Linkuri accesibilitate

Cadrele medicale răsuflă ușurate: vor primi în continuare indemnizațiile, chiar dacă guvernul voia să le anuleze


Parlamentul a respins, prin vot unanim, inițiativa guvernului Chicu de a anula indemnizația unică de 16 mii de lei pentru medicii, lucrătorii medicali și alți bugetari care se infectează cu COVID-19.

Introdusă în luna mai, indemnizația avea scopul să-i motiveze pe cei din prima linie a luptei cu noul coronavirus să-și continue activitatea în ciuda riscului de a se infecta. Dar guvernul spune că a fost gândită de la bun început ca o măsură temporară, că a înlocuit-o între timp cu măsuri cu caracter permanent de sprijinire a acestor oameni și că în bugetul afectat și el de criza de coronavirus oricum nu mai sunt bani pentru indemnizație.

Cadrele medicale răsuflă ușurate: vor primi în continuare indemnizațiile, chiar dacă guvernul voia să le anuleze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Pe fundalul unui record al cazurilor active de infectare cu COVID-19, al creșterii numărului de bolnavi în stare gravă care au nevoie de spitalizare, dar și al campaniei electorale, anularea indemnizației nu avea însă nicio șansă.

Statul a cheltuit de la începutul pandemiei cu plata indemnizației în jur de 60 de milioane de lei, ceea ce e un sfert din costul de 400 de milioane de lei al ultimei majorări salariale de care beneficiază din septembrie doctorii.

Medici sau personal medical printre cei care au primit suportul sunt doar vreo 700 de persoane, așa cum a anunțat la un moment dat Ministerul Sănătății, prin urmare ei constituie doar o mica parte din totalul beneficiarilor, ridicat la 3700 de persoane și care include polițiști, vameși, angajați din pază, iar acum se poate admite cu ușurință că se va completa și cu profesorii infectați în timpul orelor din școli și licee.

Indemnizația, prin urmare, pare să fi sărit mult peste așteptările pe care le-au avut de la început autoritățile, de aceea probabil guvernul a încercat s-o abolească.

În parlament, însă, ideea nu și-a găsit suporteri nici măcar în rândul majoritarilor, legislatorii votând astăzi cu toții pentru menținerea indemnizației, iar Dan Perciun, un deputat din PAS, ne-a explicat de ce opoziția s-a înverșunat împotriva intenției guvernamentale de a aboli suportul:

„Noi nu putem să trimitem oamenii în prima linie fără să le asigurăm o securitate financiară în cazul în care se îmbolnăvesc, altfel îi lăsăm de izbeliște, ceea ce este extrem de demotivant. Este o situație bizară, greu de explicat: s-ar putea să fi fost trucul acesta tradițional, când creăm o problemă după care triumfalist o soluționăm, s-ar putea să fie pur și simplu o gafă birocratică determinată de lipsa de preocupate față de sistemul medical. Dar ceea ce contează este că, urmare a presiunii, publice, indemnizația a fost menținută.”

Un deputat socialist, Vladimir Odnostalko, ne-a explicat, pe de altă parte, de ce menținerea indemnizației a fost susținută de majoritari, în contradicție cu părerea executivului – acesta, așa cum se știe, a repetat joi, după ce parlamentarii, dar și șeful statului au semnalat că nu sunt de acord cu anularea suportului, că nu va putea plăti și indemnizația, și salarii majorate:

Nu este cazul să facem aici economii

„Noi categoric nu suntem de acord cu propunerea executivului, pentru că credem că nu este corect să lipsim oamenii de acești bani. Ei i-au meritat. Nu este cazul să facem aici economii. Noi înțelegem economiștii care fac calculele, dar acest suport trebuie să existe.”

Printre medici, încercarea autorităților de a înceta să le mai plătească celor infectați despăgubirea a trezit, în linii mari, multă supărare: „Păi, problema probabil e că nu s-au putut redirecționa aceste 60 de milioane spre campania prezidențială, oare nu e clar? În general, lumea este foarte-foarte supărată și indignată de ceea ce se întâmplă” , ne-a spus un medic de la oncologie, care afirmă că a aflat de la noi despre menținerea indemnizației și că, cu toate că salută acest deznodământ, nu crede totuși în eficiența suportului, date fiind dificultățile sporite care ar exista în procesul de obținere a lui.

Previous Next

XS
SM
MD
LG