Linkuri accesibilitate

ONU: Schimb de replici virtuale între Donald Trump și Xi Jinping pe tema politizării coronavirusului


Întâlnire Donald Trump și Xi Jinping la summitul G20 din Osaka, Japonia
Întâlnire Donald Trump și Xi Jinping la summitul G20 din Osaka, Japonia

Președintele Trump a rostit un discurs – virtual – la Națiunile Unite.

În alocuțiunea să de la Națiunile Unite, președintele Trump a luat apărarea manierei în care s-a raportat la pandemia coronavirus și a cerut comunității internaționale să facă „răspunzătoare țara care a dezlănțuit această plagă în lume”.

ONU: Schimb de replici virtuale între Donald Trump și Xi Jinping pe tema politizării coronavirusului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Discursul foarte scurt al președintelui a avut patru teme. El a spus că, în timpul mandatului său, America și forțele sale militare au devenit mai puternice decât în oricare altă perioadă anterioară, dar această forță este utilizată de administrație pentru promovarea păcii. A doua tema majoră a fost că China profită de pe urmă altor țări și a unor entități cum e Organizația Mondială a Sănătății și nu este făcută răspunzătoare pentru acțiunile sale. Trump a spus că America își îndeplinește destinul pacifist și a exemplificat cu retragerea militară din Afganistan, întâlnirea de la Casă Albă cu participarea liderilor sârbi și kosovari și recunoașterea Israelului de către încă două state arabe. Donald Trump a mai arătat că Statele Unite dezvoltă sisteme de arme pe care administrații anterioare nici nu le-au luat în considerare și că au acum „cea mai puternică forță armată din lume, nimeni nu se compară”. Șeful executivului American a spus audienței sale formată din liderii altor țări: „Pun America ca prima prioritate tot așa cum și voi vă puneți propriile țări pe primul loc. Este OK, este ceea ce și trebuie să facem”.

Între criticii administrației sunt cei care se opun faptului că Donald Trump nu se alătură inițiativelor globale cu privire la distribuirea unui vaccin împotriva COVID-19, faptul că a anunțat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății și a renunțat unilateral la acordul nuclear cu Iranul. Vorbind la puțin timp după Trump, președintele Chinei Xi Jinping a spus că virusul este o problema globală adăugând că „orice încercare de politiza această chestiune ori de a stigmatiza, trebuie respinsă”. Într-o referire clară la Statele Unite Xi a arătat „Țări majore trebuie să se comporte că țări majore. Trebuie să ofere mai mult ajutor global pentru binele public, trebuie să-și asume responsabilitățile care le revin și trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor oamenilor”.

XS
SM
MD
LG