Linkuri accesibilitate

La Kiev a început primul proces al unui soldat rus acuzat de crime de război


Sergentul rus Vadim Șișimarin, suspectat de crime de război, Kiev, 13 mai 2022

La Kiev a început primul proces al unui soldat rus acuzat de crime de război pentru uciderea unui civil ucrainean în timpul invaziei neprovocate a Rusiei.

Zeci de jurnalişti s-au strâns într-o sală de judecată din capitala Ucrainei, unde suspectul a apărut într-o cuşcă de sticlă pentru începerea unui proces care a atras atenţia internaţională pe fondul acuzaţiilor de atrocităţi repetate ale forţelor ruse.

Sergentul Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a ucis un civil în vârstă de 62 de ani care mergea pe bicicletă în satul Ciupahivka din regiunea de nord-est Sumî, o crimă pentru care ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.

Omorul a avut loc la doar câteva zile după invazia neprovocată de Rusia a Ucrainei. Șișimarin, un membru al unei unități de tancuri care a fost capturată de forțele ucrainene, a recunoscut că a împușcat civilul într-un videoclip postat de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

„Mi s-a ordonat să trag”, a spus Șișimarin, despre omorul din 28 februarie.

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a identificat luna trecută 10 militari din brigada 64 de infanterie mecanizată a forțelor armate ruse, spunând că sunt suspectați de „cruzime față de civili și alte crime de război”, adăugând că anchetatorii ucraineni continuă să adune dovezi.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC) a aprobat cu o majoritate covârșitoare, pe 12 mai, o rezoluție care susține deschiderea unei anchete cu privire la acuzațiile de abuzuri aduse trupelor rusești, abuzuri comise în perioda când au controlat temporar unele zone din Ucraina.

Rezoluția a citat cazuri aparente de tortură, execuții și violență sexuală, împreună cu alte atrocități documentate de o echipă ONU de la fața locului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG