Linkuri accesibilitate

Evacuarea civililor din Mariupol, suspendată


Baza de apărare anti-aeriană de la Mariupol bombardată în prima zi a invaziei rusești , 24 februarie 2022.
Baza de apărare anti-aeriană de la Mariupol bombardată în prima zi a invaziei rusești , 24 februarie 2022.

Autoritățile ucrainene au suspendat evacuarea civililor din orașele asediate Mariupol și Volnovaha, după ce au raportat focuri de armă trase de trupele ruse, în ciuda declarațiilor ministerului rus al apărării că a ordonat încetarea focului în jurul celor două localități, în baza unor înțelegeri comune de asigurare a unor coridoare umanitare.

Oficilitățile din portul strategic Mariupol au anunțat pe rețelele de socializare că „datorită faptului că partea rusă respectă încetarea focului și a continuat să bombardeze Mariupol în împrejurimile lui, și din motive de securitate, evacuarea populației civile a fost amânată.

Vicepremierul Ucrainei Irina Veresciuk a declarat într-un mesaj video că Rusia a „încălcat înțelegerea” în ciuda medierii Crucii Roșii Internaționale și „bombardează orașul Volnovaha”. Veresciuk a vorbit de atacuri cu armament greu și a cerut părții ruse să „înceteze bombardamentele, să înceteze focul, și să permită formarea de coloane umanitare, pentru ca femeile, copii și bătrânii să poată pleca.”

Nu este clar dacă bombardamentele ruse au fost oprite. Ministerul rus al Apărării a spus că a ordonat încetarea focului la Mariupol și Volnovaha, dar altfeș ofensiva rusă declanșată acum 10 zile continuă neabătut în Ucraina, unde organismele internaționele investighează deja acuzațiile de crime de război și alte abuzuri contra populației civile.

XS
SM
MD
LG