Linkuri accesibilitate

În Ucraina continuă luptele grele


Rămășițele unui aparat despre care oficilitățilemilitare ucrainene spun că a fost un avion de luptă rus4, martie 2022.

Consiliul orășenesc din orașul ucrainean Mariupol spune că duminică 6 martie a început evacuarea celor aproximativ 400.000 de locuitori prinși în încercuirea trupelor ruse. Coridorul umanitar va fi deschis până la 9 seara, ora locală. O acțiune similară a fost abandonată pe 5 martie, după nerespectarea unei înțelegeri de încetare a focului, ambele tabre învinovățindu-se pentru asta.

Între timp, luptele grele au continuat în Ucraina, în a 11-a zi a invaziei rusești, cauzînd pierderi de vieți omenești și distrugeri, și forțând peste un milion și jumătate de ucraineni să-și părăsească țara.

Armata ucraineană a anunțat pe 6 martie că poată lupte acerbe cu trupele rusești la marginea orașului sudic Mîkolaiv, care controlează șoseaua spre importantul port de la Marea Neagră Odesa. Oficialitățile ucrainene a anunțat că forșele ruse au lansat sute de rachete și obuze pe tot teritoriul Ucrainei, și au au lansat bombe puternice asupra cartierelor de locuințe din Cernihov, oraș situat la nord de capitala Kiev. Se relatează că zeci de civili au fost uciși la Cernihov.

Serviciile de informații ale armatei britanice au comparat tacticile Rusiei în Ucraina cu acelea pe care le-a folosit în Cecenia și Siria, unde orașele au fost bombardate și distruse masiv, după ce forțele ruse aufost puși în fața unei rezistențe neașteptate din partea apărătorilor lor.

XS
SM
MD
LG