Linkuri accesibilitate

Diana Mardarovici (București): „Pe noi, cel mai mult ne-a oprit în dezvoltare corupția”


Diana Mardarovici, consilier general al municipiului București
Diana Mardarovici, consilier general al municipiului București

La Radio Europa Liberă continuăm să stăm de vorbă cu moldoveni din afara țării despre miza scrutinului anticipat din 11 iulie. Diana Mardarovici este plecată de aproape două decenii în România și în prezent deține funcția de Consilier general al municipiului București. Într-un interviu cu postul nostru de radio ea observă că cea mai mare provocare a politicului din R. Moldova este corupția.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pentru că bătălia politică pentru a accede în parlamentul de la Chișinău este acerbă, 23 de concurenți electorali s-au înscris în cursa alegerilor anticipate, cine dintre politicieni ar merita să obțină mandatul de deputat în legislativ, în forul suprem al unui stat ajuns la 30 de ani de independență?

Diana Mardarovici: „În primul rând, ar trebui să ajungă în parlament oamenii care s-au ținut de cuvânt în trecut, oamenii care au făcut ceea ce au promis, care n-au indus în eroare publicul, care nu s-au folosit de tot felul de declarații populiste pentru a ajunge în funcții alese, oricare ar fi ele, ca după aceea să nu implementeze și, în unele cazuri, chiar să saboteze dezvoltarea R.Moldova. acesta este primul principiu pe care trebuie să-l folosim, dacă oamenii de pe acea listă sunt cei care în trecut s-au ținut de cuvânt.”

Europa Liberă: Și totuși, cei mai mulți cetățeni vor vota pentru promisiunile cu care vin concurenții în această campanie electorală, cum vi se pare această ofertă adusă cetățeanului cu drept de vot?

Diana Mardarovici: „Tocmai de asta, cei care se vor ține de cuvânt vor fi cei care s-au ținut de cuvânt în trecut. Evident că fiecare dintre partide încearcă să promită către propriul electorat, către oameni care i-au votat în trecut și atunci fac declarații, mai mult sau mai puțin, extremiste. Desigur, eu sunt totdeauna susținătorul unor promisiuni realiste, pentru că altfel ne dezamăgim electoratul. Evident că și eu am o preferință din punctul acesta de vedere și am hotărât cu cine voi vota pe 11 iulie. Îi sfătuiesc pe toți să-și folosească rațiunea și să-i evalueze pe politicieni nu conform declarațiilor. Ci conform faptelor.”

Europa Liberă: Dar această luptă politică crâncenă se va da pe 11 iulie între dreapta și stânga, între Est și Vest, între o doctrină sau alta a formațiunii sau preocupările alegătorului ar fi cu totul altele decât cele geopolitice?

Diana Mardarovici: „Lupta între Est și Vest este o temă uzată deja în R. Moldova.”

Europa Liberă: Ca și tranziția, interminabilă.

Diana Mardarovici: „Exact. Geografia nu ne ajută să ieșim din această situație, niciodată nu vom ieși din această discuție. Însă astăzi, ce este relevant pentru moldoveni, pentru noi, este să vedem care dintre oferte, dintre promisiuni, dintre programele de guvernare sunt realiste. Bazându-ne pe trecutul imediat, cine sunt cei care ne-au sprijinit când am avut nevoie? Credem că, din punctul nostru de vedere, UE este cel mai important, cel care ne poate sprijini imediat și cel care poate ajuta în dezvoltarea accelerată economică. Pentru că sărăcia altfel nu va fi eradicată. Iar astăzi în R. Moldova sărăcia este un subiect mult mai important decât amplasarea geopolitică mondială.”

Europa Liberă: Dar când îi întrebi pe cetățeni, ei răspund că în aceste trei decenii de independență, aproape că nu au existat deosebiri între felul cum au guvernat cei cu viziuni pro-occidentale sau cei cu viziuni pro-estice.

Diana Mardarovici: „Aici nu sunt de acord. Evident că eu am o altă viziune, consider că au fost perioade în guvernarea R. Moldova când ne-am îndreptat accelerat spre dezvoltare și din anumite motive, care țin de geopolitică și care nu cred că erau relevante pentru noi în momentul respectiv, acea dezvoltare a fost oprită. Inclusiv de oameni care și-au văzut de interesul propriu, de buzunarul propriu, mult mai mult decât de ceea de ce trebuiau să-și vadă și anume de a guverna țara. Pe noi, cel mai mult ne-a oprit în dezvoltare corupția. Evident că nu putem vota oameni care în trecut există suspiciunea că ar fi folosit într-un mod incorect și necinstit fonduri publice.”

Europa Liberă: Alegătorii au posibilitate să-i taxeze pe cei care au făcut aceste lucruri nu tocmai bune pentru imaginea R. Moldova.

Diana Mardarovici: „Nu numai posibilitatea, dar cred că au, într-un fel, și datoria, pentru că, vedeți dumneavoastră, în momentul în care se organizează alegeri, după ce comentăm foarte mult în spațiul media, după ce comentăm și ne expunem părerile, de fapt, doar ce facem la alegeri contează. În momentul în care un partid s-a dovedit a fi incapabil să guverneze, mai primește un vot de încredere din partea cetățenilor? Îmi pare rău! Atunci cetățenii aleg o țară coruptă, aleg o țară de neguvernat!”

Europa Liberă: Majoritatea concurenților electorali sunt politicieni, vânători ai votului din diaspora și dacă acest vot este atât de curtat în campania electorală, apare o altă întrebare: ce vor trebui să facă aleșii poporului pentru această diasporă? Pentru că e o armată mare, peste un milion de cetățeni ai R.Moldova se află peste hotare!

Diana Mardarovici: „Exact! Și probabil că cifra este subestimată, dar indiferent cât de mulți am fi în afara țării, avem acolo părinți, avem acolo, unii dintre noi, chiar copii, pentru diaspora ce contează este să vedem, anume, un semnal, pentru că semnalul acesta diaspora l-a dat de foarte mult timp: a votat spre dreapta, a votat spre UE, a votat pentru o dezvoltare normală, a votat împotriva corupției – este foarte important pentru noi să vedem că și în țară se întâmplă același lucru! Vreau să văd că și moldovenii vor să se salveze, pentru că a conta pe diaspora mereu pentru a duce R. Moldova într-o direcție sau alta, nu este tocmai corect. Ar trebui să se mobilizeze, în primul și în primul rând, cetățenii care locuiesc astăzi în R. Moldova.”

Europa Liberă: Dar pentru că tocmai aceste rezultate ale alegerilor arată că diaspora votează mai mult cu forțele prooccidentale, acest lucru îi deranjează pe unii actori politici care nu acumulează voturi și atunci spun că ar fi cazul ca cei plecați în străinătate, dacă au o ședere mai lungă și s-au integrat în alte societăți, să nu mai participe la scrutine, poate să intervină și alte măsuri.

Diana Mardarovici: „Aceste abordări mă amuză din mai multe puncte de vedere pentru că, în continuare, R. Moldova, pentru a-și întreține cetățenii, are mare nevoie de remitențele și de banii pe care îi trimit în fiecare an cetățenii R. Moldova din afara țării. Deci, dacă s-ar lua dreptul la vot, sunt convinsă că pot sau au în plan și de a renunța și de la acești bani, care se bagă în economia R.Moldova în fiecare an. Or, vă asigur că renunțarea la acești bani ar însemna faliment de țară.”

Europa Liberă: De ce politicile care s-au făcut cu scopul edificării unei relații mai bune cu cetățenii plecați nu dau roade în R. Moldova? Politicile pe care le-au elaborat autoritățile statului, pentru că sunt, inclusiv, aceste programe, 1+1, PARE.

În momentul în care vom reda demnitatea cetățenilor, se vor întoarce acasă

Diana Mardarovici: „Pentru că problema de fond nu este adresată. Moldovenii nu au plecat din țară pentru că nu au avut, conform programelor, am văzut, cinci mii de dolari, nu știu, niște sume care, până la urmă, pentru cineva care lucrează în afara țării nu credeți că nu sunt considerabile. Moldovenii, ca să se întoarcă acasă, nu au nevoie de bani din partea R. Moldova sau acele programe. Ei vor să vadă că acea corupție sistemică, acel mod bolnav de a exista, în care trebuie să te duci cu banii în buzunar, să bați la ușă, să te umilești în fața unor autorități publice, dispare. În momentul în care vom reda demnitatea cetățenilor – atunci se vor întoarce acasă. Pînă atunci, oricât de mulți bani se vor oferi, nu va face diferență.”

Europa Liberă: Dar voi luați în calcul și scenariile electorale, pe cât de mult vă preocupă cine cu cine ar putea să creeze o majoritate parlamentară, care să învestească un cabinet de miniștri și acea guvernare, la modul cel mai serios, să se preocupe de reforme, de angajamentele pe care și le-a luat R.Moldova în raport cu partenerii externi?

Diana Mardarovici: „Mă preocupă foarte mult, pentru că și în România trăim o coaliție la guvernare. În cazul în care cei care intră în coaliție nu au viziuni comune, clare, nu au un parteneriat clar stabilit, pe obiective, lucrurile se denaturează și trăiești o campanie electorală continuă. Din acest motiv, încurajez toți cetățenii să se hotărască ferm pe cine susțin și să aibă în vedere că, oricât de bună ar fi o coaliție de guvernare, coalițiile sunt dificil de gestionat și trebuie de construit pe principii comune.”

Europa Liberă: Și în agendă ce priorități ar trebui să-și găsească locul, începând cu data de 11 iulie, ce ar trebui să facă deputații aleși?

Diana Mardarovici: „Lupta anticorupție este prima prioritate. Dar nu la nivel declarativ, ci prin fapte! Trebuie, absolut, revizuit modul în care funcționează instituțiile statului, colaborat cu Parchetul European, colaborat cu instituțiile europene în acest sens, pentru a eradica cu adevărat corupția în R. Moldova, la toate nivelurile ei, pentru că vorbim despre un fenomen sistemic. Și doi – creșterea economică pe baza unui parteneriat de dezvoltare cu UE, piețe comune, susținerea R. Moldova prin diverse parteneriate și programe și știu că UE deja și-a anunțat angajamentul unei susțineri considerabile, fără precedent pentru o țară terță.”

Europa Liberă: 600 de milioane de euro, aceasta este oferta UE pentru următoarea guvernare. Și iarăși în baza unor condiționalități.

Diana Mardarovici: „Exact. Pentru ca UE să poată da aceste fonduri în R.Moldova pentru creștere economică, condiția de bază e să aibă un partener de încredere în parlamentul și guvernul R.Moldova. Până nu se va întâmpla acest lucru, nu se vor putea da banii, pentru că, vedeți, cum să dai bani unui hoț care te-a furat în trecut.”

Europa Liberă: Cu ce poate fi comparată R.Moldova, stat ajuns la 30 de ani de independență?

Diana Mardarovici: „Cu un copil rătăcit de 30 de ani, care tot caută o cale și de fiecare dată speră că este cea bună. Eu am încrederea că, de data aceasta, este un drum în care avem câțiva ghizi, în care oamenii din jur ne arată drumul, avem frați mai mari, avem sprijin din partea vecinilor și sunt convinsă că de data aceasta ne va fi mai ușor de parcurs acest drum, pentru că avem mentorii potriviți.”

Europa Liberă: Dar cine sunt mentorii potriviți?

Diana Mardarovici: „UE și România.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG