Linkuri accesibilitate

Maraton pentru deținuții politici de Ziua Rusiei


Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, după ce a criticat războiul din Ucraina și pe Putin.
Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, după ce a criticat războiul din Ucraina și pe Putin.

De Ziua Rusiei, marcată pe 12 iunie, mai multe organizații media independente din Rusia organizează un maraton pentru strângerea de fonduri în sprijinul deținuților politici și a celor care condamnă deschis invazia Rusiei în Ucraina. Organizatorii evenimentului au vrut să arate că nu toată lumea sprijină agresiunea Moscovei.

Evenimentul a început la ora 9.00 dimineață, cu intervenția jurnaliștilor de la postul de televiziune Dojdi, urmați de Mediazone, Meduza, canalul de televiziune live al fostului oligarh Mihail Hodorovski, și alte instituții media. Maratonul se încheie seara, relatează redacția regională pentru Siberia a RFE/RL.

Potrivit OVD-Info, în primul an al războiului din Ucraina, timp de doar 29 de zile nu au avut loc arestări pentru poziții anti-război.

După începerea invaziei militare a Rusiei în Ucraina, au fost incluse noi articole în Codurile civil și penal care pedepsesc așa-zisele falsuri sau presupusa discreditare a armatei ruse. Potrivit acestora, orice declarație împotriva războiului sau despre război care contrazice însă linia oficială pot fi considerate infracțiuni.

În baza noilor articole de lege au fost deschise cel puțin 528 de dosare penale, și au fost pronunțate zeci de condamnări, cazurile cele mai cunoscute fiind ale opozanților Ilia Iașin și Vladimir Kara-Murza.

Ziua Rusiei comemorează adoptarea Declarației suveranității de stat a Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse (RSFSR) la 12 iunie 1990. Adoptarea acestei Declarații de către Primul Congres al Deputaților Poporului a marcat începutul reformei constituționale în statul sovietic rus. S-a creat funcția de președinte al Federației Ruse, au fost adoptate noua Constituție care să reflecte realitate politică, steagul național, imnul și emblema Federației Ruse.

Noul nume al țării, Federația Rusă, a fost adoptat la 25 decembrie 1991, după destrămarea URSS. În 1992, Sovietul Suprem al Rusiei a proclamat ziua de 12 iunie drept sărbătoare națională.

XS
SM
MD
LG