Linkuri accesibilitate

Noi tensiuni între Prigojin și ministrul Apărării Șoigu: șeful milițiilor Wagner ignoră un decret


Evgheni Prigojin, fondatorul milițiilor de mercenari Wagner (foto arhivă)
Evgheni Prigojin, fondatorul milițiilor de mercenari Wagner (foto arhivă)

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari„ Wagner”, a declarat că va ignora noul decret al Ministerului rus al Apărării care obligă toate formațiunile de voluntari să semneze un contract direct cu ministerul.

Pare să fie cea în ultima sa disputa cu conducerea militară a națiunii.

Decretul, semnat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi postat sâmbătă 10 iunie pe site-ul ministerului , nu precizează dacă toate grupurile de voluntari sunt obligate să semneze contracte cu ministerul sau doar unele. Rusia are peste 40 de formațiuni de voluntari, Wagner fiind însă cea mai importantă.

Wagner nu va semna „niciun contract cu Șoigu”, a declarat Prigojin pe 11 iunie ca răspuns la noul decret, intrând astfel într-un nou conflict cu ministrul Apărării. El a precizat că grupul Wagner, care a jucat un rol major în invazia din Ucraina, își coordonează deja acțiunile cu armata.

Ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a explicat că scopul decretului ar fi de a acorda și luptătorilor din grupele de mercenari șansa de a beneficia de drepturile și ajutoarele sociale pe care statul le oferă celor care semnează contracte cu arma. Voluntarii pot continua să semneze contacte cu grupurile de mercenari, a mai spus Pankov, atâta timp cât semnează și cu ministerul Apărării.

„Încheierea de contracte de către cetățeni cu statul este, în primul rând, extinderea măsurilor de protecție socială și de sprijin stabilite de stat pentru ei, precum și pentru familiilor lor”, a precizat Pankov. „Aceste măsuri vor crește capacitățile de luptă și eficacitatea forțelor armate dar și a detașamentelor de voluntari”, a susținut ministrul adjunct al apărării Nikolai Pankov.

Pankov nu a explicat însă de ce ministerul a decis acum – la mai bine de 15 luni de la lansarea invaziei din Ucraina – să le ceară mercenarilor să semneze contracte direct și cu statul.

Mercenarii Wagner vs. armata

Decretul vine pe fondul unei confruntări publice tot mai dure între Prigojin și Șoigu. Prigojin, despre care se speculează că ar putea avea aspirații politice, i-a criticat pe Șoigu și pe șeful Statului Major General Valeri Gerasimov pentru slăbiciunile evidente demonstrate de armata rusă în cursul războiului din Ucraina. Critici pe care le-a reluat când a refuzat să se supună decretului ministrului Apărării.

„Din păcate, majoritatea unităților militare nu sunt la fel de eficiente [ca Wagner], tocmai pentru că Șoigu nu poate gestiona armata cum trebuie”, a spus Prigojin.

Mai mult, Prigojin a susținut că structura sa de comandă, care funcționează foarte bine, riscă să fie distrusă de o eventuală intervenție directă a ministrului Apărării, lăsând de înțeles că acesta este și motivul pentru care gruparea Wagner și-a coordonat acțiunile în Ucraina cu generalul Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de presa rusă.

Prigojin a avertizat că ministerul Apărării ar putea folosi acum refuzul său de a respecta ordinul ca pretext pentru a nu mai aproviziona milițiile Wagner.

"(...) s-ar putea să nu ne mai dea arme și muniție, (...) dar când izbucnește furtuna, vor veni alergând la noi, cu toate armele și munițiile, ca să ne ceară ajutorul”, a mai comentat Prigojin, relatează Reuters.

XS
SM
MD
LG