La sediul misiunii OSCE de la Chişinău a avut loc joi o nouă întrevedere între negociatorii din partea Chișinăului și Tiraspolului, Vlad Kulminski și Vitali Ignatiev, întrevedere la care au participat şi reprezentanţii grupurilor de lucru mixte din domeniul transporturilor.
Principalul subiect discutat a fost numerele de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiunea transnistreană, subiect readus în actualitate după ce Ucraina a interzis din 1 septembrie accesul pe teritoriul său a mașinilor înmatriculate în stânga Nistrului.
Recenta întrevedere a negociatorilor politici de la Chişinău şi Tiraspol, a doua la număr, după cea de la începutul lunii septembrie de la Tighina – Bender, s-a încheiat fără identificarea unor soluţii practice în problematica plăcuțelor neutre pentru autovehiculele din regiunea transnistreană, obligativitatea cărora pentru trecerea frontierei, amânată de mai multe ori, a fost impusă de Ucraina începând din 1 septembrie. În cadrul întrevederii, vicepremierul pentru reintegrare Vlad Kulminski, a reiterat că este necesară „o soluție rapidă cu caracter umanitar pentru oamenii și unitățile de transport de pe malul stâng care traversează hotarul moldo-ucrainean”. Chișinăul a cerut Tiraspolului să prezinte informații detaliate despre situația unităților de transport vizate, informații ce vor fi analizate de către autoritățile constituționale în vederea identificării unor soluții, se spune într-un comunicat al Biroului pentru Reintegrare.
Tiraspolul a anunţat, la rândul său, că a cerut, dar fără succes, părţii moldovene să facă un apel comun către Ucraina solicitându-i să-şi revadă decizia de a interzice de la 1 septembrie accesul mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene. Printre argumentele invocate de partea transnistreană se numără imposibilitatea de reînmatriculare a transporturilor de mărfuri şi pasageri şi numărul redus de autoturisme care au obţinut deja numere neutre. „Ideea apelului comun către Ucraina de a suspenda interdicţia nu a fost sprijinită de partea moldovenească”, precizează un comunicat al reprezentantului politic de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev.
În cadrul întrevederii au mai fost abordate potențiale mecanisme de eficientizare a activității punctelor de înmatriculare din orașele Tiraspol și Râbnița, care documentează şi emit certificate de înmatriculare neutre, precum și de sporirea numărului de beneficiari ai acestui serviciu public oferit de autoritățile R. Moldova. Părţile au convenit să reia discuțiile, la Tiraspol, săptămâna viitoare, pe 20 septembrie.
Chișinăul și Tiraspolul au căzut de acord încă în 2018 ca automobilele din regiunea transnistreană să fie înmatriculate cu numere „neutre” pentru a fi admise în traficul internațional, dar şi pentru ca autoritățile constituționale să poată documenta şi ţine evidența acestor unități de transport. Obligativitatea plăcuţelor neutre pentru trecerea frontiere moldo-ucrainene, pentru care s-a făcut o derogare, trebuia să intre în vigoare pe 15 ianuarie 2021, însă a fost amânată până la 1 septembrie, pe motiv că populația nu a fost suficient informată cu privire la aceste măsuri. Deşi Chișinăul a cerut o nouă amânare a termenului de punere în practică a acestui mecanism, Ucraina nu pare deocamdată dispusă la un compromis.
Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea afirmă că mecanismul plăcuțelor neutre, convenit în 2018, a rezolvat mai multe probleme, mai ales de legalizare a mijloacelor de transport, şi că a fost un pas important în soluționarea conflictului transnistrean. Iar toate deciziile care vor fi luate acum pe marginea acestui subiect vor determina viitoarea dinamică a procesului de reglementare, subliniază Flenchea:
„Suntem acum într-un moment foarte important şi foarte sensibil. În funcţie de deciziile care vor fi luate, în funcţie de cum joacă Chişinăul în situaţia asta, va depinde viitoare dinamică a procesului de reglementare, a dialogului direct dintre Chişinău şi Tiraspol, dar şi dinamica relaţiei bilaterale Chişinău-Kiev. Este un moment foarte complex şi foarte sensibil. Chişinăul trebuie să fie foarte atent cum gestionează această problemă. E nevoie de foarte multă precauţie şi de decizii chibzuite.”
Alexandru Flenchea mai spune că după decizia Ucrainei din 1 septembrie numărul aplicanților din regiunea transnistreană care doresc să-și înmatriculeze legal mașinile în dreapta Nistrului a crescut și în acest moment există un rând electronic mai mult de o lună înainte. Asta, în timp ce la începutul lunii august acest serviciu practic nu era solicitat.