Linkuri accesibilitate

Semnele virajului spre Rusia pe care-l fac guvernanții de la București (Hotnews)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

O înfrîngere a Occidentului în Europa de est e un pericol enorm și imediat (Adevărul)


Într-o analiza publicata de Hotnews, Dan Tapalagă inventariaza semnele virajului spre Rusia pe care-l fac guvernanții de la București. Indiciul recent este vizita neobisnuita a ambasadorului rus Oleg Malghinov la Ministerul Economiei, in plin scandal al privatizarii combinatului Oltchim. In acelasi interval, potentialul cumparator al Oltchimului, Dan Diaconescu, patronul OTV, mergea la sediul ambasadei americane la Bucuresti. Tapalaga gaseste semnificativa, in acest context, si precizarea facuta de presedintele Traian Basescu imediat dupa intoarcerea la Cotroceni, ca urmare a invalidarii masurii de suspendare a sa politica externa a Romaniei ramane orientata spre Vest. Declaratia presedintelui devenise necesara dupa ce atat premierul Victor Ponta, cat si ministrii de externe din cabinetul sau (au fost deja doi), dadusera semnale ostentative de reapropiere de Moscova. Legaturile continua sa se consolideze, inclusiv pe plan cultural, arata comentatorul. Ministerul roman al culturii tocmai organizeaza Zilele culturii romane la Moscova. Invitat la deschidere, ministrul culturii Puiu Hașotti nu a fost insa intampinat de omologul sau rus, ceea ce ar trebui citit ca un semnal ca România nu a indeplinit inca toate conditiile puse de Moscova, se mai arata in analiza publicata de Hotnews.

Un articol semnat de Grigore Cartianu in „Adevărul” prezinta cititorilor romani scenariul lansat in presa de la Chișinau de analistul Petru Bogatu. Acesta crede ca Uniunea Sovietica nu a murit, ci s-a deghizat dupa 1991, in special prin ”kaghebizarea latentă a noii Rusii, prin infiltrarea cekiştilor în structurile puterii postsovietice”, avand drept urmare preluarea controlului asupra banilor, economiei, justiţiei, presei şi sistemului academic din tara. Grigore Cartianu precizeaza ca ipoteza lui Bogatu se bazeaza, in principal, pe analize ale unor politologi rusi si adauga, in nume personal, ca daca numai 10% din acest scenariu este valabil, avem dovada calitatii de „cameleon perfect” a comunismului. O infrangere a Occidentului in Europa de est ar deveni astfel un pericol enorm si imediat, mai arata articolul din „Adevărul”.

Cum se explica recenta decizie a guvernului roman de a cumpara, pentru a înlocui MIG-urile uzate de care dispune armata romana, avioane americane F 16. Daca in acest fel Ponta isi inchipuie ca-i cumpara pe americani, se inseala amarnic, arata Cristian Câmpeanu de la „România Liberă”. De altfel, el il priveste pe premier ca pe un ignorant in materie de politica externa, domeniu in care tot ce stie ar fi invatat de la fostul premier social-democrat Adrian Nastase. Acesta isi publica din inchisoare viziunea geostrategica: una dominata de amoralism, in numele pragmatismului, adica de interese in loc de valori.

Dar, despre Victor Ponta, Mircea Cartarescu scrie in „Evenimentul Zilei” ca despre un personaj politic deja condamnat. Dupa toate greselile facute in aceasta vara, impreuna cu partenerii sai de coalitie, liberalul Crin Antonescu si conservatorul Dan Voiculescu, lovitura de gratie i-ar putea veni chiar dinspre Uniunea Social Liberala, care se clatina.
XS
SM
MD
LG