Linkuri accesibilitate

Gazele rusești și (in)dependența Sofiei de Kremlin


În ultimul semestru Bulgaria a plătit pentru gazele rusești un preț dublu față de țările central- europene.

Săptămânalul sofiot „Capital” face comparație între prețul la care Sofia a cumpărat gazele rusești, tranzitate prin Ucraina, Moldova și România, și cel la care aceste gaze se vând în centrul regional de distribuire Baumgarten, Austria.

Explicația constă în faptul că Bulgaria importă gazele rusești la baza unui acord pe termen lung, care stabilește prețul în funcție de cel al petrolului, pe când în centrele de distribuire ele se vând în baza cererii și a ofertei.


Companiile de stat „Bulgargaz” și „Bulgartransgaz” nici nu au încercat să profite de posibilitățile de folosire a unor surse alternative de gaze. Spre deosebire de alte țări europene, ele nu au încercat să renegocieze prețul gazelor rusești, în baza deciziei Comisiei europene din anul trecut.

Aceasta pasivitate se explică prin dependența reală a Sofiei de Moscova în ce privește energetica. La cel mai înalt nivel politic se încearcă câștigarea bunăvoinței Kremlinului în scopul realizării, cu participarea unor companii rusești, a proiectului nuclear „Belene” și a conductei de tranzit Turcia-Serbia, care va putea compensa pierderea taxelor de tranzit în urmă reducerii sau chiar sistării a tranzitului prin Ucraina.

Aceasta pasivitate se explică prin dependența reală a Sofiei de Moscova în ce privește energetica...

După intrarea în funcțiune a primei conducte a gazoductului subacvatic „Turk Stream” tranzitul în direcția Turciei și Greciei a scăzut cu 63%. Ankara și-a diversificat importul prin livrări din Azerbaidjan, iar Grecia – prin terminalele de gaze lichefiate.

Pe termen lung situația pare nu atât de tragică, dar, totuși, în ultimii șase ani Bulgaria a plătit „Gazprom”-ului cu peste 319 de milioane de dolari mai mult față de țările care au cumpărat gazele rusești de la hub-ul austriac Baumgarten.

Publicația sofiotă avertizează că prețurile gazelor rusești se vor menține mai mari decât cele la care se vând în Europa centrală cel puțin până 2021, când va începe importul în Bulgaria de gaze azere și de gaze americane lichefiate prin viitorul gazoduct bulgaro-elen „Komotini-Stara Zagora”. Sofia importă și acum printr-un alt gazoduct cantități minime de gaze din Grecia la un preț cu 10% mai mic de cel al „Gazprom”-ului.


Concluziile săptămânalului „Capital” au fost confirmate de președintele Asociației de petrol al zonei Balcanilor și Mării negre Valentin Kânev. În momentul de față, la părerea expertului, Bulgaria cumpără o mie de metri cubi cu 266 de dolari în timp ce prețul spot este de două ori mai mic. În următorii ani consumul de gaze în Bulgaria va crește în medie cu 7% pe an.

XS
SM
MD
LG