Europa Liberă: Șase sute de procurori din R. Moldova au semnat o scrisoare pe care au expediat-o unor structuri din afară, din străinătate, în care se plâng de încercările de a-i „readuce”, zic ei, sub influența politicului și spun că rezultatele lor sunt apreciate de societatea civilă, de organismele internaționale. Dvs. cum apreciați activitatea lor?
Dumitru Postovan: „Vai, asta-i altă Procuratură, nu-i aceea care era pe când activam noi. Ea se ocupă strict de problemele penale. Dacă vedem, să zicem, din punctul de vedere al luptei cu corupția, pe timpul în care eu activam cazuri din astea, așa, răsunătoare nu erau... Deși posibil că infracțiuni nici vorbă că erau. Acum văd că procurorii mai că nu în toată ziua raportează despre..., despre..., despre... Și cazurile acestea sigur că ne-ar bucura, alta-i chestiunea că se vorbește că asta-i selectiv numai. Și dacă-i așa, asta sigur că nu-i bine. Și dacă lucrează la indicația cuiva, sigur că nu-i bine. Ei trebuie să demonstreze lucrul acesta, că asta nu-i așa, și nu prin declarații, dar prin fapte.”
Europa Liberă: În aceste condiții, când se vorbește despre această criză profundă politică în R. Moldova, Procuratura ar putea să încline balanța într-o parte sau alta?
Dumitru Postovan: „Sigur că ar putea. Să meargă drept și conform materialelor care parvin, încălcărilor care parvin, să nu se uite nici în stânga, nici în dreapta, dar să meargă drept.”
Europa Liberă: Recent, Parlamentul a votat pentru un șir de modificări la Legea Procuraturii care prevăd, printre altele, că la funcția de procuror general poate candida și o persoană din afară. S-a vehiculat mult și s-a sugerat că moldovenii, unii politicieni și-ar dori ca în fruntea Procuraturii din R. Moldova să ajungă inclusiv Laura Codruța Kövesi, fosta șefă a DNA în România. L-am auzit și pe fostul președinte Vladimir Voronin, care accepta această candidatură să ajungă în fruntea Procuraturii Generale. Cum vedeți Dvs. venirea unui procuror general din afară și ce ar schimba el?
Dumitru Postovan: „Nu cred că e o idee bună și pe mine vreau să vă spun că chiar oleacă mă obijduiește. În actuala procuratură sunt foarte mulți procurori care, dacă ar fi izolați de politică, și-ar face foarte bine treaba. Și noi trebuie să-i găsim pe acei oameni, pur și simplu să facem un concurs frumos, public, transparent și veți vedea că vor fi.”
Europa Liberă: Păi și dl Harujen a trecut prin concurs?
Dumitru Postovan: „Nu, vă rog... Concursurile sunt diferite. Eu v-am spus: transparent, să zicem așa, poate sub supravegherea societății civile, ca să fie într-adevăr echitabil acest concurs ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Dacă Dumitru Postovan ar fi astăzi în fruntea Procuraturii Generale, ce ar întreprinde?
Dumitru Postovan: „M-aș strădui, în primul rând, să mă feresc de politic și de presiunile din afară ca să fie băieții independenți.”
Europa Liberă: Dar e posibil acest lucru?
Dumitru Postovan: „Sigur că e posibil. Pur și simplu, șeful care va fi va trebui să aibă toată vremea susținere și dintr-o parte, și din alta, să simtă că el nu-i singur într-o situație anume.”
Europa Liberă: Susținerea vine iarăși de la politic?
Dumitru Postovan: „Nu numaidecât. În primul rând, societatea civilă trebuie să reacționeze de fiecare dată când se face o nedreptate și atunci o să se taie pofta la mulți care încearcă să facă acest lucru, ca acei care încearcă să-și facă de cap în scurt timp să fie taxați, dar dacă lucrul acesta nu se întâmplă – azi nu se întâmplă, mâine nu se întâmplă – la acei care calcă totul în picioare le crește pofta și la un moment dat devin incontrolabili și abuzivi.”
Societatea civilă trebuie să reacționeze de fiecare dată când se face o nedreptate și atunci o să se taie pofta multora...
Europa Liberă: Eu când vorbesc cu cetățeanul simplu deseori aud constatarea că legile în R. Moldova sunt bune, dar fiecare le interpretează cum vrea și ele mai degrabă sunt în folosul celor care le fac?
Dumitru Postovan: „Vai!... Dacă ar fi numai interpretarea, ele și se aplică urât, nu numai că se interpretează, dar se aplică urât de atâta că se interpretează urât, iată care-i socoteala. Interpretarea care se face vizavi de ceea ce se întâmplă acum e corectă, nu-i corectă ș.a.m.d.? Astea-s tot interpretări pe care, printre altele, le-a făcut Curtea Constituțională, nu altcineva!”
Europa Liberă: Dvs. cum vedeți acest verdict anunțat de Curtea Constituțională?
Dumitru Postovan: „Fiecare din cei care interpretează și aplică legea, în anumite situații, datorită faptului că normele juridice câteodată sunt dispozitive și-s destul de vagi, cel care aplică legea în funcție de circumstanțe are o marjă de libertate, de putere discreționară. Desigur că Curtea Constituțională are poate cea mai mare putere discreționară la interpretarea normelor constituționale și mai ales atunci când se pronunță hotărârile, și în sensul acesta sigur că ei, odată ce în articolul 85 din Constituție este scris că, „dacă timp de trei luni de zile nu se constituie Guvernul, președintele țării trebuie să dizolve Parlamentul”...”
Europa Liberă: Poate, poate să dizolve!
Dumitru Postovan: „Eu ajung la momentul acesta. Deci, președintele țării s-a adresat Curții Constituționale. Spuneți de când - fiindcă în articolul acesta nu-i scris de când anume - de când au avut loc alegerile sau de când au fost validate mandatele, sau de când a avut loc prima ședință a Parlamentului? Curtea Constituțională a spus: „De pe data de 7 iunie”. Eu pot să accept și data asta la urma urmei, fiindcă acesta este dreptul lor discreționar. Dar mai departe e scris că, dacă ei dizolvau parlamentul până la 7 iunie, precis că era neconstituțional, fiindcă nu-i expirase termenul, dar după aceea în Constituție scrie că el „poate”, nu-i scris „dizolvă”, dar „poate”, iată momentul acesta - uneori Curtea Constituțională are așa puteri discreționare largi.
Ea i-a interzis această putere discreționară președintelui țării, dar acela putea să se mai gândească la urma urmei: „Stați oleacă, eu, în primul rând, după asta mie numai îmi permite să-l dizolv, dar nu mă obligă, numai îmi permite de pe data asta, dar eu trebuie să mă consult cu fracțiunile”, dar fracțiunile pot să zică „stați oleacă, noi taman ne înțelegem, mai avem nevoie de o zi-două”. Și acesta-i dreptul președintelui, nu poate să-l oblige nimeni. Eu ce aș propune? Văd că diferiți juriști propun diferit, deoarece se purcede, chipurile, la dialog. Eu aș organiza o masă rotundă în cadrul acestui dialog cu juriști constituționaliști și dintr-o parte, și din alta, și chiar și cu participarea membrilor Curții Constituționale. Pe puncte, hai să vedem, numai așa putem pune punct și să spunem cine-i drept și cine-i strâmb.”
Curtea Constituțională e datoare să facă un pas înapoi...
Europa Liberă: Curtea Constituțională ar putea să facă un pas înapoi?
Dumitru Postovan: „Nu că ar putea, dar e datoare în situația aceasta, e datoare, pentru că s-ar găsi niște circumstanțe, de pildă, ca să ieșim cu fața curată și în fața lumii. Iaca, de pildă, eu sunt mai mult ca precis că verdictul Comisiei de la Veneția o să fie că s-au încălcat multe puncte acolo și ei, cu trimitere la momentul acesta, ar putea să-și revadă propria hotărâre. Asta ar fi o ieșire frumoasă din situație pentru Curtea Constituțională și nu numai.”