Linkuri accesibilitate

Indiferent la protestele din stradă și la conflictele diplomatice, Lukașenka vrea cu orice preț un al șaselea mandat


Alyaksandr Lukașenka, președintele Republicii Belarus, și ministrul de Interne din Belarus, Iuri Karayeu (în dreapta), inspectează trupele speciale ale Ministerului de Interne, la Minsk, 28 iulie 2020
Alyaksandr Lukașenka, președintele Republicii Belarus, și ministrul de Interne din Belarus, Iuri Karayeu (în dreapta), inspectează trupele speciale ale Ministerului de Interne, la Minsk, 28 iulie 2020

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Belarus, devine tot mai clar că președintele Lukașenka este decis să câștige un al șaselea mandat.

Cu doar cinci zile înaintea alegerilor prezidențiale din Republica Belarus, președintele Alyaksandr Lukașenka a rostit, marți, un discurs în parlamentul de la Minsk, spunând că rivalii săi reformatori ar fi „agenți străini” bine plătiți, care ar dori să readucă Republica Belarus la „haosul” anilor 1990. Lukașenka a spus că nu va permite acest lucru. Dar câștigarea alegerilor din 9 august pare mai dificilă pentru liderul belarus

Indiferent la protestele din stradă și la conflictele diplomatice, Lukașenka vrea cu orice preț un al șaselea mandat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

În discursul din parlamentul de la Minsk, președintele Alyaksandr Lukașenka a acuzat Rusia că ar spune „minciuni” în legătură cu scopul aflării în Republica Belarus a mercenarilor companiei militare ruse Vagner.

Forțele de securitate belaruse au arestat săptămâna trecută 33 de mercenari. În timp ce Moscova spune că aceștia s-ar fi aflat în tranzit, Minskul i-a acuzat de „pregătire unor acte teroriste”: „Este un semnal foarte periculos și puternic. Afirmațiile despre Istanbul, Venezuela, Africa și Libia sunt toate minciuni. Acești oameni au făcut depoziții, ei au fost trimiși special în Belarus. Ordinul a fost să aștepte”.

„Ne purtăm omenește cu acești băieți, foarte omenește. Și am obținut ceva prin asta - ei ne-au povestit totul”.

Moscova nu a comentat imediat aceste acuzații, dar în trecut a respins criticile lui Lukașenka.

Aflat la putere din 1994, liderul belarus, în vârstă de 65 de ani, vrea să obțină un al șaselea mandat. În discursul de marți, el a respins cererea oponenților de a se reveni la constituția din 1994, care prevedea limita de două mandate prezidențiale pe care le poate deține o persoană.

Dar alegerile de duminică par pentru el cea mai mare provocare de până acum, pe fundalul nemulțumirii tot mai mari a populației față de felul în care a gestionat criza de coronavirus, economia și situația drepturilor omului, comentează Reuters.

În discursul de marți, Lukașenka a spus că există forțe străine care ar pregăti în țara sa o „revoluție colorată”, folosind opoziția belarusă, dar a afirmat că o asemenea tentativă va eșua. El a folosit discursul pentru a se prezenta ca un garant al stabilității. „Să nu-i credeți pe cei care vă promit un munte de aur”, a spus Lukașenka, deși chiar el a promis belarușilor dublarea salariului mediu pe economie în următorii cinci ani, dacă îl mai aleg o dată președinte.

„Vrem schimbare!”, scandează mii de oameni la mitingurile opoziției belaruse
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Lukașenka se confruntă însă cu demonstrații de o amploare fără precedent organizate de principala sa rivală, Svyatlana Tsikhanouskaya. În vârstă de 37 de ani, o novice în politică, Tsikhanouskaya a scos în ultimele zile în stradă zeci de mii de oameni nemulțumiți de Lukașenka.

Ea candidează în locul soțului său, un vlogger popular, Syarhey Tsikhanouski, care a fost arestat și se află în detenție. Tsikhanouskaya este sprijinită de soțiile altor doi candidați, care nu au fost admiși în cursă.

Unul dintre aceștia, omul de afaceri Valer Tsapkala, care a fugit din Belarus de teamă că va fi arestat, crede că ieșirea masivă a concetățenilor săi în stradă îl poate forța pe Lukașenka să renunțe la putere. „Nu va da ordin să fie folosite armele”, a spus Tsapkala într-un iterviu cu televiziunea Curent Time a Europei Libere. „Dacă avem 20 de mii de oameni protestând în ziua alegerilor, este posibil că Lukașenka să aibă suficiente forțe de interne pentru a dispersa o asemenea mulțime. Dar dacă vor fi 100 de mii, Lukașenka pur și simplu va urca în avion și va zbura. Nu cred că armata belarusă va fi capabilă să folosească armele împotriva propriului popor”, a mai spus opozantul.

Votul în alegerile belaruse a început deja de marți, fiind organizat pe parcursul a mai multor zile pentr a se evita aglomerație la secțile de votare. Dar opoziția și-a chemat susțnătorii să se prezinte la urne doar duminică, 9 august, pentru a se reduce posibilitățile de fraudare a alegerilor.

OSCE care nu a recunoscut drept liber și corect niciun scrutin belarus de după 1994 nu a trimis deloc observatori la alegerile de acum, spunând că autoritățile belaruse nu au trimis invitația la timp.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG