din totalul de 151 ale parlamentului de la Zagreb, HDZ devansează coaliţia „Restart", a opoziției social-democrate, Partidul Social-Democrat (SDP), condus de Davor Bernardić, care a obţinut 44 de locuri.
„Mişcarea patriotică" (Domovinski Pokret), partid naționalist și euroceptic (Mișcarea Patriei) al lui Miroslav Škoro, cunoscut cântăreţ de muzică populară, a obţinut 16 locuri şi ar putea să se afle în poziţia de arbitru.
Uniunea Democrată Croată de centru-dreapta (HDZ) de guvernământ a avut un ușor avantaj în majoritatea sondajelor de opinie asupra principalului său rival, social-democrații (SDP), dar niciuna dintre părți nu va putea guverna de una singură.

Noul guvern va avea o sarcină complicată pentru a ține sub control pandemia încercând și să restabilească economia, care se preconizează să scadă cu aproximativ 10% în acest an. Se estimează că veniturile din turism vor scădea cu 70%.
Unii analiști consideră că cele două mari partide ar putea fi forțate să facă o coaliție.

XS
SM
MD
LG