Într-un mesaj de sărbători trimis președintelui american Joe Biden, președintele rus Vladimir Putin s-a declarat „convins” că Moscova și Washington-ul pot avea un dialog „eficient” bazat pe „respect reciproc și luarea în considerare a intereselor naționale ale celuilalt”.
Mesajul a fost dat publicității de Kremlin pe 30 ianuarie, cu câteva ore înainte ca cei doi lideri să poarte o nouă convorbire telefonică, pe fundalul tensiunilor cauzate de concentrarea de trupe ruse în apropiere de granița cu Ucraina și a cererilor Rusiei ca Occidentul să-i ofere mari „garanții” de securitate.
Casa Albă a spus prin purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Emily Horne, că vor fi luate în discuție „o serie de subiecte, inclusiv viitoarele interacțiuni diplomatice cu Rusia”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vor fi discutate între altele „chestiuni punctuale legate de convorbirile care vor avea loc pe 10-12 ianuarie”.
Oficialii americani și ruși se pregătesc să se întâlnească pe 10 ianuarie la Geneva pentru a discuta despre controlul armelor și creșterea tensiunilor în legătură cu Ucraina.
Această întâlnire poate fi urmată de discuții separate între Rusia și NATO pe 12 ianuarie, iar pe 13 ianuarie – de discuții pe platforma Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Rusia, Statele Unite și aliații lor europeni.
Putin ar fi vrut ca aceste discuții să includă o întâlnire a sa cu Biden, dar Casa Albă a respins până acum o astfel de posibilitate.
Convorbirea telefonică de pe 30 decembrie, plănuită pentru ora 22:30 (ora Chișinăului), a fost inițiată tot de Putin.
Un înalt oficial al administrației americane a declarat jurnaliștilor că Biden îi va spune lui Putin că Statele Unite sunt pregătite pentru avansare pe „calea diplomatică”. „Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem, dacă Rusia recurge la o nouă invadare a Ucrainei”, a mai citat oficialul american din mesajul pe care Biden i-l va transmite lui Putin.
Va fi a doua convorbire telefonică între cei doi lideri în luna decembrie. La începutul lunii, Biden și-a avertizat omologul rus că Moscova ar avea de suportat „consecințe grave”, dacă trupele ruse ar ataca Ucraina.
De la acea discuție, Kremlinul a dat publicității o listă de cereri adresate Occidentului. Între altele, Moscova cere un angajament din partea NATO că nu va mai primi în rândurile sale noi țări din fosta URSS, ca Ucraina și Georgia. Moscova mai dorește ca NATO să oprească exercițiile militare în apropierea granițelor sale și să retragă forțe desfășurate în Europa Centrală și de Est.
Oficiali americani au spus deja că unele dintre cereri sunt fie imposibil de realizat, fie diametral opuse valorilor occidentale, Statele Unite menținându-și poziția că țări precum Ucraina au dreptul de a-și alege propria politică externă și de securitate.
Dar oficiali americani spun că ar putea exista loc pentru negocieri în cazul altor propuneri, care se încadrează în agenda comună a Washington-ului și Moscovei privind controlul armelor. Administrația americană a mai sugerat că intenționează să folosească discuțiile viitoare pentru a-și expune preocupările cu privire la acțiunile Kremlinului.
Într-un interviu difuzat la televiziunea rusă de stat pe 26 decembrie, Putin a spus că va examina mai multe opțiuni de răspuns, dacă solicitările nu-i vor fi îndeplinite. Răspunsul Rusiei „ar putea fi divers”, a declarat Putin, adăugând: „Va depinde de propunerile pe care mi le vor prezenta experții noștri militari.”.
Statele Unite, NATO și Kievul spun că Rusia a concentrat trupe la granița ucraineană și în peninsula Crimeea pe care a ocupat-o în 2014, ceea ce poate semnala că pregătește o nouă ofensivă. Rusia care sprijină, tot din 2014, separatiștii pro-ruși din Donbas într-un război contra forțelor guvernamentale ucrainene neagă că s-ar pregăti de invazie, acuzând în schimb Ucraina și NATO de provocări.
Oficialii americani au subliniat că nicio decizie cu privire la arhitectura de securitate a Europei nu va fi luată fără acordul Ucrainei și al aliaților europeni.
La scurt timp după discuția cu Putin, președintele Biden plănuiește să vorbească și cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, dar nu a fost stabilită o dată, a declarat presei un înalt oficial al administrației americane.
Pe 29 decembrie, secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu Zelenski. Blinken a reiterat „sprijinul neclintit al Washingtonului pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața consolidării militare a Rusiei la granițele” ucrainene, se spune într-un comunicat al Departamentului de Stat.