Linkuri accesibilitate

Zece ani de la reforma constituțională (Timpul)



În Timpul, Gheorghe Budeanu ne reaminteşte că astăzi se împlinesc zece ani de cînd prin reformă constituţională deputaţii moldoveni au transformat Moldova în republică parlamentară. Editorialistul scrie că iniţiativa venită din partea liderului pepecedist era criticată pe atunci de mulţi pentru că se credea că va aduce în fruntea statului un reprezentant comunist, care va îşi va concetra în mîinile sale puterea şi va promova păpuşari în fruntea Parlamentului, fapt care, constată Budeanu, s-a şi întîmplat.

Tot Timpul descrie cum moldovenii şi americanii de aici au serbat sîmbătă Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii, declarată la 4 iulie 1776, cu mîncare şi muzică americană, dar şi vin şi muzică moldovenească. Ziarul mai scrie despre inaugurarea, ieri, la Sărătenii Vechi, Teleneşti, a unei răstigniri în memoria persoanelor deportate din această localitate la 6 iulie 1949, în cel de-al doilea val de deportări staliniste, şi mai publică, pe cea de-a cincea pagină, un interviu cu Liliana Viţu, şefa Departamentului ştiri la Moldova1, despre transformările de la TVM după schimbarea conducerii de aici.

Ziarul Komsomolskaia Pravda publică astăzi proiectul hotărîrii „despre aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului totalitar comunist din Republica Moldova”, adică anume acel proiect care nu a ajuns să fie dezbătut în şedinţa în plen a Parlamentului, anunţată pentru lunea trecută, dar va fi pus în discuţie într-o şedinţă specială programată pentru mâine.
XS
SM
MD
LG