Linkuri accesibilitate

Ajutoarele umanitare din diaspora, între generozitate și birocrația de acasă (II)


Igor Cereteu (stabilit de peste 20 de ani în Spania, el fiind și președintele Asociației moldovenilor din Catalonia) nu a stat mult pe gânduri și s-a oferit să ajute și el transportarea spre Moldova a unor loturi impunătoare de ajutoare pentru refugiații ucraineni. Primul ajutor trimis acum 10 zile a ajuns la destinație, dar pentru cel de-al doilea, Cereteu spune că are ghinion din cauza birocrației excesive de acasă. Un interviu realizat în data de 16 martie.

Iată principalele idei din dialogul purtat de Valentina Ursu cu Igor Cereteu:

  • „Tot transportul umanitar pleacă în depozitul guvernului și de el mai departe se va ocupa guvernul”
  • „În timp de 24 de ore, din 186 de cutii – și o spun cu toată responsabilitatea – au ajuns 176; 10 cutii au dispărut”
  • „Atâta neclaritate este între ministru, viceministru, secretari... Ei vorbesc între ei?”
  • „Cum le explic eu acum că guvernul țării mele le-a băgat într-un depozit și... așteptați, băieți, nu se știe când o să se distribuie, când au să ajungă pe mâinile la nevoiași?”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:11 0:00

Igor Cereteu: „Ca la orișice nevoie, noi, cei din diasporă suntem receptivi și de fiecare dată ne lansăm în toate aceste proiecte. Nu suntem singuri, în spatele fiecăruia este o echipă. La fel și de data aceasta nu am putut fi indiferenți, am trimis primul transport, cu o tonă și jumătate, acum 10 zile. A ajuns totul bine, totul perfect, nicio problemă. Duminică seara a plecat alt transport încărcat cu două tone și jumătate; astea îs 186 de cutii mari cu materiale de primă necesitate. Transportul acesta e foarte valoros, acolo e o sumă de bani foarte serioasă, fiindcă am trimis șampoane, săpun, detergenți, pastă de dinți – tot ce trebuie pentru prima necesitate și pampersuri, plăpumi, seturi de albituri pentru pat, tot ce era nevoie pentru refugiații din Ucraina. Aseară am fost contactat că autocarul a ajuns în vamă, dar nu li se permite să-și continue drumul, pentru că lipsesc anumite acte. În actele de însoțire a fost descris absolut tot ceea ce conținea ajutorul umanitar, exact aceleași acte cu care cu o săptămână în urmă au trecut fără nicio problemă. În acte se spunea clar că tot ajutorul umanitar merge în nordul țării, unde va fi distribuit de către autoritățile locale din șase primării. Azi-dimineață s-au prezentat la punctul vamal Leușeni doi primari din nordul țării, plus în compania a patru voluntari care stau de dimineață în vamă și sunt pur și simplu „futboliți” dintr-o parte în alta, ca până la urmă să li se spună că tot transportul umanitar pleacă în depozitul guvernului și de el mai departe se va ocupa guvernul.

Nu știu, mie pur și simplu îmi vine greu să mă exprim acum, nu de ciudă, dar de durerea pe care o simt.

Nu știu, mie pur și simplu îmi vine greu să mă exprim acum, nu de ciudă, dar de durerea pe care o simt. Dna Valentina, în timp de 24 de ore, din 186 de cutii – și o spun cu toată responsabilitatea – au ajuns 176; 10 cutii au dispărut. Îmi spune responsabilul de la vamă că acolo-i scris cu tocul. Eu le-am numărat aici, le-au numărat când le-au primit, au fost 186 de cutii, acuma îs 176. Zece cutii! Și cam îmi închipui cutii cu ce au dispărut, căci acolo a colaborat și Poliția Națională de aici, și aceștia mi-au adus vreo 400 de kilograme de șampon, săpun, pastă de dinți. A fost un ajutor foarte bine pregătit de primă necesitate care într-adevăr este necesar peste tot și m-am bucurat, și am fost foarte satisfăcut ca, până la urmă, să ajungem acasă și să ne înecăm la mal, cum se întâmplă de obicei.”

Europa Liberă: Cine ar trebui să intervină să facă ordine iată aici, ca să nu se întâmple asemenea cazuri?

Igor Cereteu: „Atâta neclaritate este între ministru, viceministru, secretari... Ei vorbesc între ei? Azi toată ziua am așteptat un aviz de la ministru. Ministrul muncii îi Dumnezeu, secretarul lui habar nu are; viceministrul la fel habar nu are. Ei comunică între dânșii? Ei se cred Dumnezei. Oameni buni, ajutorul umanitar era pentru niște oameni care-s vai de capul lor, care au ajuns departe de casă, care au rămas fără nimic.”

Europa Liberă: Am citit mesajul pe care l-ai postat pe o rețea de socializare. Așa spuneai că din Spania spre Republica Moldova a plecat a doua parte din ajutoarele colectate. Aceste ajutoare cine le colectează acolo – cetățenii spanioli, cetățeni ai Republicii Moldova aflați la muncă în această țară, alte persoane? Ai putea să ne spui cine întinde această mână de ajutor?

Igor Cereteu: „Au colaborat toți. Au colaborat și cetățenii noștri, și cetățenii ucraineni au donat, și cetățenii spanioli au donat, toți absolut. Aici s-a implicat foarte multă lume, și diaspora armeană, toți ne-am unit să facem așa ca să fie cu mult mai ușor. Eu înțeleg că guvernului îi vine greu și am vrut să ajutăm, dar după chestiile acestea cum se întâmplă, mai mult, gata, trecem pe alături. Să nu mai faceți apel la diasporă! După experiența asta, nu mai vreau, nu-mi bat capul. Sunt oameni puși în funcții care las’ să facă treabă. În loc să faciliteze lucrurile, să putem să ajutăm, să mă simt și eu mândru că am făcut ceva frumos, nu, eu acum trebuie să stau plin de nervi și nu știu unde o să ajungă.”

Europa Liberă: Deci, eu am înțeles așa – ați vrut ca acest ajutor umanitar să ajungă concret într-o localitate?

Igor Cereteu: „În șase raioane din nordul republicii.”

Europa Liberă: În localități care au găzduit refugiați ucraineni?

Igor Cereteu: „Da, corect! Și avem listele făcute cu numele familiilor unde locuiesc refugiați, era deja totul pregătit. O parte era să se ducă la centru, că-i normal, ajungea pentru toți, că era mult. Era totul pregătit, trebuia doar să ajungă acolo. Acum, na, bună ziua, guvernul nostru are grijă de noi...”

Europa Liberă: Pe teritoriul Republicii Moldova e un număr foarte mare de cetățeni care au nevoie de aceste ajutoare care se colectează în străinătate.

Igor Cereteu
Igor Cereteu

Igor Cereteu: „Da, oamenii aceștia au nevoie de ajutor, dar eu acum trebuie să-mi dau darea de seamă în fața la toți oamenii aceștia care au contribuit. Ce le spun eu lor acum? Eu le-am promis că au să fie informați că ajutorul lor a ajuns la destinație. Cum le explic eu acum că guvernul țării mele le-a băgat într-un depozit și... așteptați, băieți, nu se știe când o să se distribuie, când au să ajungă pe mâinile la nevoiași”? Oamenii acum au nevoie! Nu, până nu vor face ei toate birocrațiile acestea nebune care durează la nesfârșit... Astăzi o zi întreagă au stat șase oameni și au înghețat așteptând doar un răspuns care așa și n-a ajuns.”

Europa Liberă: Cunoașteți că procedurile acestea birocratice sunt cele mai anevoioase, sunt cele care iau cel mai mult timp.

Igor Cereteu: „OK! Dar cu aceleași acte cu 10 zile în urmă, primul transport a mers OK și n-a fost nicio problemă, a trecut și exact cu aceleași acte cu o săptămână mai târziu nu merge. Să-mi explice cineva cum, ori la noi de pe-o noapte pe alta se schimbă legile sau procedura? Îi sună primarii, ei nu răspund. Ei se cred dumnezei acolo, cine se cred ei? Măi, oameni buni, suntem pe timpuri de criză, acum ar trebui să muncim mână la mână, cot la cot toți! Pentru asta m-am și implicat, nu pentru altceva, că, slavă Domnului, am ce să mănânc și să-mi văd de viață, dar nu putem să fim indiferenți la chestiile acestea. Dar măcar, cel puțin, dați-vă la o parte și nu puneți bețe în roate, dacă nu vreți să faceți nimic, altceva nu vă cerem, că facem noi ca de fiecare dată când a fost nevoie. Și cu pandemia nu ne-am dat într-o parte și nici n-o să ne dăm, dar măcar nu ne încurcați.”

Drept la replică

Serviciul Vamal din R.Moldova a reacționat la cele afirmate în acest interviu și ne-a trimis prin intermediul Biroului său de comunicare următorul drept la replică:

„Serviciul Vamal s-a autosesizat și a examinat circumstanțele producerii pretinselor fapte invocate, inclusiv prin intermediul înregistrărilor video din postul vamal Leușeni și vine cu următoarele precizări:

La data 15 martie curent, la postul vamal de frontieră Leușeni s-a prezentat un mijloc de transport care transporta colete din Spania. Controlului vamal șoferul a declarat că intenționează să introducă în țară un lot de mărfuri cu destinația finală ajutor umanitar pentru refugiații din Ucraina.

Șoferul a prezentat funcționarului vamal o listă a bunurilor transportate și bunurile propriu-zise. Astfel, transportatorul a fost informat despre procedura legală stabilită în conformitate cu prevederile pct. 1 al Dispoziţiei nr. 9 din 10 martie 2022 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova.

Prin urmare, transportatorul a completat declarația vamală DV-6 și a depozitat marfa în depozit. Conform informației din declarația vamală DV-6 greutatea lotului de marfă depozitat era 2500 kg.

La momentul plasării lotului de marfă în depozitul IP „Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe”, conform registrului de depozitare a mărfii au fost primite 176 cutii cu greutatea 2500 kg. De menționat că transportatorul care a depozitat lotul de marfă a semnat în dreptul cantității de 176 cutii, 2500 kg.

Ulterior la scoaterea lotului de marfă din depozitul IP ”Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe”, la fel a fost indicată cantitatea și greutatea care a fost preluată din depozit, 176 cutii cu o greutate de 2500 kg.

Menționăm, că procedura a fost desfășurată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova, vine cu un apel către toate persoanele fizice și juridice care intenționează să introducă în Republica Moldova bunuri în calitate de ajutor umanitar să se informeze în prealabil referitor la procedură și la prevederile legale în vigoare.”

XS
SM
MD
LG