Linkuri accesibilitate

Cooptarea lui Gigi Becali pe listele de candidati ai PNL (Hotnews.ro)


Contribuția președintelui Băsescu la degradarea vieții publice (Adevărul).


Fara indoiala, stirea cea mai comentata in presa scrisa este astazi cooptarea lui Gigi Becali pe listele de candidati ai Partidului National Liberal. Pentru analisti, asocierea e monstruoasa, avand in vedere vechiul blazon democratic al PNL-ului. Presedintelui PNG (Partidul Noua Generatie) i se face un portret necrutator, din simpla citare a declaratiilor lui de celebra vulgaritate.

Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga reproduce (si ne crutam ascultatorii de a relua aici) cea mai recenta iesire a lui Becali, impotriva profesorului Radu Carp. Acesta a sustinut la un post de televiziune ca Becali are pur si simplu nevoie de imunitate parlamentara. „E ipocrita litania pe mormantul Bratienilor. PNL-ul sub Crin Antonescu, aflat de vreo doi ani la discretia turnatorului Felix (Dan Voiculescu, patronul Antenelor), nu mai are nimic liberal. Gigi Becali si-a gasit in sfarsit locul potrivit si partenerul perfect. Antonescu este la fel de anti-european si anti-american ca Becali, amandoi [...] vorbesc la perfectie o singura limba, straina oamenilor normali - limba comuna a injuriei si insultei - si nu au nici un sistem de valori”, scrie Tapalaga.

Cooptarea lui Becali este cuiul batut in sicriul liberalismului, arata si Vladimir Tismaneanu intr-un comentariu publicat pe contributors.ro. Mirarea sa cea mai mare este insa totala lipsa de reactie din partea intelectualilor care sunt membri sau simpatizanti ai PNL, si nu sunt putini. „Tacerea lor este simptomatica pentru un timp al capitularilor morale. Indignati pana peste poate de dictatura lui Basescu, acesti oameni nu vad in ce mlastina au ajuns”, scrie Tismaneanu. El adauga ca degradarea conditiei intelectuale si jurnalistice in Romania de azi este fara precedent, ca e stupefiant cum presedintele Traian Basescu e acuzat ca ar fi „polarizat” lumea intelectuala romaneasca, fara o vorba despre „actiunea sistematica de manipulare dusa de trustul felixiot si aliatii sai”.

Grigore Cartianu insista in Adevarul pe intoleranta, xenofobia, aversiunea in continuu declarata a lui Becali fata de minoritati. Propagata prin televiziuni, ea are, crede jurnalistul, puterea unui glont lansat pe teava. O trista dovada s-a produs in zilele din urma, cand presedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, Csaba Asztalos, un oficial care apare extrem de rar la televizor, a fost agresat in plina strada, intr-o actiune care are toate aparentele unui scenariu de intimidare bine pus la punct.

Aceste detalii, legate de declaratia recenta a premierului Victor Ponta: „Urăsc ceea ce domnul preşedinte Băsescu reprezintă” – il duc pe Grigore Cartianu la concluzia ca ura generalizată care pune stăpânire, încet-încet, pe societatea românească.

Presedintele Basescu nu este insa privit ca fara vina in aceasta degradare a vietii publice. Ion M. Ionita reaminteste in Adevarul ca Partidul Democrat Liberal, care l-a sustinut pe actualul presedinte in alegeri, a facut de asemenea un soi de pact nescris cu Becali la alegerile precedente.
XS
SM
MD
LG