Linkuri accesibilitate

Alegătorii trebuie ajutați să „citească” sondajele (N.Negru/ Radio Chișinău)


Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Alegerile libere și corecte sunt prima condiție pentru o relație strânsă între R. Moldova şi Uniunea Europeană, declară europarlamentarul român Siegfried Mureşan citat de deschide.md. „R. Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și legitimă, susținută de o majoritate parlamentară credibilă și transparentă, o guvernare dispusă să continue implementarea reformelor… De îndată ce vom avea la Chișinău un guvern care va implementa reforme în mod ambițios, vom crește și mai mult sprijinul european pentru Moldova”, a afirmat Siegfried Mureşan l-a încheierea unei vizite de lucru la Chişinău. El a mai precizat că UE va monitoriza îndeaproape scrutinul parlamentar anticipat din iulie. „Solicităm guvernului interimar și Comisiei Electorale Centrale organizarea alegerilor astfel încât fiecare cetățean al R. Moldova să poată vota nestingherit, atât în țară, cât și în diasporă. Numărul cetățenilor Republicii Moldova care se află în diasporă este acum mai mare decât oricând. La alegerile prezidențiale numărul de secții de votare a fost insuficient. Acum este necesară creșterea numărului secțiilor de votare”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Numărul secțiilor de votare pentru alegătorii moldoveni din diaspora ar putea fi majorat, informează realitatea.md care rezumă declaraţiile președintelui CEC, Dorin Cimil, făcute la o emisiune de la postul public de televiziune Moldova 1. „Vom analiza cifra parvenită de la Ministerul de Externe de aproximativ 190 de secții de votare faţă de 139 câte au fost deschise la scrutinul precedent. Este viziunea Ministerului. Propunerile parvin de la ambasadori, dar și din partea societății civile. Le vom cumula pe toate și vom veni cu o Hotărâre în acest sens”, a precizat Dorin Cimil. El a mai afirmat că se va lua în calcul şi experienţa precedentului scrutin, cel prezidențial, prin urmare în unele țări numărul de secţii va fi majorat, iar în alte țări – micșorat. „În localitățile unde anterior s-au epuizat numărul de buletine de vot, vor fi deschise mai multe secții de votare”, a declarat Dorin Cimil precizând că o decizie finală va fi luată pe 5 iunie.

Rusia nu este interesată de victoria forțelor de stânga la alegerile anticipate din R. Moldova, consideră analistul politic occidental Vladimir Socor de la Fundația Jamestown, citat de Radio Chişinău. „Blocul electoral al comuniștilor și al socialiștilor nu poate câștiga alegerile. Nici socialiștii, nici Moscova nu vor acest lucru. Socialiștii se descurcă foarte prost, așa că Dodon și-a convins curatorii de la Moscova de necesitatea creării unui bloc cu comuniștii. Acest lucru i-ar putea oferi încă 3 la sută din voturi și a decis să se agațe chiar și de asta. Moscova a susținut. Dar nici Rusia nu este interesată de victoria forțelor pro-ruse”, explică Socor. El mai afirmă că Rusia este interesată să aibă o minoritate în Parlamentul moldovean, capabilă să blocheze decizii importante. „Acest lucru este necesar pentru a împiedica Moldova să se ducă spre vest, pentru a o menține în zona gri”, precizează Vladimir Socor.

Editorialistul şi comentatorul politic Nicolae Negru observă într-un interviu pentru Radio Chişinău că în R. Moldova, în perioada alegerilor, apar mai multe instituții care prezintă diverse sondaje de opinie de cele mai multe ori puțin credibile și scrise la comandă. „Este în mod evident o încercare de a manipula opinia publică, de a-i manipula pe alegători în preajma alegerilor… Unii alegători se conduc de sondaje atunci când merg la alegeri, la secția de votare, … deși în mod normal, alegătorul nu ar trebui să fie preocupat de sondaje, să meargă la alegeri și să voteze candidatul sau partidul pe care crede el că-l reprezintă... Dar la noi lucrurile acestea nu se întâmplă fin cauza sondajelor, a culturii politice care se află în stare incipientă și din cauza faptului că cetățenii nu sunt pregătiți să citească aceste sondaje așa cum trebuie”, consideră Nicolae Negru. Comentatorul mai afirmă că mass-media este cea care ar trebui să vadă dacă sondajele care apar merită luate în considerare sau pur şi simplu ignorate. „Jurnaliștii ar trebui să se convingă în primul rând dacă sondajul care este prezentat a avut loc într-adevăr, cine efectuează acest sondaj, cine îl finanțează? Cineva e interesat de anumite cifre, vrea să manipuleze alegătorii și plătește un sondaj… Din păcate la noi, mass-media nu face lucrul acesta, jurnaliștii se lasă și ei amăgiți de voie sau de nevoie”, concluzionează editorialistul Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG