Linkuri accesibilitate

Când revine Wizz Air în R. Moldova și când va zbura Ryanair de la Chișinău


Potrivit autorităților, adevărata provocare pentru atragerea companiilor aeriene low-cost în R. Moldova o reprezintă mărimea taxelor aeroportuare percepute la plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Potrivit autorităților, adevărata provocare pentru atragerea companiilor aeriene low-cost în R. Moldova o reprezintă mărimea taxelor aeroportuare percepute la plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Autoritățile moldovene poartă negocieri cu compania ungurească Wizz Air să revină pe piață și cu operatorul irlandez Ryanair ca să lanseze curse de la Chișinău. Europa Liberă a încercat să afle în ce condiții cele două companii low-cost ar putea opera zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Compania Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie, invocând motive de securitate ale spațiului aerian din regiune.

Într-un răspuns oferit serviciului unguresc al Europei Libere, Wizz Air a menționat că poartă discuții cu Guvernul de la Chișinău și că „își menține angajamentul față de piața din R. Moldova, monitorizează constant situația din spațiul aerian moldovenesc pentru a-și redeschide zborurile imediat ce acesta va deveni sigur”.

Compania nu spune exact care sunt riscurile de securitate, în condițiile în care șase operatori, majoritatea internaționali, operează în continuare zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță, aplicând o serie de proceduri și mecanisme, care au drept scop diminuarea riscurilor ce ar afecta siguranța și securitatea spațiului aerian”, a comunicat Europei Libere Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Taxele aeroportuare urmează să fie micșorate

În ceea ce privește Ryanair, negocierile au început în 2019, când a fost deschisă Ambasada R. Moldova în Irlanda. În februarie 2022, MIDR a adresat o scrisoare directorului executiv al companiei, Michael O’Leary. Peste un an, o delegație a Parlamentului de la Chișinău s-a întâlnit, la Dublin, cu reprezentanții Ryanair din Irlanda, care au spus că firma este gata să lanseze rute din și spre R. Moldova dacă taxele aeroportuare vor fi reduse.

„În martie 2023, demersurile instituțiilor Republicii Moldova către operatorul aerian irlandez au fost complementate de scrisoarea Autorității Aeronautice Civile. La moment, suntem în așteptarea unui răspuns oficial din partea companiei aeriene”, a precizat MIDR.

Potrivit autorităților, adevărata provocare pentru atragerea companiilor aeriene low-cost în R. Moldova o reprezintă mărimea taxelor aeroportuare percepute la plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Valoarea acestor taxe constituie 21 de euro per pasager, dintre care 9 euro reprezintă doar taxa pentru modernizarea aeroportului.

Astfel, a fost creat un grup de lucru inter-instituțional pentru revizuirea taxelor aeroportuare, condus de MIDR. „În următoarele zile, urmează a fi prezentate propuneri de revizuire a taxelor, în particular a taxei de modernizare. În paralel, MIDR și Autoritatea Aeronautică Civilă vor informa operatorii aerieni despre modificările în pregătire și vor continua să caute soluții adiționale pentru atragerea companiilor aeriene low-cost și deschiderea de curse noi pe Aeroportul Internațional Chișinău”, a mai precizat MIDR.

Te-ar putea interesa și: Explainer | Cum își pot recupera banii pasagerii, în cazul anulării zborurilor

Pe 2 mai, și operatorul național Air Moldova și-a suspendat toate cursele, pentru o perioadă, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă. Compania declarase că va relua zborurile pe 15 mai, însă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Din cauza reducerii numărul curselor și destinațiilor, mulți moldoveni preferă să călătorească cu avionul de pe Aeroportul Internațional Iași, unde cele mai multe zboruri sunt operate de Wizz Air.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG