Linkuri accesibilitate

„Asumarea unui nou guvern de către partidele de opoziție va duce la sfârșitul acestora” (Ștefan Gligor/Jurnal.md)


Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

J

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

uristul Ştefan Gligor critică inițiativa Platformei DA de a demite guvernul Chicu şi de a-şi asuma un nou guvern sprijinit eventual de Pro Moldova şi Partidul Şor. „Asumarea unui nou guvern de către partidele de opoziție va duce la sfârșitul acestora. Am mari dubii că societatea va accepta că grație eforturilor lui Plahotniuc și reîntoarcerea activă a acestuia în politicul moldovenesc să fie numit un guvern asumat de către un partid de opoziție. Nu înțeleg care ar fi rostul numiri unui alt guvern şi nici care ar fi eficiența lui în condițiile în care suntem stat parlamentar”, afirmă Ştefan Gligor citat de jurnal.md. „R. Moldova poate să se refacă doar în cazul în care vom avea un parlament integru. În caz contrar nu vom reuși nimic deoarece jumătate de mandate sunt deținute de traseiști”, spune Ştefan Gligor.

Politologul Aurelia Peru-Balan pledează pentru un guvern de uniune naţională, idee promovată de Platforma DA. „Un patriot adevărat nu poate împiedica formarea acestui guvern. Argumentul că guvernul nou-votat ar fi guvernul lui Plahotniuc nu-i absolvă pe autori de sinceritate și de a răspunde la întrebarea logică: dar prin ce este mai bun Guvernul Dodon-Chicu decât Guvernul Plahotniuc” notează Aurelia Peru-Balan într-un editorial pe ziarulnational.md. Autoarea ajunge la concluzia că cei care cred că șansele de a obține un mandat prezidențial sunt cu atât mai mari cu cât mai prost este guvernul, se înșală. „Suntem în prefața campaniei pentru scrutinul prezidențial. Acest guvern, totalmente controlat de președinte… va începe să „inunde” Parlamentul cu tot felul de inițiative populiste în condițiile unui buget cu gaură deficitară de peste 16 miliarde de lei. Opoziția conștientă, dacă nu le va susține, atunci va fi sancționată de electorat”, conchide politologul.

Comentatoarea politică şi fosta deputată Stela Jantuan crede că investirea unui nou guvern funcţional, în eventualitatea demiterii actualului, rămâne deocamdată o chestiune problematică. „Maia Sandu a spus că nu vrea categoric să aibă vreo tangenţă cu Partidul Şor. Ea vrea să discute probleme, nu eventuale coaliţii. Andrei Năstase încearcă să găsească voturi pentru a fi propulsat la funcţia de premier, dar e puţin probabil să reuşească”, afirmă comentatoarea citată de enews.md. După părerea Stelei Jantuan e nevoie de o majoritate parlamentară funcţională pentru a forma un guvern cu drepturi depline, ceea ce deocamdată pare imposibil.

TV8.md îl citează pe europarlamentarul Dragoș Tudorache spunând că Acordul de Asociere și-a împlinit menirea de a ancora R. Moldova în parcursul său european. Schimburile economice, garanțiile de securitate, suportul tehnic și financiar sunt importante politic și relevante pentru viața de zi cu zi a cetățenilor moldoveni. „Realitatea însă este că R. Moldova a întârziat reformele pe care s-a angajat că le va face, iar în unele cazuri chiar a încercat să schimbe sensul unor măsuri luate de comun acord cu partenerii europeni, atenționează, eurodeputatul cu referire la un raport privind rezultatele Acordului de Asociere, raport care și-a început parcursul procedural în cadrul Parlamentului European. „Am asistat la discursuri care foloseau un dublu limbaj, informații false despre sprijinul european au circulat fără nicio opreliște, iar relația cu Uniunea Europeană a fost denigrată în interes politic. Este manifestarea riscurilor la care se supune o țară a cărei elită politică se pune pe sine mai presus decât interesul societății”, mai afirmă Dragoş Tudorache.

Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea afirmă la Radio Chişinău că Tiraspolul a profitat foarte abil de situația pandemică, ca pretext, să facă ceea ce face deja de mulți ani, cu mai mult sau mai puțin succes, construind o așa-numită frontieră. „Posturile instalate ilegal în Zona de Securitate și măsurile restrictive care au îngrădit libertatea de circulație ar putea să fie permanentizate de autoritățile de la Tiraspol. Situația pandemică a arătat că operațiunea de menținere a păcii de fapt nu-și face treaba și este ineficientă. Pandemia și măsurile de carantină au servit un pretext bun pentru contruirea aşa-numitei frontiere, iar pacificatorii nu au fost în stare, de fapt, să intervină și să prevină această situație”, notează Alexandru Flenchea.

Avocatul Poporului îndeamnă deputaţii să nu adopte proiectul de lege care prevede detaşarea sau rechemarea din concediu a medicilor fără acordul lor, informează Ziarul de Gardă. În opinia Avocatului Poporului, iniţiativa contravine standardelor internaționale și naționale din domeniul muncii. Mihail Cotorobai precizează că legislaţia muncii prevede posibilitatea rechemării salariatului din concediul și detașarea acestuia, condiția fiind doar obținerea consimțământului scris din partea angajatului. „În situația în care se propune excluderea acestei condiții în perioada situațiilor excepționale, aceste circumstanțe ar putea genera situații abuzive din partea angajatorului”, consideră Avocatul Poporului. „Pentru depășirea situațiilor de criză în perioada pandemiilor şi stărilor de urgență se impun acțiuni pentru asigurarea condițiilor adecvate de securitate și sănătate la locul de muncă, precum și de motivare a angajaților”, concluzionează Mihail Cotorobai.

XS
SM
MD
LG