Politicianul conservator belgian Mark Demesmaeker (ECR Group) este de părere că Parteneriatul estic trebuie să se concentreze pe cetățenii din cele șase țări partenere, oferindu-le stimulente concrete. Într-un interviu cu Europa Liberă, realizat chiar înaintea Summitului Parteneriatului estic de la Bruxelles, Demesmaeker, care este membru al Delegației PE la EURONEST și precum și al Delegației PE la Comitetul de Asociere UE-Ucraina, spune că UE trebuie să asiste și să ajute Ucraina și celelalte state din vecinătatea estică „să își protejeze suveranitatea și integritatea teritorială. Este foarte important pentru că se referă nu doar la securitatea lor, ci și la întreaga arhitectură europeană, ” subliniază Demesmaeker.
Europa Liberă: Domnule Demesmaeker, a început Summitul Parteneriatului estic, ediția a 5-a. Poate doar la primul Summit, in 2009, la Praga, UE a mai fost atât de interesată de succesul acestui format ca acum. Se inregistreaza o revigorare. De ce?
Mark Demesmaeker: „Parteneriatul estic este foarte important pentru UE. Am pregătit acest summit foarte bine. Comisia, Consiliul și noi, Parlamentul, suntem foarte implicați, pentru că, de fapt, este vorba despre pacea și stabilitatea în vecinătatea noastră.”
Europa Liberă: Știu că sunteți implicat în relațiile UE cu Ucraina și de aceea vă întreb: conflictul din Ucraina și anexarea Crimeei au făcut UE mai interesată să obțină pace în această zonă și să aducă mai aproape de ea Ucraina, Georgia și Moldova (cel puțin)?
Mark Demesmaeker: „Nu este vorba doar de Ucraina. Și în altă state din vecinătatea estică integritatea teritorială nu este asigurată. Există conflicte înghețate și în alte state, după cum știm, care trebuie rezolvate în baza respectului pentru legislația internațională. Cred că ar trebui să continuăm să asistăm și să ajutăm Ucraina și celelalte state din vecinătatea estică pentru a-și putea proteja suveranitatea și integritatea teritorială. Este foarte important pentru că se referă nu doar la securitatea lor, ci și la întreaga arhitectură europeană.”
Europa Liberă: Cum poate face UE acest lucru, menținând în același timp relații bune cu Rusia?
Mark Demesmaeker: „Aceste parteneriate ale UE nu sunt gândite împotriva Rusiei. Este o neînțelegere. Sunt parteneriate pentru creștere economică, pentru dezvoltare, pentru democrație, pentru statul de drept, pentru drepturile omului. În acest fel obținem si conservăm stabilitatea din regiune, și câtă vreme inclusiv Rusia beneficiază de aceste evoluții, ar trebui să aprecieze la rândul ei această politică europeană.”
Europa Liberă: Este adevărat, dar dacă ne uităm la tulburările din această regiune vom vedea că Rusia are trupe în Transnistria și că este prezenta într-un fel sau altul în toate conflictele înghețate. Cum reușeste așadar UE să mențină un climat de securitate în vecinătatea sa păstrând relații bune cu Rusia?
Mark Demesmaeker: „Făcând clar că acest parteneriat nu este împotriva Rusiei, ci că dimpotrivă, Rusia poate beneficia de pe urma bunei relații cu UE, ca și partenerii noștri, prin creșterea relațiilor comerciale, având acces la mai multe locuri de muncă, si toate acestea conducând la creștere economică. De toate acestea beneficiază oamenii din aceste regiuni, nu guvernele, nu politicienii. Succesul acestui Parteneriat poate fi o dovadă că dintr-o relație foarte bună pot beneficia toți cei implicați, dar și cei care au relații cu cei implicați. Nu are nici un sens să destabilizezi aceste țări. Are sens să întărim parteneriatele cu aceste țări, care vor arăta chiar și cetățenilor ruși că relațiile bune cu venicii nu sunt în contradicție cu o viață bună pentru ei, ci dimpotrivă.”
Europa Liberă: Ce vă doriți să obțină UE după acest summit?
Mark Demesmaeker: „Dorim nu doar să apreciem progresele la care am ajuns, ci și să privim in viitor, pentru extinderea și întărirea cooperării. De exemplu, să le oferim mai multe stimulente celor care fac eforturi pentru aplicarea reformelor, in cadrul formatului Eastern Partnership Plus. Vom dori să imbunătățim investițiile în întreprinderile mici și mijlocii, să le permitem partenerilor accesul la Uniunea Vamala, la Uniunea Digitală, să tăiem costurile de roaming pentru convorbirile telefonice. Începând cu acest Summit ne concentrăm pe oameni. Nu oligarhii, nu politicienii, ci cetățenii sunt cei care trebuie să beneficieze de avantajele oferite de UE. Dorim ca cetățenii din aceste țări să plătească facturi de energie electrică mai mici, să aibă drumuri mai bune, dorim ca viata lor de zi cu zi să se îmbunătățească semnificativ. ”
Europa Liberă: Ce nu ar trebui să lipsească din Declarația finală a Summitului Parteneriatului estic de la Bruxelles, 24 noiembrie, 2017?
Mark Demesmaeker: „Că ne angajăm să întărim și să extindem parteneriatul cu țările din regiune, că dorim să investim, că avem o viziune cu privire la această regiune și că oferim stimulente foarte concrete pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor. Doar așa vom putea vorbi despre un succes.”