Linkuri accesibilitate

Procurorii vor alege noii membri ai CSP în august


Potrivit unui proiect de lege care urmează să fie adoptat în a doua lectură la ședința Parlamentului din 20 iulie, noul CSP va fi compus din 10 membri.
Potrivit unui proiect de lege care urmează să fie adoptat în a doua lectură la ședința Parlamentului din 20 iulie, noul CSP va fi compus din 10 membri.

Noii membrii ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor fi aleși la Adunarea generală a breslei, convocată pe 23 august. La concurs pot participa doar candidații care au promovat pre-vetting-ul.

Data Adunării generale a procurorilor a fost stabilită la ședința din 19 iulie a CSP în actuala componență. Potrivit șefei CSP, Angela Motuzoc, pe ordinea de zi a adunării va fi alegerea noilor membri. De asemenea, actualii membri vor prezenta un raport de activitate.

După pre-vetting, în concurs au fost admiși procurorii Iurie Lealin, Dumitru Obadă, Mariana Cherpec, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Aliona Nesterov și Eduard Panea. Alți șase procurori au picat evaluarea. Unii dintre ei au contestat deciziile comisiei la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit unui proiect de lege care urmează să fie adoptat în a doua lectură la ședința Parlamentului din 20 iulie, noul CSP va fi compus din 10 membri. Cinci membri vor fi aleși de către Adunarea generală, prin vot secret. Procurorul general va intra în componența CSP ca „membru de drept”. Alte patru locuri urmează să fie ocupate de reprezentanții Președinției, Parlamentului, Guvernului și Academiei de Științe a Moldovei.

CSP va juca un rol-cheie în procesul de evaluare externă a procurorilor – „vetting”. După ce o comisie specială va verifica averile și interesele procurorilor care ocupă cele mai importante funcții, aceasta va trimite raportul de evaluare la CSP. Anume organul de autoadministrare va decide cine dintre procurori va fi demis în urma evaluării. Cei care vor fi demiși nu vor putea lucra în sistem 5 sau 7 ani, în funcție de gravitatea abaterilor.

De asemenea, CSP ia diverse decizii legate de activitatea sistemului procuraturii, de la numirea în funcție a procurorilor până la alegerea sau demiterea procurorului general.

Noua componență a CSP urmează să-l aleagă și pe șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Această funcție este vacantă din toamna anului 2021, iar concursul desfășurat la începutul anului 2023 a fost amânat după un scandal.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG