Linkuri accesibilitate

Poliția germană se confruntă cu activiștii de mediu într-un sat condamnat la demolare


Lützerath, 12 ianuarie 2023.
Lützerath, 12 ianuarie 2023.

Sute de polițiști au continuat joi lichidarea unei tabere de protestatari în satul Lützerath, din vestul Germaniei, care va fi sacrificat pentru extinderea unei mine de cărbuni de suprafață, exploatată de concernul RWE.

Așezarea minusculă, cu vreo zece clădiri ce urmează să fie demolate, a fost ocupată de activiști. Ei s-au baricadat într-o fermă și s-au refugiat în copaci, pe stâlpi și în alte locuri de unde poliției îi este mai greu să-i înlăture, mai ales că s-au legat între ei cu funii.

Un purtător de cuvânt al poliției din Aachen a spus că după unele ciocniri mai violente miercuri, condamnate de guvernul de la Berlin, protestul este în general pașnic, iar forțele de ordine se străduiesc să-i asigure pe activiști că dacă pleacă de bunăvoie nu vor avea de suferit nicio consecință.

„Condamnarea” cătunului din landul Renania de Nord-Westfalia, a cărui demolare a fost aprobată în instanță, este considerată o ilustrare a tensiunilor ce însoțesc politicile energetice ale Germaniei pe fondul războiului din Ucraina.

Decizia lichidării satului a venit în 2022 oarecum în contratimp cu angajamentul Germaniei de a renunța la cărbuni cel mai târziu în 2030.

Se poate fără demolare, dar ar fi mai scump

Activiștii spun că prin continuarea exploatării cărbunelui la mina Garzweiler se vor elibera în atmosferă cantități enorme de gaze de seră. Dar guvernul și gigantul energetic RWE argumentează că exploatarea cărbunilor este necesară pentru securitatea energetică a Germaniei, într-o perioadă când războiul din Ucraina a micșorat importurile de energie.

Într-o declarație a Institutului German de Cercetări Economice, o entitate apropiată businessului mai degrabă decât ecologiștilor, se spune că RWE ar putea evita demolarea satului mărind alte mine, dar prețul ar fi mai mare pentru concern.

Supărarea activiștilor este cu atât mai mare, cu cât tensiunile vin într-o vreme când la guvernare, în posturi cheie, se află miniștri din Partidul Verzilor.

Lützerath, 12 ianuarie 2023.
Lützerath, 12 ianuarie 2023.

Joi, activiști ecologiști din gruparea Ende Gelaende au ocupat un birou regional din nordul Germaniei al vicecancelarului german Robert Habeck, ministrul „verde” al economiei și mediului, pe care îl acuză de trădare.

În toamna anului trecut, el a fost cel care a semnat din partea guvernului înțelegerea care permite RWE să continue să folosească o vreme centrale pe cărbuni în schimbul promisiunii că va grăbi în paralel renunțarea definitivă la acest combustibil. Habeck a spus tot atunci că exploatarea cărbunilor de sub satul vest-german este necesară, dar a promis că nicio altă localitate nu va mai fi distrusă din asemenea motive.

Presa scrie că alungarea activiștilor din Lützerath ar putea dura câteva săptămâni. La sfârșitul săptămânii, localitatea ar putea fi vizitată de Greta Thunberg, cunoscuta activistă de mediu din Suedia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG