Creșterea tarifului la gaze nu se datorează clauzelor din noul contract cu Gazprom, încheiat de actualul guvern, ci creșterii masive a prețului la gaze pe piața mondială, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. În martie însă, facturile la gaze ar putea să fie mai mici, pentru că și prețul gazului a scăzut luna aceasta cu aproape 100 de dolari. Potrivit ministrului Infrastructurii, Gazprom este cel care emite pretenții nefondate, motiv pentru care s-ar putea ca auditul să nu fie încheiat până la 1 mai, așa cum este stipulat în protocolul încheiat anul trecut.
Europa Liberă: Să anticipăm un eveniment care urmează să se producă mâine la Chișinău, și anume reuniunea comună a executivelor de la Chișinău și București. S-a anunțat deja că vor fi abordate mai multe chestiuni, vor fi semnate mai multe acorduri, inclusiv cele 100 de milioane de euro pe care România le oferă Republicii Moldova. Să ne spuneți – cât de important este ca această cooperare acum să cunoască mai multe urcușuri, ținând cont de aceste crize, criza energetică, în primul rând?
Andrei Spînu: „România a fost în permanență un partener, prieten și o țară cu care ne leagă foarte multe lucruri. Evident că am avut perioade în care parteneriatul dintre Republica Moldova și România a avut de suferit din motive evidente, politice pe alocuri, însă acum noi vedem această reîntâlnire a guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului ca, dacă vreți, un nou început care să ne ajute să dezvoltăm mai multe proiecte comune, astfel ca de ele să beneficieze, cred că în mod special, cetățenii Republicii Moldova. Și deja a fost anunțat despre acel grant nerambursabil de 100 de milioane de euro, bani care vor veni în Republica Moldova pentru implementarea proiectelor de infrastructură, proiecte în sănătate, proiecte în educație. Deci sunt chestii concrete pe care vrem să le facem cu aceste resurse și despre care vom discuta inclusiv mâine la această ședință comună.”
Europa Liberă: Roamingul va fi exclus?
Andrei Spînu: „Da, roamingul este un acord important pe care îl vom semna mâine în cadrul ședinței comune. În baza acestui acord, în următoarele trei luni vom veni cu modificări necesare ca tarifele să scadă sau să fie excluse în întregime. Deci, noi sperăm că o să avem descreșteri la costuri de apeluri, inclusiv internet, de zece-cinci ori mai mici decât cele pe care le avem acum. Urmează, după ratificarea acestui acord, să anunțăm exact, împreună cu ANRCETI care este instituția responsabilă de partea moldovenească care vor fi tarifele.”
Europa Liberă: Și despre infrastructura energetică ați promis că veți discuta, și acest aspect este unul foarte important, ținând cont de criza energetică care durează de mai mult timp. Ce ar putea să facă mai mult Republica Moldova și România pentru a îmbunătăți această infrastructură energetică?
Andrei Spînu: „În primul rând, vom semna și un memorandum de cooperare pe domeniul energetic. În mod special, în situații de criză, știți deja că am inițiat sau am semnat contractul pentru lucrările de construcție a liniei electrice către Vulcănești, care să interconecteze Republica Moldova cu România. Avem și alte proiecte de interconectare, precum ar fi Bălți-Suceava, este un proiect pe care l-am discutat la București când am fost în vizită și m-am întâlnit cu dl ministru Popescu, ministrul energiei României. Vom discuta încă o dată acest subiect să vedem cum ne mișcăm înainte, inclusiv tot mâine va fi înmânat certificatul de recunoaștere a investiției pentru gazoductul Iași-Chișinău, luăm în calcul și construcția altor gazoducte, care să interconecteze...”
Europa Liberă: Dar altor care ar mai fi?
Andrei Spînu: „Ar fi, spre exemplu, care să conecteze zona de nord a Republicii Moldova cu România. Aceste subiecte vor fi discutate mâine și acest memorandum ne va permite inclusiv să ne mișcăm înainte, să ajungem poate și la un tratat interguvernamental pe subiectele energetice.”
Europa Liberă: Dar, apropo, despre proiectele energetice moldo-române se discută de mult timp, iată, acum le readuceți în actualitate, finalitatea acestor proiecte când ar trebui să fie?
Andrei Spînu: „Deci, unele din ele se vor finaliza chiar la sfârșitul mandatului actualului guvern, în următorii trei-patru ani deja vom avea anumite proiecte de interconectare energetică finalizate.”
Europa Liberă: Și despre funcționalitatea gazoductului Iași-Chișinău din moment ce ziceți că veți înmâna certificatul, da, sau veți...
Andrei Spînu: „El deja este operațional începând cu 1 octombrie, în octombrie primul milion de metri cubi de gaz din România a intrat în Republica Moldova, în continuare este operațional, aceasta este doar, dacă vreți, o procedură birocratică, dar care trebuie și ea finalizată.”
Europa Liberă: Ați mai promis să stocați gaze în România. E cu putință acest lucru? Și ce cantitatea ar putea fi stocată, eventual, dacă decideți să faceți acest lucru?
Andrei Spînu: „Cu siguranță!”
Europa Liberă: Deci suntem în proces de avizare a modificării Legii gazelor, în care ne propunem să avem stocuri pentru minimum două luni, minimum două luni de consum pe timp de iarnă. Asta ar însemna peste 300 de milioane de metri cubi de gaz pe care vrem să le stocăm fie în România, fie în Ucraina, fie în ambele state, în funcție de calculele pe care le va face și ANRE. Deci, respectiv odată cu aprobarea acestei legi, care se va întâmpla în următoarele luni, eu cred că în martie deja ar trebui să avem legea aprobată, în vară, când prețul scade, vom discuta achiziționarea și stocarea rezervelor de gaze.”
Europa Liberă: Au început să vină facturile și foarte multă lume e nemulțumită că în ele figurează uneori sume destul de mari. Să ne spuneți – de ce a fost nevoie să fie făcut recalculul de la 1 ianuarie?
Andrei Spînu: „Pentru că prețul la gaz în luna decembrie a explodat, această explozie a prețului, care a avut loc în luna decembrie pe piețele internaționale, a făcut ca prețul de achiziție pentru luna ianuarie pentru Republica Moldova să crească de la 450 la 647 de dolari pentru mia de metri cubi. Această creștere anomalică și această criză a gazelor care afectează întreaga Europă ne aduce în situația ca să luăm decizii nu tocmai populare și noi înțelegem lucrul acesta, înțelegem că trecem printr-o perioadă mai complicată, dar sunt sigur că o vom depăși. De asemenea, cunoașteți că până pe data de 20 a fiecărei luni Moldovagaz trebuie să achite către Gazprom pentru întreg consumul de gaz.”
Europa Liberă: Și la 20 februarie o să fiți gata să achitați?
Andrei Spînu: „La 20 februarie, da, cu siguranță se va reuși.”
Europa Liberă: De unde bani?
Andrei Spînu: „Din compensațiile cu care vine guvernul în factură, știți că compensarea practic maximă s-a dublat, va fi peste 1.000 de lei, inclusiv din plățile pe care le fac consumatorii casnici și non-casnici către Moldovagaz.”
Europa Liberă: Va mai da multe bătăi de cap acest acord pe care l-a semnat Moldovagaz cu Gazprom-ul?
Andrei Spînu: „Problema nu este în contract, problema este în prețul la gaz pe piețele internaționale.”
Europa Liberă: Și contractul nu contează deloc, ce s-a semnat și cum s-a semnat?
Andrei Spînu: „Contractul este același care a fost și în perioadele precedente. Repet, contractul este semnat în 2006, Moldovagaz a semnat o prelungire a contractului, a 19-a prelungire. Deci nu este nicio diferență, chiar și clauza aceasta cu plata până pe 20 a fost semnată încă în 2006, în prima prelungire a contractului.”
Europa Liberă: Și ea nu a putut fi renegociată acum?
Andrei Spînu: „Vreau ca acei care ne urmăresc să înțeleagă contextul în care noi am semnat: eram la data de 29 octombrie, într-o situație de criză generală, într-o situație excepțională, credeți-mă că să negociezi cu Gazprom nu este ușor și într-o negociere nu există o singură parte. Chiar dacă eu mi-aș fi dorit și un preț poate mai bun decât atât, cu toate că cred că am obținut cel mai bun preț posibil la acea etapă, este și decizia Gazprom-ului de a accepta sau nu. Și noi toți vedem în ultimele luni cum ne privește pe noi Gazprom-ul și care este relația. Deci, această situație în care suntem, mai avem câteva luni de iarnă, eu sunt sigur că o să le depășim, o să le depășim cu bine, dacă ne uităm ce se întâmplă pe piața gazelor vedem anumite tendințe de scădere a prețului, s-ar putea să fie nevoie să revedem tariful în scădere și asta ar putea fi o noutate bună, dar speranța noastră este că această situație de criză a prețului gazelor, care este la nivel european, în cel mai scurt timp se va încheia și vom reveni la prețuri normale, nu doar pentru Republica Moldova, dar pentru toată regiunea.”
Europa Liberă: Dar Gazprom-ul acum nu ar accepta auditul pentru datorii, ați fixat acest lucru?
Andrei Spînu: „În protocol este menționat că până la 1 mai ar trebui să se finalizeze auditul.”
Europa Liberă: Și acum a devenit limpede că s-ar putea până la 1 mai să nu se mai purceadă la acesta?
Andrei Spînu: „Da, ar putea să fie riscul ca să nu mai reușim până la 1 mai, însă noi, ca și guvern, Agenția Proprietății Publice face totul ca să se reușească și acest audit să fie gata până la 1 mai. Eu personal regret atitudinea Gazprom-ului, pentru că în protocol este scris expres că acest audit este un audit independent, organizat de partea moldovenească, ori noi considerăm că este greșit ca Moldovagaz să-și audieze propria datorie, nu este logic. Și când în octombrie am discutat cu reprezentanții Gazprom-ului, am menționat acest lucru și la acea etapă ei au căzut de acord. Așa, cu titlu de noutate, am să vă zic că chiar la un moment dat m-au întrebat: „Cine va plăti pentru audit?” Și am spus: „Evident că va plăti Guvernul Republicii Moldova, pentru că noi îl facem”. Și ei au spus: „Da, este evident!” Adică mi se pare straniu acum să nu fie de acord cu o chestie pe care noi am agreat-o.”
Europa Liberă: Dar Rusia pretinde că datoria Moldovei este de 720 de milioane de dolari, acumulată în decurs de 22 de ani și Gazprom ar putea să nu recunoască rezultatele auditului de la Moldovagaz?
Andrei Spînu: „Nu văd de ce nu le-ar recunoaște atâta timp cât documentele în baza cărora va fi făcut acest audit vor fi livrate inclusiv de Moldovagaz. Și atâta timp cât este un audit independent, va fi făcut public atunci când va fi gata, inclusiv va fi discutat în cadrul Consiliului de Observatori și deja rămâne să vedem reacția membrilor Consiliului de Observatori de la Gazprom.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, Moldovagaz are o gaură financiară de 2,6 miliarde de lei. Care va fi prețul în luna februarie? Așa zice Moldovagaz că are o gaură financiară.
Andrei Spînu: „Probabil se referă la anumite devieri negative care s-au acumulat în ultimii ani, prețul de achiziție a gazului nu este influențat de această cifră.”
Europa Liberă: Datorie...
Andrei Spînu: „Prețul de achiziție a gazului este prevăzut în contract.”
Europa Liberă: Dar pentru luna februarie care ar putea să fie prețul?
Andrei Spînu: „Pentru luna februarie vorbim de un preț de 560 de dolari, deci este în scădere de la 600 cu aproximativ 100 de dolari.”
Europa Liberă: Dvs. ați spus că este în scădere, dar nu scade tariful și în factura cetățeanului.
Andrei Spînu: „Noi acum achităm pentru luna ianuarie, prețul de achiziție...”
Europa Liberă: Dar în luna februarie va fi mai puțin?
Andrei Spînu: „Vedem care este tendința și s-ar putea ca pentru facturile din luna martie să avem un tarif mai mic...”
Europa Liberă: Pentru februarie...
Andrei Spînu: „Din martie care vor fi pentru februarie, exact.”
Europa Liberă: Dl Veaceslav Negruța, care este membru al Consiliului de Observatori, a făcut publică suma pe care o primesc în formă de remunerare cei care fac parte din acest consiliu. Nu e o sumă prea mare, ținând cont că e criză?
Andrei Spînu: „A menționat și dl Negruța, și este adevărat că ambii membri din partea Republicii Moldova în cadrul Consiliului au solicitat ca să se revadă această sumă în sensul de a fi micșorată. Decizia pe aceste remunerări a fost luată în trecut, membrii în Consiliul de Observatori sunt de-abia din luna noiembrie, decizia pe micșorarea acestor sume o ia Adunarea generală a acționarilor, la următoarea ședință a Adunării generale neapărat se va pune subiectul în discuție, inclusiv la Consiliul de Observatori pentru ca aceste remunerări să scadă. Or, noi considerăm, și dl Negruța a menționat că sunt mult prea mari pentru situația în care ne aflăm.”
Europa Liberă: Opoziția parlamentară, mă refer la Blocul Socialiștilor și Comuniștilor, ei cer ca să renegociați contractul, să fie renegociat contractul Moldovagaz cu Gazprom. E cu putință acest lucru?
Andrei Spînu: „...Asta a fost și opinia Gazprom-ului că noi cu siguranță trebuie să discutăm despre un nou contract în sensul în care contractul semnat în 2006 este depășit și aceste prelungiri nu mai țin pasul cu realitățile și de pe piață, și reieșind din legislația care este la nivel internațional și național. Eu am expediat o solicitare către dl Miller la începutul săptămânii în care am solicitat să avem o întâlnire în care să discutăm mai multe subiecte, inclusiv auditul, inclusiv acest contract, ca să vedem care sunt pașii următori. Or, noi am spus permanent că noi ne dorim o relație bună, comercială, corectă, cu bună-credință, și în spiritul acesteia suntem gata să discutăm în continuare.”
Europa Liberă: Despre situația din regiunea transnistreană și datoriile acestei regiuni trebuie să discutați?
Andrei Spînu: „Nu! Permanent am spus că acest subiect nu este parte a discuțiilor.”
Europa Liberă: De ce vă pun această întrebare? Pentru că deseori cetățenii se întreabă de ce nu se fac presiuni asupra regiunii transnistrene, dar doar asupra consumatorului din dreapta Nistrului.
Andrei Spînu: „Acest conflict pe care îl avem noi și această situație cu zona transnistreană este o situație care depășește doar contractul pe gaze și chiar nu aș vrea să mă pronunț, pentru că nici nu este domeniul meu, este mai mult domeniul de reintegrare a țării.”
Europa Liberă: Eventual, dacă tensiunile dintre Rusia și Ucraina ajung la cote mai mari, atunci ar putea această criză să influențeze inclusiv prețurile la gaz?
Andrei Spînu: „Dna Valentina, eu cel mai mult îmi doresc să avem pace.”
Europa Liberă: Toată lumea își dorește pace!
Andrei Spînu: „Toată lumea își dorește și toată lumea înțelege că un conflict militar în regiune ar crea extrem de multe probleme, inclusiv ar afecta și situația pe livrările gazelor.”
Europa Liberă: Ar afecta-o?
Andrei Spînu: „Cu siguranță!”
Europa Liberă: Pentru că tranzitul se face prin Ucraina...
Un război creează o multitudine de probleme, nu doar prețul la gaze
Andrei Spînu: „Nu doar tranzitul, dar cred că un război creează o multitudine de probleme, nu doar prețul la gaze. Și eu repet, poziția noastră și a mea personal e că în primul rând trebuie să ne gândim la stabilitate și pace, căci dacă le vom avea pe acestea, cu siguranță toată lumea va avea de câștigat.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, căutați alternative, ați fost și Dvs. în Azerbaidjan, a fost și șeful diplomației moldave Nicu Popescu acolo, am înțeles că ar mai putea să meargă și alți demnitari ai Republicii Moldova în vizită în Azerbaidjan și chiar este așteptată o vizită a liderului de la Baku în Republica Moldova. Cât de aproape poate fi pus în funcțiune acest scenariu de alternativă?
Andrei Spînu: „Noi imediat ce am ajuns la guvern am spus că poziția guvernului este de diversificare a surselor de furnizare nu doar a gazului, dar și a energiei electrice, or noi credem că aceasta este parte a planului de asigurare a securității energetice pentru țara noastră. În acest sens, evident că suntem în discuții și cu Azerbaidjanul, și cu România, și cu Ucraina, și cu mai multe state pentru a găsi acele soluții de diversificare, or diversificarea este unica soluție pe termen lung de a asigura țara noastră cu acea securitate energetică despre care vorbim. Și eu mă bucur că noi am început cu un ritm foarte serios să avansăm în acest sens și regret, de cealaltă parte, că celelalte guverne sau ceilalți miniștri responsabili de domeniu nu au făcut acest lucru mai devreme. Și vă spun de ce. Pentru că reuniunea la care am participat, acest Consiliul al Coridorului Sudic de gaze este la a opta întrunire, deci în fiecare an se întrunește și trebuie să recunosc că Republica Moldova este pentru prima dată acolo. Anul trecut a fost anul în care s-a operaționalizat acest Coridor Sudic și aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze au fost livrate în Uniunea Europeană. Eu mă întreb dacă Republica Moldova era acolo de la prima întâlnire sau la a doua, la a treia, poate deja era o realitate acea diversificare despre care noi atât de mult vorbim, iar noi suntem în situația în care trebuie să începem de la zero încet-încet să construim aceste relații.”
Europa Liberă: Dar diversificarea e costisitoare?
Andrei Spînu: „Cea mai costisitoare, de fapt, este lipsa alternativelor.”
Europa Liberă: Pentru că atunci depinzi de un monopolist și...
Andrei Spînu: „Exact. Aceasta este cel mai costisitor, în rest, noi deja avem un preț la gaz sau un tarif la gaz foarte mare pentru cetățenii noștri și iarăși spun pentru cei care ne urmăresc: sunt timpuri cu adevărat grele, dar noi vom trece peste ele. Este o situație în care toată lumea rațională înțelege că nu a fost creată de Republica Moldova sau de guvernul ei și nu avem noi instrumentele pentru a o influența, inclusiv formula pe care o avem noi la momentul actual în contractul cu Gazprom este bazată pe ceea ce a fost până acum, doar că avem o altă situație pe piață. Eu vreau să dau doar o cifră – în luna august, în momentul în care încă nu era guvernul nostru, prețul la gaz deja era 450-550 de dolari mia de metri cubi. Ceea ce avem noi acum iarna, dar eu vorbesc de vara, în baza contractului negociat de fostul guvern, nu de mine, ci de fostul guvern. Și noi iarna avem un preț mai bun de achiziție a gazului decât l-am avut în vară cu acel contract negociat de fostul guvern.”
Europa Liberă: Dar fosta guvernare insistă că trebuie neapărat să dialogați cu partea rusă, să găsiți compromis. Apropo, urma și urmează în martie să fie convocată ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse. A rămas pe ordinea zilei?
Andrei Spînu: „Da, asta este poziția noastră! Or, noi am vrut s-o convocăm până la sfârșitul lunii noiembrie, partea rusă a solicitat s-o amânăm pentru luna martie, colegii de la Ministerul de Externe, cărora vreau să le mulțumesc, au făcut toate demersurile către partea rusă ca să avem această ședință în martie, noi suntem gata, inclusiv suntem destul de avansați pe propunerile pe care le avem și care, din câte cunosc, au fost expediate către Federația Rusă, așteptăm reacții din partea dânșilor.”
Europa Liberă: Ați putea să ne spuneți la ce se referă aceste propuneri pe care le avansați?
Andrei Spînu: „E mai complicat să vă spun, pentru că aceste propuneri nu țin doar de domeniul energetic, această comisie ține de toate domeniile.”
Europa Liberă: Dar în domeniul energetic?...
Pachetul III energetic trebuie să-l scoatem la capăt
Andrei Spînu: „În domeniul energetic sunt subiectele pe care le avem – Pachetul III energetic trebuie să-l scoatem la capăt, trebuie să discutăm, să vedem, pentru că noi înțelegem că este nevoie și de o decizie a Gazprom-ului și este nevoie să se pronunțe și Guvernul Federației Ruse, pentru că acest angajament de implementare deplină a Pachetului III energetic este un angajament internațional, ceea ce am insistat să fie menționat și în protocol. Și ei trebuie să înțeleagă că trebuie să ajungem la o înțelegere.”
Europa Liberă: Dvs. ați spus sus și tare că nu se întrerupe implementarea Pachetul energetic III european?
Andrei Spînu: „Da, deja o parte bună din el a fost implementată, noi vorbim acum de ultimul pas, dacă vreți, de separare a proprietăților de transport care la acest moment sunt la Moldovagaz, dar ar trebui să fie transferate la Moldovatransgaz și acest așa-numit unbundling s-a blocat, pentru că Gazprom nu oferă acea undă verde companiei Moldovagaz ca să ducă la buna implementare.”
Europa Liberă: Aud de la unii experți care spun că ar trebui să die desființată Moldovagaz, că este o entitate care nu își îndreptățește activitățile.
Andrei Spînu: „Eu la fel ca și foarte multă lume am foarte multe întrebări față de Moldovagaz, or pe parcursul timpului, și nu mă refer la ultimele luni, mă refer la faptul că pe parcursul a zeci de ani am văzut scandaluri, corupție, conducători care nu și-au meritat salariul. Eu sper că acest audit al datoriilor o să ne ofere mai multe răspunsuri și cu siguranță va trebui să luăm decizii ce facem mai departe.”
Europa Liberă: Dar acest audit al datoriilor ar trebui să arate foarte clar cine e vinovat că s-au adunat datoriile?
Andrei Spînu: „Mai puțin cine, mai degrabă care au fost deciziile care au fost luate ca să aducă la această datorie.”
Europa Liberă: OK și dacă deciziile sunt politice?
Andrei Spînu: „Păi atunci asta vom afla și dacă sunt decizii politice vom vedea care sunt politicienii care au luat aceste decizii, auditul, până la urmă, totuși nu este procuratură.”
Europa Liberă: Apropo, cine a semnat contractul ca Gazprom-ul, cine și-a pus semnătura pe contract?
Andrei Spînu: „Directorul de la Moldovagaz de atunci a semnat.”
Europa Liberă: Dar acum ați semnat ceva când ați fost la Moscova?
Andrei Spînu: „Nu, a semnat dl Vadim Ceban contractul.”
Europa Liberă: Și Dvs. nu v-ați pus semnătura pe niciun document?
Andrei Spînu: „Nu, eu mi-am pus semnătura pe protocol.”
Europa Liberă: Protocolul l-am văzut, că a fost dat publicității. În altă ordine de idei, la 31 martie expiră data pentru consumul de energie de la Centrala de la Cuciurgan. Ați mers în parlament, ați solicitat să se permită diversificarea importului de energie electrică, am văzut deja că mai mulți agenți au și depus dosarele pentru a participa la licitație, sunt vreo cinci, dacă nu greșesc, îi sperie acest lucru pe cei din stânga Nistrului, pentru că ei vor spune că Republica Moldova încearcă să blocheze economic regiunea?
Andrei Spînu: „În niciun caz nu încercăm s-o blocăm economic, legislația nu interzicea importul sau ca să participe. Noi ce am făcut? Am introdus obligativitatea ca în urma achizițiilor să se selecteze, cel puțin, doi operatori sau de la două surse diferite în funcție de diferența de preț dintre ele. Și eu vreau să vă spun că această modificare la lege este extrem de importantă pentru țara noastră și nu ține de a bloca sau a nu bloca pe cineva. Am să vă dau doar un exemplu, am avut o situație în decembrie când un operator a decis că nu mai aduce energie electrică, știți despre cine vorbim...”
Europa Liberă: Da.
Andrei Spînu: „Apoi am avut o situație în octombrie când nu se putea livra suficient și am luat din Ucraina. Deci, este bine să ai în permanență alternativă. Asta este. Dar ca să răspund până la capăt, noi avem o situație delicată acum, ca să nu-i zic altfel și această situație delicată, iarăși mă repet, este foarte dependentă de conjunctura energetică în toată Europa, or știm că și în Ucraina avem prețuri la energia electrică mult mai mari. Noi avem o situație de urgență în Republica Moldova, eu sunt în discuții permanente și cu MGRES, și cu colegii din Ucraina, și cu colegii din România, și cu companiile locale în care încercăm să găsim cea mai bună soluție pentru cetățeni în această perioadă, în care impactul tarifelor să nu fie mare sau să nu fie deloc. Și în acest proces discutăm diferite opțiuni, știm că aceste licitații au început, cred că până la sfârșitul lunii februarie vom lua deciziile finale, să vedem dacă va fi nevoie și de implicare Comisiei pentru Situații Excepționale, astfel ca să ne asigurăm că cetățenii nu vor resimți aceste creșteri sau vor avea cele mai mici creșteri la tarif.”
Europa Liberă: Dle Spînu, Dvs. cred că ați analizat bine situația și cunoașteți că cei de la Cuciurgan atunci când expiră contractul și urmează să fie semnat un contract nou pun acolo o diferență de câțiva cenți ca tot ei să câștige licitația?
Andrei Spînu: „Da, știm.”
Europa Liberă: Și atunci, dacă prețul pe care îl oferă ei e mai mic, oricum trebuie să-l acceptați?
Andrei Spînu: „Eu asta și încerc să vă spun. Din păcate, nu pot da foarte multe detalii la această etapă, pentru că suntem încă în discuții, dar neapărat în perioada următoare vom veni și vom spune care credem că este viziunea pentru aceste achiziții care se vor întâmpla, care, de fapt, au început, dar etapele finale vor fi în perioada următoare.”
Europa Liberă: Dar au crescut și prețurile la curentul electric, la energie?
Andrei Spînu: „Deocamdată nu au crescut, au fost...”
Europa Liberă: Dar, cel puțin, există solicitare ca să fie aprobat un tarif mai mare?
Andrei Spînu: „Există această solicitare, știu că ANRE discută subiectul, este în competența ANRE-ului, vom vedea care vor fi deciziile.”
Europa Liberă: Dar aveți și Dvs. calculele pe care le faceți și vedeți cam cu cât ar trebui sau nu ar trebui să crească?
Andrei Spînu: „ANRE-ul a făcut și public acel aviz sau acel proiect de decizie, ei spun că ar trebui să crească în jur de 30 la sută, dar vom vedea.”
Europa Liberă: Și mai vreau o precizare. Totuși, Centrala de la Cuciurgan folosește gazul, așa e?
Andrei Spînu: „Da.”
Europa Liberă: Și dacă ei nu achită pentru consumul de gaze, lor le este convenabil să jongleze așa cum vor ei?
Andrei Spînu: „La momentul de față, da, ei sunt într-o situația avantajată.”
Europa Liberă: Și acest privilegiu ar putea să dureze mai mult din partea Federației Ruse, pentru că geopolitica oricum intră în joc?
Andrei Spînu: „Da, am menționat mai devreme, avem o situație complicată cu acest conflict, dacă vreți să-i spun înghețat sau care deja este...”
Europa Liberă: ...dosarul transnistrean.
Andrei Spînu: „Da, dosarul transnistrean. Dar repet, eu nu vreau să intru în speculații pe acest domeniul, pe dosarul transnistrean, pentru că este un dosar extrem de sensibil și, până la urmă, nici nu este în domeniul meu. Avem un vicepremier nou pe domeniul respectiv, care știu că a început să facă anumiți pași în acest sens, ca să discute subiectul, cred că cel mai corect ar fi să fie întrebat dumnealui.”