Linkuri accesibilitate

Șeful Wagner sugerează că mercenarii săi s-au îndreptat spre Moscova pentru a prelua conducerea armatei


Captură preluată din înregistrarea video dată publicității pe 24 iunie 2023 pe contul Telegram al serviciului de presă al companiei Concord - o companie conectată la șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.
Captură preluată din înregistrarea video dată publicității pe 24 iunie 2023 pe contul Telegram al serviciului de presă al companiei Concord - o companie conectată la șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a părut să sugereze că a trimis sâmbătă un convoi armat pe o șarjă de 1.200 km spre Moscova, într-o încercare puțin probabilă de a răsturna conducerea militară, scrie Reuters.

Oficialii locali ruși au declarat că un convoi militar se afla pe principala autostradă care leagă partea de sud a Rusiei europene, care se învecinează cu Ucraina, de Moscova, și au avertizat locuitorii să evite acest lucru.

Cu câteva ore mai devreme, autoritățile ruse l-au acuzat pe Prigojin că a organizat o revoltă armată după ce a susținut, fără a furniza dovezi, că conducerea militară a ucis un număr imens de luptători într-un atac aerian și a promis să-i pedepsească.

Serviciul de securitate internă FSB a declarat că a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru revoltă armată, o infracțiune pedepsită cu închisoarea până la 20 de ani.

Turnura dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care s-a confruntat președintele rus Vladimir Putin de când a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei - ceea ce el a numit o „operațiune militară specială" - în februarie anul trecut.

Prigojin, a cărui miliție Wagner a condus capturarea orașului ucrainean Bahmut luna trecută, îi acuză de luni de zile în mod deschis pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe generalul rus Valeri Gherasimov de incompetență și că refuză să ofere muniție și sprijin grupului Wagner în luptele sale din Ucraina.

Pe măsură ce disputa lor părea să ajungă la un punct culminant, ministerul a emis o declarație spunând că acuzațiile lui Prigojin „nu sunt adevărate și sunt o provocare informațională".

Prigojin a declarat că acțiunile sale nu au fost o lovitură de stat militară. Dar, într-o serie frenetică de mesaje audio, în care sunetul vocii sale varia uneori și nu putea fi verificat independent, el părea să sugereze că 25.000 de luptători erau pe cale să-i înlăture pe liderii instituției de apărare de la Moscova.

Vineri dimineață, el a părut să depășească o nouă linie în disputa sa din ce în ce mai vitriolică cu ministerul, spunând că rațiunea declarată a lui Putin pentru invadarea Ucrainei se bazează pe minciuni născocite de conducerea armatei.

În jurul orei 2 dimineața (23:00 GMT), Prigojin a postat un mesaj pe aplicația Telegram spunând că forțele sale au trecut în Rusia din Ucraina și se află în Rostov.

El a spus că erau gata să „meargă până la capăt" împotriva fanfarei de sus și să distrugă pe oricine le stătea în cale.

Putin este informat „non-stop”

În același timp, agenția rusă de știri de stat TASS l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că toate principalele servicii de securitate ale Rusiei îi raportează lui Putin "non-stop" cu privire la îndeplinirea ordinelor sale cu privire la Prigojin.

Securitatea a fost înăsprită la Moscova, a declarat primarul Serghei Sobianin pe canalul său Telegram.

La Washington, președintele american Joe Biden a fost informat despre situația din Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

În jurul orei 5 a.m. (02:00 GMT), administrația regiunii Voronej declarat pe Telegram că un convoi militar se afla pe autostrada M-4 între capitala regională Rostov-pe-Don și Moscova, și a cerut locuitorilor să evite să folosească autostrada.

Imagini neverificate postate pe rețelele de socializare au arătat un convoi de vehicule militare asortate, inclusiv cel puțin un tanc și un vehicul blindat pe camioane cu platformă. Nu este clar unde se aflau sau dacă camioanele acoperite din convoi conțineau luptători. Unele dintre vehicule arborau steagul rusesc.

Imaginile difuzate pe canalele din Rostov-pe-Don au arătat bărbați înarmați în uniformă militară înconjurând pe jos sediul poliției regionale din oraș, precum și tancuri poziționate în afara sediului Districtului Militar de Sud. Reuters a confirmat locațiile afișate, dar nu a putut determina când au fost filmate.

În mesajele sale audio, Prigojin a spus: „Cei care i-au distrus pe băieții noștri, care au distrus viețile multor zeci de mii de soldați ruși, vor fi pedepsiți. Cer ca nimeni să nu opună rezistență...

„Suntem 25.000 și ne vom da seama de ce se întâmplă haos în țară", a spus el, promițând să distrugă orice puncte de control sau forțe aeriene care stau în calea Wagner.

FSB cere luptătorilor Wagner să-l rețină pe Prigojin

FSB a declarat că declarațiile lui Prigojin sunt „apeluri pentru începerea unui conflict civil armat pe teritoriul rus, iar acțiunile sale sunt o „lovitură în spate” a militarilor ruși care luptă împotriva forțelor ucrainene pro-fasciste".

Acesta a adăugat: "Îndemnăm ... luptătorii să nu facă greșeli ireparabile, să oprească orice acțiuni forțate împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru a-l reține".

Generalul-locotenent Vladimir Alekseiev a lansat un apel video cerându-i lui Prigojin să-și reconsidere acțiunile.

„Numai președintele are dreptul să numească conducerea de vârf a forțelor armate și încercați să-i încălcați autoritatea", a spus el

Generalul de armată Serghei Surovikin, comandantul adjunct al forțelor ruse din Ucraina, pe care Prigojin l-a lăudat în trecut, a declarat într-un videoclip că "inamicul așteaptă doar ca situația noastră politică internă să se deterioreze".

„Înainte de a fi prea târziu... trebuie să vă supuneți voinței și ordinului președintelui poporului din Federația Rusă. Opriți coloanele și întoarceți-le la bazele lor permanente", a spus el.

Un videoclip neverificat pe un canal Telegram apropiat de Wagner a arătat presupusa scenă a unui atac aerian împotriva forțelor Wagner. A arătat o pădure în care ardeau mici incendii și copacii păreau să fi fost rupți cu forța. Părea să existe un singur cadavru, dar nu mai există dovezi directe ale vreunui atac.

Acesta purta descrierea: „Un atac cu rachete a fost lansat asupra taberelor PMC (Compania Militară Privată) Wagner. Multe victime. Potrivit martorilor oculari, lovitura a fost livrată din spate, adică a fost livrată de armata Ministerului rus al Apărării

Prigojin a încercat să exploateze succesul lui Wagner pe câmpul de luptă, obținut cu costuri umane enorme, pentru a mustra public Moscova cu aparentă impunitate, evitând în același timp cu atenție criticile la adresa lui Putin.

Dar, pentru prima dată, vineri, el a respins principalele justificări ale lui Putin pentru invadarea Ucrainei în urmă cu 16 luni, lucru pentru care mulți ruși au fost amendați sau închiși

„Era nevoie de război... astfel încât Șoigu să poată deveni mareșal ... astfel încât să poată obține o a doua medalie de „Erou [al Rusiei]", a spus Prigojin într-un videoclip.

„Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei", a spus el, referindu-se la justificările lui Putin pentru război.

XS
SM
MD
LG