Linkuri accesibilitate

Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii și amenință cu noi proteste


Fermierii din Republica Moldova sunt deciși să obțină concesii de la Guvern. În imagine: protestul fermierilor din luna iunie 2023.
Fermierii din Republica Moldova sunt deciși să obțină concesii de la Guvern. În imagine: protestul fermierilor din luna iunie 2023.

Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, și amenință că vor ieși din nou la proteste, dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite. Deciziile au fost luate la un congres organizat pe 21 octombrie de Federația Națională a Fermierilor și Asociația Forța Fermierilor.

Potrivit rezoluției adoptate la congresul care a reunit sute de fermieri, 2023 a fost cel mai dificil an pentru sectorul agricol. „Seceta severă a compromis substanțial în 2022 recolta de porumb, sfeclă de zahăr, soia și floarea soarelui. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite s-au majorat de aproximativ 3 ori. În același timp, importul în exces al producției agricole din Ucraina a influențat esențial căderea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui”, susțin agricultorii.

Fermierii se plâng că sunt presați de creditori să ramburseze datoriile, în condițiile în care au vândut cereale și oleaginoase sub prețul de cost, pierderile totale fiind estimate la circa 2 miliarde de lei. Ei aduc exemplul Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei și Ungariei, unde fermierii afectați de fluxul mare de producție agricolă ucraineană primesc compensații, între 300 și 674 de euro la un hectar de grâu.

În acest context, fermierii cer un moratoriu valabil până la 31 octombrie 2024 la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase.

O altă solicitare este să fie interzise importurile de grâu, porumb și floarea-soarelui până la 31 martie 2024 și să fie permis tranzitul acestora doar pe cale ferată.

Fermierii mai cer dublarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii, până la 3 miliarde de lei, plăți directe la hectar după modelul UE, compensații de 1,5 miliarde de lei pentru producătorii de porumb și floarea soarelui în 2024 și ajutoare pentru cei care au suferit în urma secetei.

„În cazul în care în următoarele șapte zile Guvernul nu va întreprinde măsuri reale pentru îndeplinirea revendicărilor noastre, fermierii vor recurge la diferite acțiuni masive atât în teritoriu, cât și în capitală, inclusiv cu folosirea tehnicii agricole”, se arată în rezoluția congresului.

De asemenea, asociații cer demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, acuzându-l că a nu a intervenit la timp „pentru a opri degradarea sectorului agrar”.

Prezent la eveniment, ministrul a spus că autoritățile caută soluții pentru problemele agricultorilor, dar nu pot interveni în formarea prețurilor pe piață, îndemnându-i pe fermieri să-și schimbe direcția de activitate.

Fermierii au protestat în această vară aducând tehnica agricolă în centrul Chișinăului, după ce mai multe solicitări către autorități, în urma prăbușirii prețurilor la cereale și oleaginoase, nu au fost îndeplinite. Guvernul și fermierii au ajuns atunci la un compromis după ce au fost alocate 200 milioane de lei din cele 700 de milioane solicitate, sub formă de compensații pentru producătorii de cereale și oleaginoase.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG