Linkuri accesibilitate

Opoziția boicotează ședințele parlamentare. Caută guvernul Chicu pretext de demitere?


Ion Chicu
Ion Chicu

Guvernul de la Chișinău nu și-a retras votul de pe legile adoptate în urmă cu câteva zile prin asumare de răspundere în fața parlamentului, așa cum îi cere în ultimele două zile opoziția.

Calificându-le drept electorale, formațiunile PAS, DA, Pro Moldova și partidul Șor boicotează ședințele parlamentului, pentru a nu le asigura cvorum, ceea ce a blocat procedura de intrare în vigoare a celor patru legi. Premierul Chicu a lăsat, pe de altă parte, de înțeles că ar putea să demisioneze, dacă nu va fi lăsat să ia decizii. Dar ce se întâmplă dacă premierul decide totuși să se retragă?

Opoziția boicotează ședințele parlamentare. Caută guvernul Chicu pretext de demitere?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct

Rămas fără sprijin politic, guvernul Chicu s-a pomenit în situația în care nu poate promova legile ce îi convin, ultimul exemplu fiind propunerea prin care s-ar majora salariile pentru medici, chiar dacă abia din 1 septembrie, și s-ar suplimenta ajutoarele sociale, subvențiile agricole și fondul de creditare al businessului.

Este a doua zi în care grupurile disparate ale opoziției boicotează ședințele parlamentului pentru a împiedica procesul de intrare în vigoare a legilor, spunând că ar vota pentru cele mai judicioase dintre propuneri, pe altele le-ar îmbunătăți, prin urmare nu ar exista motiv ca guvernul să le treacă prin asumare de răspundere, adică peste capul legislatorilor.

Întrunit azi într-o ședință neordinară, guvernul Chicu nu și-a retras totuși votul de miercuri de pe legi, respingând astfel formula de compromis pe care o avansase în ajun atât PAS, cât și Platforma DA, atunci când i-au cerut lui Chicu să renunțe la asumare și să retrimită legile în procedură obișnuită în parlament.

Fiind în ajun invitatul unei televiziuni de la Chișinău, premierul Chicu a lăsat, pe de altă parte, de înțeles că ar lua în calcul o retragere din executiv, dacă asumarea de răspundere va eșua:

Acesta este blocaj deschis al guvernului

„Astăzi mă ciocnesc cu situația când înțeleg foarte bine că, conștient, se blochează activitatea guvernului. Dacă continuă lucrurile în felul următor și guvernul nu are nici o posibilitate de a gestiona lucrurile, nu cred că pot să mai rămân. Vedem zilele următoare, dar acesta este blocaj deschis al guvernului.”

Ar putea fi o încercare de a pune presiune pe opoziție, ca să renunțe la încercările de a dicta regulile jocului politic, crede despre declarația premierului jurnalistul și analistul politic, Igor Volnițchi.

Dar ar putea fi și un bluf care să ascundă un scenariu de ieșire din ecuația politică a guvernului Chicu, mai crede observatorul, o ieșire care să le ofere mai multe avantaje în perspectiva viitoarelor apropiate campanii electorale președintelui Dodon și socialiștilor, cu popularitatea aparent erodată de pandemie, așa cum au arătat-o ultimele cercetări sociologice ce au constatat o popularitate în scădere a taberei socialiste în frunte cu președintele: „Avem trei crize.. premierul înțelege că rezultate frumoase nu părea ai de unde să obții, zilele următoare vom vedea dacă face presiune sau într-adevăr intenționează să demisioneze, pentru că înțelege că nu are cum genera eficiență. Depinde de ce capacitate ....”

În timpul ultimei ediții a emisiunii sale „Președintele răspunde”, Igor Dodon a repetat azi, după câteva zile zguduite de un imens scandal provocat de încercarea formațiunii Pro Moldova de a le rupe socialiștilor din fracțiune un deputat și o ripostă cam violentă a formațiunii conduse neformal de șeful statului, că face tot ce-i stă în puteri ca să provoace anticipate. Este exact ceea ce s-ar întâmpla dacă guvernul Chicu pleacă sau este plecat - preferabilă pentru socialiștii fiind cea de-a doua variantă - iar alt executiv care să-l substituie în lupta cu epidemia nu se găsește.

O evoluție importantă, determinantă pentru tacticile de mai departe ale actorilor politici moldoveni – și celor ce-și doresc și celor ce ar prefera să evite anticipatele – va fi decizia de marți, 7 iulie, a Curții Constituționale, care ar urma să spună dacă alegerile prezidențiale și cele parlamentare anticipate se pot ține concomitent și cum ar putea fi declanșate, din moment ce s-a intrat în ultimele șase luni de mandat ale președintelui, când șefului statului aparent i-ar fi interzis să dizolve parlamentul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG