Linkuri accesibilitate

Procuratura cere arestarea lui Plahotniuc, inculpat în furtul miliardului


Fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc
Fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc

Fostul lider PD Vlad Plahotniuc a intrat oficial în rolul marelui beneficiar al devalizării sistemului bancar moldovean în așa-numitul „furt al miliardului”.

La câteva zile după ce Procurorul General Alexandr Stoianoglo a anunțat într-un discurs dramatic că lucrurile stau altfel decât știam, procurorii au confirmat joi inculparea lui Plahotniuc pe trei capete de acuzare decurgând din „furtul miliardului”, cerând mandat de arest.

Procuratura cere arestarea lui Plahotniuc, inculpat în furtul miliardului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

Magistraţii de la Judecătoria Chişinău ar urma să anunţe vineri dacă admit sau nu demersul procurorilor de a-l plasa sub arest pe Vladimir Plahotniuc.

Procurorul Dumitru Răileanu de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a precizat că Plahotniuc a fost citat de organul de urmărire penală, dar pentru că nu se află în ţară nu s-a prezentat, motiv din care acuzatorii au cerut mandat de arest. Procurorul a reiterat că Vladimir Plahotniuc figurează într-un nou dosar penal legat de frauda bancară fiind acuzat de crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Unul dintre avocaţii lui Vladimir Plahotniuc a spus după şedinţa de judecată de joi că fostul lider al PD nu-şi recunoaşte vina.

Plahotniuc mai este cercetat penal într-un alt dosar penal, deschis în toamna anului trecut, dosar în care acesta este învinuit de implicare în scheme de spălare de bani.

Noua ordonanță de punere sub învinuire a lui Plahotniuc, pe cele trei capete de acuzare a fost anunţată luni de Procurorul general Alexandr Stoianoglo care a declarat că despre implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară se cunoștea încă de la bun început, dar această informaţie a fost dosită cu premeditare.

Deşi Procurorul General a negat că punerea sub învinuire a fostului lider al PDM ar avea vreo legătură cu luptele politice interne, unii analişti politici pun la îndoială pretinsa coincidenţă. Între ei şi comentatorul Corneliu Ciurea, care a spus la o dezbatere găzduită de agenţia de presă IPN că bătălia politică pentru slăbirea coaliţiei de guvernare nu are cum să nu aibă vreo legătură cu evoluţiile în investigaţia fraudei bancare:

„Este clar că actuala putere, în special PSRM are interes în a merge pe acest caz întrucât din punct de vedere politic sunt antrenaţi într-o bătălia pe viaţă şi pe moarte cu partida oligarhică, în special cu Şor şi Plahotniuc care au plecat din ţară în vara anului trecut. Consider că bătălia politică şi chiar pericolul căderii guvernului Chicu este cauzată tocmai de puternica ameninţare care planează asupra celor doi oligarhi la care m-am referit.”

Problema recuperării banilor rămâne deocamdată deschisă

Identificarea politicienilor şi a grupurilor beneficiare de pe urma fraudei bancare nu rezolvă deocamdată problema recuperării banilor transformaţi între timp în datorie de stat şi astfel puşi pe umerii cetăţenilor, a menţionat în cadrul aceleaşi dezbateri analistul politic Igor Boţan: „Problema recuperării banilor rămâne deocamdată deschisă şi aş înclina să cred că atâta timp cât această problemă deschisă atrage atenţia opiniei publice, ar apărea şi interesul politic ca procesul să fie de durată lungă. Asta este o problemă pentru noi, cetăţenii.”

Veaceslav Negruta
Veaceslav Negruta

Iar expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă constată că în aproape şase ani care au trecut de la comiterea fraudei bancare, investigaţiile au bătut pasul pe loc ori au fost trimise pe piste greșite, astfel încât unele grupuri de beneficiari să poată şterge urmele. În consecință probabilitatea de a recupera banii este una foarte mică. Şansele cresc însă dacă procurorii vor fi protejați de interferenţele şi imixtiunea politicului, consideră Veaceslav Negruţă.

Procurorii au suficiente informaţii

„Procurorii au suficiente informaţii şi dacă este instrumentat dosarul corect, legal, atunci şansele cresc mai întâi de a responsabiliza beneficiarii şi pe cei care i-au ajutat şi, doi, poate totuşi de a mai recupera ceva. Trasabilitatea mijloacelor este uşor de demonstrat chiar cu tot efortul de a distruge documentaţia care s-a pus în aplicare pe parcursul anilor. E nevoie doar ca politicul să intervină practic deloc în documentarea şi instrumentarea acestei investigaţii şi atunci posibil să avem nişte documentări de mijloace.”

Veaceslav Negruţă mai afirmă că în cele din urmă plătitorii de impozite sunt cei care achită nota de plată, prin urmare contribuabilii ar trebui să pună la respect clasa politică pentru inacțiune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG