Linkuri accesibilitate

Ieșirea democraților de la guvernare, o demisie „de onoare”? (Ion Tăbârță/Radio Chișinău)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Analistul politic Ion Tăbârță analizează pentru Radio Chișinău recentele remanieri de guvern, după anunțul Partidului Democrat că se retrage de la guvernare. În opinia lui Tăbârță, între socialiști și democrați nu mai există cordialitate demult, lucru care s-a evidențiat în campania electorală.

„Partidul Democrat a jucat la anticipație și a venit cu inițiativa acestei retrageri din Guvern. Totodată, PDM în vechea tradiție a domnului Dumitru Diacov, a adoptat o poziție neutră: nici cu stânga, nici cu dreapta. Ei nu și-au declarat susținerea lui Igor Dodon, dar totodată nu au declarat o susținere pentru Maia Sandu, candidat pro-european, or PDM se declară un partid pro-european”, crede Ion Tăbârță. Analistul politic constată că rămâne fără răspuns următoarea întrebare: dacă au avut loc totuși anumite înțelegeri între PDM și PSRM sau până la urmă Partidul Democrat a hotărât singur, fără a conveni cu încă partenerii lor de guvernare, să aibă loc această demisie de onoare?

Agenția de știri IPN a analizat promisiunile electorale ale celor doi candidați: Maia Sandu și Igor Dodon. O parte dintre aceste promisiuni nu ţin de atribuţiile unui şef de stat – este concluzia experților de la Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte. Ei atrag atenția că șeful statului se ocupă cu probleme de ordin strategic: de securitate, apărare, politică externă, de consacrare prin decrete prezidenţiale a hotărârilor, a legilor adoptate de Parlament, a numirilor judecătorilor şi aşa mai departe. Şeful statului are anumite atribuţii care nu pot fi depăşite, iar repararea şcolilor, grădiniţelor, străzilor şi aşa mai departe ţine de administraţia publică locală. „Dacă ne referim la promisiunile în domeniul social: majorarea pensiilor, salariilor şi aşa mai departe – acestea sunt atribuțiile Guvernului. Şeful statutul aici nu are nici un fel de atribuţii”, se arată în articolul intitulat „Turul doi al alegerilor prezidențiale: promisiunile versus atribuții prezidențiale”.

Unii judecători din Moldova nu înțeleg esența deciziilor Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, se arată într-un amplu material de analiză de pe portalul de limba rusă Newsmaker.md. Adesea, magistrații declară ilegale recomandările Consiliului sau pur și simplu le ignoră. Concluzia a fost formulată în baza unui raport realizat de către Centrul de Resurse Juridice. În baza unor istorii reale, apărătorii drepturilor omului au explicat de ce în Moldova funcționează prost mecanismul de combatere a discriminării și cum politicienii reușesc să scape de răspundere, deși Consiliul a declarat că aceștia discriminează alte persoane. Apărătorii drepturilor omului consideră că atribuțiile Consiliului Egalității ar trebui să fie revizuite, astfel încât instituția să poată sancționa actele de discriminare ori să aibă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională atunci când anumite norme sunt considerate discriminatorii.

Analistul politic Nicolae Negru își îndreaptă atenția spre rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Într-un comentariu pentru „Ziarul Național”, Nicolae Negru observă că victoria democratului Joe Biden nu este nici pe departe atât de convingătoare pe cât arătau sondajele înainte de 3 noiembrie. „Sociologii au greșit din nou, chiar dacă au luat în calcul erorile din 2016, când au fost surprinși de ascensiunea lui Donald Trump în fața lui Hillary Clinton”, scrie autorul. În opinia lui Nicolae Negru, președintele ales al SUA cunoaște problemele Europei de Est, a vizitat România și Republica Moldova, în calitate de vicepreședinte al SUA, așa că se poate aștepta ca parteneriatul strategic cu SUA să fie dezvoltat. Înainte însă ca unii politicieni să se bucure pentru victoria lui Joe Biden, ar trebui să-și amintească despre mesajul anticorupție pe care l-a transmis Biden în 2011, la întâlnirea cu cetățenii moldoveni în centrul Chișinăului, conchide Nicolae Negru.



XS
SM
MD
LG