Linkuri accesibilitate

Refuzul personalului unor întregi instituții medicale de a se vaccina „miroase a Evul Mediu”(Oleg Lozan, ZIARUL de GARDĂ)


Revita matinală a presei la radio Europa Liberă.

  • Revista matinală a presei la radio Europa Liberă
    Așteptați

    Nici o sursă media

    0:00 0:02:23 0:00
    Link direct

    ANTICORUPȚIE scrie despre lista anuală publicată de Asociația Promo-LEX, potrivit căreia numai în 2020 cel puțin 11 persoane se fac responsabile de violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, cum decurge din hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului. Toți cei vizați sunt demnitari sau angajați importanți ai administrației separatiste de la Tiraspol. În total, din 2004 până în prezent, 350 de oficiali de la Tiraspol, responsabili de violarea drepturilor omului, se regăsesc în lista publicată de asociație, fără ca niciunul dintre ei să fi suportat vreo consecință a fărădelegilor, sub privirile absente ale autorităților constituționale, notează portalul.
  • Consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, afirmă într-un mesaj preluat de GAZETA DE CHIȘINĂU că un lot de câteva sute de mii de doze de vaccin rusesc Sputnik V așteaptă să primească autorizația de import ca să poată fi introdus în R.Moldova, pentru a fi administrat doar prin intermediul unor instituții medicale private și doar contra plată. Anume acesta, spune ea, ar fi motivul pentru care serul anti-COVID rusesc a fost înregistrat de Agenția Medicamentului, în paralel cu vaccinurile occidentale Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, iar acum unii deputați au lansat o campanie de dezinformare împotriva donației oferite de România. „Întrebarea mea este: de ce deputații care orchestrează aceste dezinformări nu au făcut și nu fac niciun efort să aducă o donație de vaccin măcar echivalentă celei din România? Deși s-ar putea și mai mult. Ei fac doar ședințe și dau indicații. În timp ce au avut în 2020 un ditamai propriu Guvern în mâinile lor. Și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin. Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, scrie Nemerenco.
  • SĂNĂTATE INFO constată că membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în Imunizare nu au știut că Agenția Medicamentului va aproba vaccinul rusesc Sputnik V, iar acum nu știu cum să procedeze mai departe, întrucât au luat anterior decizia să recomande doar vaccinuri precalificate de OMS. Potrivit lui Neli Revenco, președinta Comitetului, experții rămân de părere că vaccinurile folosite în R.Moldova trebuie să fie precalificate de OMS. Sănătate INFO a cerut mai multe explicații de la Agenția Medicamentului, însă directorul acesteia, Silvia Cebotari, a refuzat să dea orice fel de declarații la telefon, solicitând întrebările în scris. Asta chiar dacă subiectul este de actualitate și este nevoie de lămuriri și comunicare adecvată și în timp real, punctează portalul.
  • Portalul VERIDICA.ro publică un articol întitulat „Decăderea lui Dodon și scenariile de dinaintea furtunii politice din Republica Moldova”. Autorul, Mădălin Necșuțu vorbește în articolul său despre refacerea de către Igor Dodon a alianței cu oligarhii „pentru a păstra pârghiile puterii”, despre „căderea liberă din sondaje” a PSRM și schimbarea acestuia de macaz, despre atacurile coordonate cu Moscova ale socialiștilor asupra UE și despre viitoarele scenarii politice întrezărite de analiști.
  • ZIARUL de GARDĂ îl citează pe Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică, care a declarat că „Refuzul unor instituții întregi medicale la vaccinare e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu și este fără precedent in istoria tării și medicinei naționale”. Potrivit lui Lozan, a cărui reacție vine după refuzul personalului de la două instituții medicale din autonomia Gagauz Yeri de a se vaccina cu serul AstraZeneca, „este o încălcare a tuturor normelor deontologice și morale medicale și are un impact enorm asupra încrederii populației. Vieți omenești, nu numai ale medicilor, dar și populației care a căpătat neîncredere, pot fi pe contul acestor „decizii””. „Cine își asuma responsabilitatea pentru prejudicii ale sănătății si decese din momentul semnării acestor declarații?”, se mai întreabă medicul.
XS
SM
MD
LG