Linkuri accesibilitate

Politicienii sunt „rupți de realitate și indiferenți la dramele din jur” (Dan Tăpălagă/G4Media)


Revista presei de la București.

Catastrofă pandemică și ceață politică densă. Aceasta e imaginea României în presă. E inflație de presupuși „vinovați” – în fiecare comentariu găsești câte o listă fără urmări – dar, până la urmă, lipsesc știrile solid documentate și prompte. Despre raportarea zilnică a noilor cazuri de COVID, cu număr de internați, morți și cu zero paturi la terapie intensivă, se spune în presă că e subevaluată. Cazurile și chiar decesele ar fi mult mai numeroase.

Presa din România: Politicienii, între interese și dezinteres
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00

Miercuri, Senatul de la București a respins legea care ar impune obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. PSD și Alianța pentru Unirea Românilor au votat împotrivă, iar proiectul a fost respins la diferență de două voturi de numărul necesar aprobării. Argumentul forte, relatează site-ul ProTV între alte publicații, a fost formulat de la tribuna Parlamentului de medicul infecționist Adrian Streinu-Cercel, parlamentar PSD, care e sigur că 60% dintre români au trecut deja prin boală fără simptome și nu figurează nicăieri, deci nu pot avea certificat verde. Așadar, discriminare, a spus Streinu-Cercel iar partidul său a votat. Asta în timp ce sociologul Dan Jurcan, de la IRES, intervievat de Camelia Badea pentru spotmedia.ro, spune că studiile lor indică drept cel mai eficace impuls către vaccinare obligativitatea, urmată de frică.

Deocamdată, „România ocupă(…) primul loc în topul țărilor cu cele mai multe decese la mia de locuitori din cauza COVID (peste 20), la mare distanță de Statele Unite (4,9) sau Marea Britanie (1,9). Medicii fac apeluri disperate la lockdown însă politicienii evoluează mai departe în lumea lor paralelă, rupți de realitate și indiferenți la dramele din jur”, după cum scrie Dan Tăpălagă pe G4Media.ro.

Criza politică a intrat în ceață totală, așa că spitalele și cadrele medicale au rămas „pe cont propriu”, cum se tot spune în ultima vreme : îngheață de frig, ca la Timișoara sau Lețcani, debordează de bolnavi în stare foarte gravă, ca la Spitalul Municipal din capitală, și trimit către autorități aceste bilanțuri de peste 500 de decese înregistrate zilnic. Politicienii se întâlnesc să negocieze un guvern. Nu durează mult și presa anunță că nu s-a ajuns la niciun rezultat, după care tot presa încrucișează informații pe surse care se bat cap în cap. Astăzi, de pildă, digi24.ro îl citează pe fostul lider liberal Ludovic Orban cu afirmația că nu se mișcă nimic pentru că președintele Klaus Iohannis a decis că nu trebuie refăcută coaliția PNL-USR-UDMR. După amiază, aktual24.ro scria déjà, citând fluxul de știri de la Realitatea Plus, că generalul Ciucă ar fi cedat condițiilor puse de PSD și că social-democrații vor primi cel puțin ministerele internelor, sănătății, finanțelor și transporturilor. Lista de nume e și mai și, dar rămâne de văzut ce și cât se va confirma.

Măcar Cristian Pantazi, de la G4Media, se ocupă de un subiect cu bătaie mai lungă : violența verbală și fizică a politicienilor AUR și îngăduința suspectă cu care este tolerată în Parlament. Sunt pomenite declarații cu tentă pro-legionară făcute în ședințele legislativului de lideri ai AUR precum Claudiu Târziu, Sorin Lavric și George Simion, propunerea de premier desemnat făcută de AUR – un adept deloc ascuns al doctrinei legionare, precum și destule incidente penibile, de genul îmbrânceli și insulte groase în spațiile Parlamentului. „Indiferența față de violență sau încurajarea ei tacită sunt distrugătoare pentru statul român și pentru restul partidelor, scrie Pantazi. Stat condus slab de un președinte prăbușit în sondaje și fără autoritate, de un premier demis și fără anvergură. Un stat în care demența anti-vaccinistă, promovată de trupa de șoc Simion – Târziu – Lavric – Șoșoacă, a luat deja 45.000 de vieți”.

XS
SM
MD
LG