Linkuri accesibilitate

Consilierul prezidențial Aureliu Ciocoi: „Nu cred că este o soluție fericită chemarea ambasadorului în ajunul unor vizite importante”


Guvernul de la Chișinău nu a renunțat să-l cheme pentru consultări pe ambasadorul la Moscova, Andrei Neguța, deși motivul acestei rechemări părea să fie rezolvat. Inițiativa a venit după ședința de guvern din 21 august, când s-a aflat că la ceremoniile din 24 august urma să participe și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Inițial s-a crezut că Soigu fusese invitat de omologul său moldovean, dar ministrul apărării Pavel Voicu a explicat că inițiativa era a președinției, afirmație confirmată în aceeași zi de președintele Igor Dodon. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt MAEIE, Alexandru Roitman, a declarat luni Europei Libere că ambasadorul totuși trebuie să explice la Chișinău circumstanțele vizitei private, în Republica Moldova, a ministrului rus al apărării.

Aureliu Ciocoi, consilier prezidențial pe probleme de politică externă, a reconfirmat luni, pentru Europa Liberă, faptul că vizita ministrului rus al apărării nu a fost una oficială, ci la invitația expresă a președintelui Igor Dodon. Și și-a exprimat opinia că ar putea să nu fie un moment prielnic pentru chemarea ambasadorului la Moscova, când ministrul de externe Nicu Popescu se pregătește să viziteze Federația Rusă în septembrie, urmat de premierul Maia Sandu. „Nu cred că este o soluție fericită chemarea ambasadorului pentru consultări în ajunul unor vizite importante”, a fost opinia consilierului prezidențial.

XS
SM
MD
LG