Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.
Ultimele evoluții militare:
- „(...) de la Odesa este un pas până în Moldova. Este fundamental să apărăm independența și statalitatea Moldovei” a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenki în discursul ținut, prin videoconferință, în parlamentul României.
- Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucrainei îi este mai greu acum să negocieze cu Rusia, de când Kiev-ul a luat cunoștință despre amploarea presupuselor atrocități comise de trupele ruse la Bucea și Irpin.
- Germania și Austria au respins din nou ideea unui embargo pe importurile de energie din Rusia ca reacție la invazia din Ucraina, dar mai ales la ultimele informații privind posibile crime în masă ale armatei ruse împotriva civililor din Bucea și Irpin, localități din apropierea Kiev-ului.
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia respinge categoric „toate acuzațiile” legate de presupusul masacru de la Bucea.
- Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost citat de agenția de știri de stat TASS cu afirmația că dovezile de la Bucea ar fi fost „înscenate”.
- „Condamnăm razboiul” [din Ucraina], iar „cât războiul continuă, vom ajuta cât putem, cu ce putem”, a declarat președinta Maia Sandu la conferința de presă organizată luni, în ziua care - tot prin decret prezidențial – în R. Moldova sunt comemorate victimele invaziei rusești din Ucraina.
- Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că țara sa va spori sancțiunile împotriva Moscovei și va întări ajutorul militar acordat Ucrainei după ce trupele rusești au masacrat civili la Bucea și Irpin, lângă Kiev.
- Peste 4 milioane de oameni au fugit din calea războiului, din Ucraina, de la lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, informează Agenția ONU pentru Refugiați. Este cel mai mare val de refugiați în Europa de la cel de al Doilea Război Mondial. Aproape 2 milioane 500 de mii au intrat în Polonia. Alte peste 2 milioane de persoane au fost forțate de război să-și abandoneze casele, informează ONU.
Zelenski: Rusia vrea să extermine întreaga națiune a Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid și de încercarea de a elimina „întreaga națiune” a Ucrainei, la o zi după descoperirea de gropi comune și de civili aparent excutați sumar în apropiere de Kiev.
„Acesta este genocid, [e] eliminarea întregii națiuni și a poporului”, a declarat Zelenski în emisiunea „Face the nation” de la televiziunea CBS, potrivit unui script pus la dispoziție de această rețea, citat de Agenția France Presse. Mai multe detalii AICI.
Portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră a fost bombardat cu rachete
Portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră a fost bombardat cu rachete în 3 aprilie devreme, a anunțat pe Telegram ministrul ucrainean de interne Anton Herascenko, precizând că în mai multe locuri din oraș au izbucnit incendii, iar unele din rachete au fost doborâte de apărarea anti-aeriană locală. Canalul Telegram al consiliului orășenesc Odesa a confirmat atacurile. Mai multe detalii AICI.
Forțele ucrainene au recucerit întreaga regiune Kiev
Întreaga regiune Kiev a fost recucerită de la forțele ruse, a anunțat adjuncta ministrului ucrainean al apărării Hanna Maliar. „Irpin, Bucia, Hostomel, și întreaga regiune Kiev a fost eliberată de invadator”, a scris Maliar pe Facebook în 2 aprilie, referindu-se la suburbiile capitalei ucrainene Kiev bombardate masiv după începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainel la sfârșitul lunii februarie. Mai multe detalii AICI.
Dacă ești împotriva războiului, claxonează!
Protest în Chișinău, în fața Ambasadei Federației Ruse.
Chișinăul dezminte mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană
Biroul pentru politici de reintegrare al Guvernului de la Chișinău afirmă că nu deține informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană.
Anunțul Biroului pentru reintegrare vine după ce ministerul ucrainean al apărării a anunțat sâmbătă dimineață că Rusia și-ar repoziționa trupele din regiunea transnistreană pentru o posibilă acțiune militară împotriva Ucrainei
Crucea Roșie încearcă din nou evacuarea civililor de la Mariupol
Un convoi al Crucii Roșii care se îndreaptă spre orașul ucrainean Mariupol va încerca din nou să evacueze civili din portul asediat, în timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că țara sa se pregătește pentru o recrudescență a atacurilor rusești în est, și a avertizat că forțele rusești creează un „dezastru” total în afara capitalei Kiev, plantând mine pe întregul teritoriu. Mai multe detalii AICI.
Soldații ruși pleacă de la Cernobîl
Trupele ruse au părăsit zona puternic contaminată a foste centrale nucleare de la de la Cernobîl vineri dimineața, după ce au predat controlul ucrainenilor, în timp ce regiunile de est ale Ucrainei se așteaptă la noi atacuri, iar rușii au blocat o altă misiune de ajutorare a orașului asediat Mariupol, din sud.
Compania energetică de stat a Ucrainei, Energoatom, a declarat, conform AP, că retragerea de la Cernobîl a avut loc după ce soldații ruși au suportat „doze semnificative” de radiații când au săpat tranșee în pădure, în zona de excludere din jurul centralei închise. O confirmare independentă a acestui lucru nu a putut fi obținută.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că a fost informată de Ucraina că forțele rusești de pe teritoriul celui mai grav dezastru nuclear din lume au predat controlul în scris ucrainenilor. Ultimii soldați ruși au plecat vineri devreme, a declarat agenția guvernamentală ucraineană responsabilă de zona de excludere. Mai multe AICI.
Zelenski: Nu vom ceda nimic
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu are încredere în promisiunile Rusiei de a-și reduce activitatea militară în Ucraina, afirmând că armata rusă se regrupează pentru a lovi Donbasul.
„Nu credem pe nimeni, nici măcar o singură propoziție frumoasă”, a spus Zelenski într-un nou mesaj video către concetățeni la finalul zilei de 30 martie și a adăugat: „Nu vom ceda nimic. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostru”.
Ceva mai devreme, Zelenski și președintele american Joe Biden au discutat la telefon despre ajutoarele militare, umanitare și financiare pentru Ucraina și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Mai multe amănunte AICI.
Victoria Nuland: Pentru negocieri serioase, Rusia trebuie să înceteze focul în Ucraina
Statele Unite sprijină decizia Ucrainei de a se așeza la masa negocierilor cu Rusia în ciuda unor cereri rusești „absolut inacceptabile”, dar Rusia trebuie să accepte o încetare a focului deplină ca negocierile să poată „deveni serioase”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice într-un interviu cu televiziunea Current Time.
„Soluțiile diplomatice în conflicte ar trebui, în general, să vină după un acord de încetare a focului, nu în mijlocul luptelor. Iar rușii nu au dorit deloc o încetare completă a focului, așa încât negocierilor să poată deveni serioase”, a spus diplomata americană cu o vastă experiență în afacerile Rusiei și Europei de Est.Mai mult, AICI.
Plan UE în 10 puncte pentru Moldova și celelalte țări afectate de criza refugiaților
Miniștrii de interne ai celor 27 de țări ale UE au căzut de acord luni seara, 28 martie, în unanimitate, să pună la punct o structură de triere și control al acestei imigrații masive, de un tip nou, din Ucraina, care nu fusese prevăzută de tratatele fondatoare ale UE.
Planul prevede o coordonare a UE cu Moldova, pentru a “reloca” imigranții de acolo și pentru a evita, de pildă, traficul de persoane, devenit foarte prosper pentru rețelele criminale.
Tot așa, în cazul precis al Moldovei, textul prevede transferuri sporite și desfășurarea rapidă a unor echipe Frontex în Moldova. Transferurile, în cooperare cu ICNUR (UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați) și OIM și sprijinite de finanțare UE, reprezintă o prioritate imediată.
In Europa au ajuns deja 3,8 milioane de refugiați din Ucraina.
Moldova primește primele ajutoare americane pentru refugiații ucraineni
SUA acordă Republicii Moldova ajutoare de 30 de milioane de dolari pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon, a făcut anunțul pe 20 martie la Centrul Fides pentru refugiați, din Chișinău. El s-a arătat „foarte îngrijorați” de ceea ce s-ar putea întâmpla în regiune, dar a adăugat că, „în acest moment, nu există semne că Moldova ar putea fi ținta unui atac”. Mai multe, într-o relatare semnată de Liliana Barbăroșie.
Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa
La 6 martie, Serhii Perebiinis și-a pierdut întreaga familie în timp ce încercau să se evacueze dintr-o suburbie a Kievului. Moartea soției și celor doi copii ai săi cauzată de un obuz rusesc a fost documentată de jurnaliști aflați la fața locului, iar imaginile cu trupurile lor neînsuflețite au făcut înconjurul lumii. Perebiinis a vorbit despre această tragedie cu postul Current Time. (ATENȚIE: Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.)
Moscova și „operațiunile ei militare”
În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.