Linkuri accesibilitate

În România, ministrul justiției declanșează procedura pentru selectarea unui nou procuror general


Tudorel Toader

În România, ministrul justiției Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura pentru selectarea unui nou procuror general în locul lui Augustin Lazăr pentru că pe 27 aprilie expiră mandatul acestuia.

Între timp, partidul Național Liberal de opoziție a depus joi la Parlament o inițiativă legislativă de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, despre care susține că reprezintă un instrument de presiune asupra magistraților.

Este secția care a implicat-o recent pe Laura Codruța Kovesi într-un dosar penal, cu puțin timp înainte ca ambasadorii UE și ulterior parlamentarii din comisia LIBE a Parlamentului de la Strasbourg să-l aleagă pe noul procuror european - o poziție pentru care Kovesi candidează alături de un magistrat din Franța și unul din Germania. Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi a pierdut miercuri votul ambasadorilor UE în favoarea contracandidatului francez, dar i se dau șanse foarte bune de a fi preferata deputaților europeni din comisia LIBE (Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Interne), relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles. În caz că parlamentarii desemnează un alt candidat decât cel votat ieri (într-un vot secret) de ambasadorii celor 22 de țări europene care participă la noul Parchet European, viitorul Procuror șef va fi desemnat prin negocieri. Audierea celor trei candidați în comisia LIBE este programată pentru marți, iar votul în comisie, miercuri 27 februarie. După cum se știe, guvernul român condus de partidul Social-Democrat vrea să împiedice alegerea lui Kovesi în noua funcție de Procuror șef european.

XS
SM
MD
LG