Linkuri accesibilitate

Live briefing: invazia rusă în Ucraina, ziua a 18-a


Militari ucraineni cu aruncătoare de grenade și arme cu lunetă, mergând înspre orașul Irpin, la nord-vest de Kiev, scenă a unor bătălii crâncene cu forțele rusești, 13 martie 2022.
Militari ucraineni cu aruncătoare de grenade și arme cu lunetă, mergând înspre orașul Irpin, la nord-vest de Kiev, scenă a unor bătălii crâncene cu forțele rusești, 13 martie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Iată ultimele evoluții

  • Rusia a lovit o bază militară ucraineană la granița cu Polonia. 35 de persoane au fost ucise, iar alte 134 au fost rănite. Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității de la Yavoriv este un poligon folosit până la război de Ucraina pentru cele mai multe exerciții ale sale cu forțele occidentale.
  • Un jurnalist american a fost ucis și altul a fost rănit în Irpin, o suburbie a Kievului, unde s-au dat lupte crâncene între forțele rusești invadatoare și apărătorii ucraineni. Jurnalistul ucis a fost identificat drept Brent Renaud, fotograf și regizor de film, care relatase pentru The New York Times.
  • Sute de participanți la proteste anti-război în orașe ale Rusiei au fost reținuți, pe 13 martie. În cele două săptămâni și jumătate ale invaziei rusești în Ucraina, peste 14 mii de ruși au fost reținuți pentru participare la asemenea proteste.
  • Soldații ruși sunt acuzați de sabotarea coridoarelor de evacuare din orașele ucrainene asediate și de jefuirea camioanelor umanitare ucrainene, în timp ce situația în orașe ca Mariupol devine catastrofală, oamenii luptând între ei pentru puținele alimente și medicamente rămase.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Ucraina a pierdut 1.300 de militari în luptele cu rușii, că țara sa este mai unită decât oricând și că Kievul va fi cucerit numai dacă este distrus complet.
  • Președintele rus Vladimir Putin nu și-a manifestat interesul pentru oprirea invaziei rusești în Ucraina, în timpul unei convorbiri cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, la 12 martie.
  • Franța și Germania au anunțat că vor prelua câte 2.500 de refugiați ucraineni din R. Moldova. Ministrul de interne al Franței, Gérald Darmanin, a spus că operațiunea de transfer a refugiaților spre țări voluntare din UE este coordonată de Comisia Europeană.

GALERIE FOTO | Avansarea forțelor rusești spre Kiev

În 18 zile de război în Ucraina, 284.436 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova, fugind de bombardamentele rusești. Aproape 100.000 au rămas, dar ceilalți au plecat mai departe spre Uniunea Europeană.

VIDEO | Mărturii din trenul refugiaților Chișinău-Iași

Mărturii din trenul refugiaților, pe drum de tranzit prin R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:47 0:00

Biroul umanitar al ONU spune că oamenii blocați în orașul Mariupol din estul Ucrainei sunt disperați, după multe zile de asediu. „Există relatări despre jafuri și confruntări violente între civili pentru puținele provizii de bază care au mai rămas în oraș”, se spune într-un comunicat al Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

GALERIE FOTO | Cadavre pe străzi la Mariupol

VIDEO | Cum au distrus forțele ucrainiene un convoi de 40 de tancuri rusești lângă Kiev

O coloană de aproximativ 40 de tancuri rusești a fost prinsă într-o ambuscadă de forțele ucrainiene, pe 10 martie, lângă orașul Brovarî, în apropierea capitalei ucrainiene, Kiev. Convoiul rusesc a fost nevoit să se retragă, potrivit oficialilor ucraineni, din cauza pierderilor majore pe care le-ar fi suferit. Câteva tancuri funcționale, care au rămas pe câmpul de luptă, au fost capturate de armata ucraineană.

Ambuscadă | Cum au distrus forțele ucrainiene un convoi de 40 de tancuri rusești lângă Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

Este China colacul de salvare al Rusiei în Ucraina?

Observatori politici privesc către China, care poate fi un colac de salvare economică pentru Putin, chiar dacă asta ar crea o dependență umilitoare pentru Moscova. Citiți mai mult aici.

VIDEO | RFE/RL a asistat la misiunea de eliberare a unui sat de lângă Kiev

Trupele ucrainene au lansat un contraatac pentru a îndepărta forțele armatei Rusiei, care încercau să ocupe un sat din regiunea Kievului, pe 10 martie. Marian Kușnir, reporter RFE/RL al serviciului ucrainean, s-a alăturat trupelor ucrainene. Din motive de siguranță, locul exact al evenimentelor nu poate fi dezvăluit. Armata ucraineană nu a făcut nicio declarație legată de victime sau dacă misiunea a avut sau nu succes.

„Îi vom reduce la zero”. RFE/RL a asistat la misiunea de eliberare a unui sat de lângă Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG