Linkuri accesibilitate

Pot fi de încredere Grecia și Cipru la conducerea Academiei de informații a UE?


Kremlin Watch Briefing: subiectele săptămânii.

Documente furate de la Integrity Initiative au apărut în media controlată de Kremlin

Un număr mare de documente din 2015 au fost furate de la Inițiativa de integritate și publicate de un grup care pretinde că reprezintă Anonymous Charity. Ințiativa de integritate e o rețea de oameni și organizații care scot la lumină și combat propaganda și dezinformarea.

Documentele furate conțin metodele Ințiativei de integritate pentru contracararea dezinformării rusești, incluziv colaborarea cu diverși parteneri pentru întărirea eforturilor anti-dezinformare, combaterea subiectelor lansate de Kremlin, și schimbul de experiență în combaterea dezinformării rusești.

Cum era de așteptat, instituțiile media controlate de stat RT și Sputnik au folosit această scurgere de documente în scopuri propagandistice, încercând să acrediteze ideeea unei operațiuni psihologice car eare loc în Europa, finanțată de Marea Britanie și Statele Unite. Subiectul a fost amplifact de instituțiile de dezinformare de la Kremlin. Un cont Twitter legat de Anonymus a negat orice imlicare în acest furt, sugerând că Kremlinul a folosit Anonymus ca deghizare ca să-și ascundă responsabilitatea în acest furt.

În Grecia și Cipru se va înființa academia de informații a Uniunii Europene

Săptămâna trecută, miniștrii apărării din Uniunea Europeană au adoptat 17 inițiative în domeniul apărării, între care și aceea de a construi o Academie de informații UE condusă de Grecia cu sediul în Cipru. În colaborare cu NATO și cu Agenția serviciilor de informați din UE, obiectivul noii academii este să educe și să instruiască personal pentru agenții în toată Uniunea Europeană. În timp ce inițiativa pare o evoluție pozitivă, există semne de întrebare legate de cine conduce acest proiect.

Grecia și Cipru sînt binecunoscuți pentru relațiile calde dintre ei, figurînd în categoria de „colaboratori ai Kremlinului” în raportul European Values pe 2018 privind contramăsurile celor 28 de membri UE la eforturile ruse de suversiune. Atît guvernul grec cît și cel ciprioat au relații apropiate du Kremlinul și se opun cu regularitate sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Ambele guverne arată o recunoaștere minimă a ameințării care o reprezintă pentru Europa subersiunea rusească, și de aceea apare întrebarea dacă cele două țări sînt cele mai potrivite să conducă Academia de informații a UE, sau dacă alte agenții de informații din UE pot să încredințeze guvernelor grec și cipriot informații sensibile despre propiile strategii și oficialități.

Kremlinul caută legitimitate în Vest

După agresiunea maritimă a Rusiei împotriv Ucrainei de la sfîrșitul săptămânii trecute, ar fi adecvat să examinăm cum sînt controlate subiectele. Vase rusești au deschis focul asupra a trei nave ucrainene în apele contrlate de ruși ale Crimeii. Presa ucraineană a relatat că 23 de marinari ucraineni au fost reținuți și navele ucrainene sechestrate.

Săptămâna trecută, EU Observer a relatat că politiceni occidentali au fost aduși mai devreme în noiembrie ca să dea legitimitate așegerilor din regiunile ucrainene ocupate de Rusia. Se pare că 82 de politicieni au observat și au dat credibilitate alegerilor din auto-proclamate republici Donețk și Luhansk, și au lăudat cît de „sigure și pașnice” erau zonele de conflict. Majoritatea politicenilor care au fost trimiști ca observatori acolo erau ruși, dar li s-au alăturat polticieni de extremă-dreapta din Franța, Belgia, Ungaria, și Italia, și politicieni de extremă stînga din Germania și Grecia.

Kremlin Watch Briefing este o publicație săptămânală a think tank-ului European Values tradusă de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG