Linkuri accesibilitate

„Chișinăul rămâne bastionul care va fisura actuala guvernare” (Elena Robu/unimedia.info)


Liste electorale cu probleme (Ziarul Național).

„Chișinăul rămâne bastionul care va fisura actuala guvernare” se intitulează un comentariu semnat de jurnalista Elena Robu pe blogurile unimedia.info. Capitala niciodată nu a fost a comuniștilor, nici a socialiștilor. Chișinăul rezistă și poate deveni bastionul care să fisureze actuala guvernare, dacă liderul PPDA câștigă turul doi de scrutin în Chișinău. Ar avea toate șansele, scrie Robu. Autoarea observă în continuare că Năstase va avea cumva mâinile legate la primărie, nefiind susținute de Consiliul Municipal. Ce se poate de făcut este de organizat concursuri publice pentru funcții în primărie, şi de scos de sub masă toate documentele ilegale, adică se poate demonta corupția de la primărie, se declară convinsă autoarea. Despre alte surprize ale scrutinului, Elena Robu scrie că rezultatele lui Valeriu Munteanu ar fi „de-a dreptul catastrofice, în condițiile în care în 2007, liberalul Dorin Chirtoacă ajungea la primăria Chișinău cu 60% din voturile chișinăuenilor”. Şi întrebarea de pe finalul comentariului: cum se întâmplă că majoritatea candidaților înscriși în cursă au acumulat mai puține voturi decât semnăturile necesare pentru a se înscrie în alegeri, adică mai puțin de 10 000 de voturi? Ori omul a semnat pentru candidat, dar nu l-a votat, ori au fost fraudate semnăturile, admite ea. Așa sau altfel, alegerile din Chișinău au redat o minimă speranță oamenilor că lucrurile se pot schimba, mai comentează autoarea.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Deschide.md îl citează pe Traian Băsescu cu declaraţia „Dacă Andrei Năstase trece în turul 2, candidatul lui Dodon va pierde”. Fostul președinte al României a comentat la postul de televiziune B1 rezultatele preliminarii ale alegerilor din Chișinău. El a salutat rezultatele obținute de candidatul PUN, Constantin Codreanu, dar totodată a sugerat că mizează pe victoria lui Andrei Năstase în turul II. Pe acelaşi site este citată Maia Sandu: „Ați câștigat împotriva minciunii!”, a spus lidera PAS. „Mulțumesc că ați crezut în unitatea forțelor antioligarhice”, a spus ea.

O ştire de pe newsmaker.md il citează pe Ilan Sor după victoria adjunctei sale din partid, Marina Tauber, în alegerile din Jora de mijloc, Orhei. „Începând de astăzi, începe o nouă viaţă în Jora de Mijloc”, a declarat cu un pahar de șampanie în mâini primarul de Orhei, Ilan Sor.

Aurelia Peru, doctor habilitat în științe politice, fostă consilieră prezidențială pe probleme de politică internă, prezintă, în Ziarulnational.md, trei ipoteze ale prezenței scăzute la vot. Prima ar fi distanțarea periculoasă dintre actorii politici și cetățeni, urmare a lipsei de încredere față de guvernanții corupți, a concentrării puterii politice în mâinile unui singur partid care ignoră regulile competițiilor politice. Apoi, ar fi vorba despre PR -ul „negru” care a încurajat absenteismul, tehnologia manipulării prin fake news și linșajul mediatic.
Şi, trei, populismul din campanii al politicienilor, urmat de egoismul din faza post electorală.

Un alegător a descoperit încă 15 persoane înregistrate în apartamentul lui. Liste electorale cu probleme, ziarulnational.md intr-un articol în care enumeră, cu răbdare, toate iregularităţile scrutinului descoperite de observatori. Cetăţeanul a depus o contestaţie la organul electoral, se mai arată în articol.

XS
SM
MD
LG