Linkuri accesibilitate

Proiectul ideologic pro-Moldova – miza mai adâncă şi mai periculoasă a Rusiei în R. Moldova (D.Dungaciu/Adevărul)


„România arată prost în martie 2019, la capătul a doi ani și două luni de guvernare anti-națională și anti-occidentală” (L.Mihu/G4media)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct


O lungă analiză semnată de Dan Dungaciu pe blogurile Adevărul relativizează una dintre interpretările larg răspândite în presa din România după alegerile parlamentare din Republica Moldova: aceea că Rusia a fost învinsă la Chișinău, de vreme ce socialiștii nu au obținut majoritate. „Miza mai adâncă şi mai periculoasă a Rusiei în R. Moldova nu este (doar) proiectul «pro-Rusia», ci proiectul ideologic «pro-Moldova»”, și care se traduce concret prin federalizare, în ideea de a crea un buffer avantajos pentru Rusia, nicidecum pentru Occident, scrie Dungaciu. „Moscova nu a mizat în aceste alegeri doar Partidul Socialiştilor lui Igor Dodon, ci are un proiect mai mare şi incomparabil mai important strategic. Proiect care acum este în derulare”. O colaborare care probabil se va concretiza rapid între democrații lui Plahotniuc și socialiști, în numele ideii că și unii și alții sunt pro-Moldova, va lămuri totul. București ar fi făcut greșeala de a pune toate ouăle în același coș, cum se spune (a mizat pe Plahotniuc). Asta va costa mult România și autorul textului de față își propune să analizeze altă dată, în detaliu, eșecul Bucureștiului în Republica Moldova.

Tot pe blogurile Adevărul George Simion scrie despre ceremonia de comemorare a masacrului de la Lunca Prutului, din 1941, când victime au fost sute de români bucovineni care încercau să treacă în România. Autorul notează că la comemorarea de acum românii bucovineni erau foarte îngrijorați. „Motivul era unul grav, scrie el: intimidările SBU (securitatea ucraineană) de a forţa parohiile etnicilor români să se înscrie la nou formata Patriarhie autocefală a Ucrainei”. Oamenii nu acceptă, pentru că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române își condiționează poziția de organizarea unui Vicariat Ortodox Român, care să cultive „legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniţi prin trimiterea de cărţi de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română. S-a menţionat faptul că, în România, funcţionează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990”.

G4media oferă spațiu de expresie jurnaliștilor dați afară de la digi24 (e vorba de site). Editorialistul concediat Laurențiu Mihu scrie că nu doar presa este azi vulnerabilă, ci și companiile din mediul privat (de la cele mici și mijlocii la multinaționale) și organizațiile non-guvernamentale. Ofensiva de tip putinist asupra acestora din urmă a fost un pic amânată, de teama reacțiilor, dar se va repune în forță pe tapet în perioada electorală. O anunță destul de limpede discursul de duminică al liderului social-democrat Liviu Dragnea. „România arată prost în martie 2019, la capătul a doi ani și două luni de guvernare anti-națională și anti-occidentală, țara cunoscând azi punctul cel mai de jos de la perioada Năstase încoace. În acele vremuri, România încă nu avea nimic construit diferit de ceea ce moștenise de la epoca Ceaușescu, însă avea perspectiva europeană și euroatlantică. (…) Azi, în schimb, România are (încă) la dispoziție construcția, adică ceea ce s-a realizat în perioada 2005-2016 (sigur, cu tot mai multe frâne începând cu 2012). Însă la nivelul elitei a dispărut perspectiva europeană și euroatlantică, dar a apărut cea de tip Putin-Erdogan. Perspectiva europeană și euroatlantică încă se manifestă la nivelul publicului larg și al societății civile. În lipsa unei implicări pe măsura provocărilor riscul ca ea să devină irelevantă e uriaș”.

XS
SM
MD
LG