Linkuri accesibilitate

Lumea „trece printr-un război nevăzut” în care „liderul rus Vladimir Putin este un cruciat” (Iurie Roșca/Adevărul.ro)


Lansarea la București a unei cărți semnate de Iurie Roșca a provocat o relatare indignată în revista online pressone, pe care însă o rezumă și cotidianul Adevărul. Au fost de față personaje considerate sulfuroase prin relația strânsă cu pârghiile de propagandă rusească în România și în Republica Moldova, i s-a făcut propagandă lui Vladimir Putin la București, inclusiv prin vocea unui fost ministru de externe – Adrian Severin. În sală s-au aflat Gelu Voican-Voiculescu, proaspăt căsătorit cu o angajată a Sputnik Moldova. Giorgiana Arsene a asigurat de altfel prezența indirectă a lui Iurie Roșca la lansare, prin intermediul unui interviu filmat pentru Sputnik Moldova. Au participat Cătălin Chelaru, fiul generalului Mircea Chelaru, ultimul preşedinte al PUNR, partid naţionalist dispărut între timp, Mariana Heroiu, editorul cărţilor controversatului autor rus Aleksandr Dughin în România, Dragoş Dumitriu, fost deputat al Partidului România Mare şi autor la Sputnik Moldova și alții. Jurnalista Codruța Simina de la pressone acordă spațiu mai larg intervenției lui Iurie Roșca, care a pledat pentru neunirea Moldovei cu România și a vorbit despre „un război nevăzut” prin care ar trece lumea de azi și în care „liderul rus Vladimir Putin este un cruciat”. Se amintește faptul că dincolo de Prut, Roșca este considerat trădător al unionismului, fiind supranumit „Iuda al politicii moldoveneşti“. „Pe 4 aprilie 2005, 11 deputaţi ai Partidului Popular Creştin Democrat, condus la acea vreme de Roşca, au votat pentru alegerea candidatului comunist Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, iar Roșca a devenit vicepreşedinte al Parlamentului.

G4Media a informat despre arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțan, în legătură cu furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești. „În același dosar au mai fost arestați preventiv viceguvernatorul Aureliu Cincilei și ex-viceguvernatorul Emma Tăbârță. Din același lot de rețineri mai face parte și un șef de direcție al BNM”.

Pe site-ul ziare.com, politologul Valentin Naumescu scrie despre noua formă a vechii demagogii : populismul, respectiv „ipocrizia aspirantului la putere care pretinde că vorbește în numele poporului și acționează pentru binele celor mulți, pozând în luptător neabătut împotriva unor «elite»
(reale sau închipuite) bineînțeles «malefice»”. Autorul e convins că populismul a învins și că e posibil ca generația următoare să nu mai trăiască în democrație, ci sub autoritarism. Populismul, spune Naumescu, este singura politică despre care poți spune că se mai „vinde”. De ce e cumpărată ? „Pentru că nu se mai citesc cărți, iar cultura scrisă tradițională a Occidentului, care era o cultură filtrată, normativă și cenzurată în sensul bun al termenului, a pierdut bătălia în fața culturii imaginii și emoției de moment, care guvernează în prezent voturile cetățenilor și deciziile politice ale partidelor și guvernelor”. Un alt motiv este că „instrumentele de comunicare ale prezentului, deși supertehnologizate și ușor accesibile, transmit de fapt publicului o informație simplistă, de tot mai slabă calitate, infestată ideologic (…), însă cu o doza suficient de discretă de manipulare (…) insesizabilă de către consumatorul obișnuit de rețele sociale și de televiziune”. În fine, motivul tare este că pe piața electorală nu mai exista altceva decât populism. „Partidele anti-sistem de acum câțiva ani au amenințat serios supremația partidelor mainstream, iar acestea din urmă, ca să supraviețuiască, au învățat din mers lecția populismului”. Exemple notorii sunt evoluțiile Partidelor Conservator și Laburist din Marea Britanie.

XS
SM
MD
LG