Linkuri accesibilitate

„Federalizarea este un risc, pentru că e dorită de Moscova și convine și actualei puteri de la Chișinău” (V.Ciobanu/ Jurnaliștii.ro)


Revista presei de la Bucureşti.

Vitalie Ciobanu acordă un interviu în exclusivitate site-ului jurnaliștii.ro, preluat parțial și de ziarul Adevărul. Tema principală – alegerile din februarie din Republica Moldova, șansele opoziției, riscurile de federalizare și orizontul reunificării cu România.

Opoziția democratică și pro-europeană are șanse bune să ocupe destule locuri în Parlament, crede Vitalie Ciobanu. Dacă nu se va putea ajunge la o majoritate după 24 februarie, vor fi alegeri anticipate și atunci victoria opoziției e certă. Dacă se va forma totuși o majoritate, opoziția stă bine pentru că va fi puternică, va fi una „calificată și incoruptibilă, va însemna un progres, va pregăti viitoarea schimbare. Indiferent de evoluții, trebuie să învățăm să fim solidari. Este lecția actualelor alegeri”.

Federalizarea este un risc, pentru că e dorită de Moscova și convine și actualei puteri de la Chișinău, chiar dacă nu recunoaște pe față. Dacă s-ar petrece, „ar însemna a doua fărâmițare a Basarabiei, după cea operată de Stalin la sfârșitul războiului, când unitatea vechii provincii prutonistrene a fost spartă, prin trecerea teritoriilor sale de nord și sud în componența RSS Ucrainene, așa ca să nu putem evada nici în munți, nici pe mare din strânsoarea imperiului”.

„…Va fi, mai spune Vitalie Ciobanu în interviu acordat pentru jurnalistii.ro, o «stație-terminus» pentru Republica Moldova, așa cum o știm și ne-o dorim noi ca al doilea stat românesc, va însemna colapsul aspirațiilor sale europene”. Ciobanu nu crede totuși că se va ajunge până acolo. Unirea rămâne un deziderat constant, pe ambele maluri ale Prutului. Statul român ar trebui să sprijine însă mai degrabă societatea civilă din Republica Moldova, forțele politice democratice care militează deopotrivă pentru apropierea de România și pentru integrare europeană. Să fie mult mai penetrant mediatic.

Dacă lucrurile vor bălti ca și până acum, vom asista la depopularea accelerată a Basarabiei, la emigrarea tinerilor, la plecarea celor mai buni. Pașaportul românesc este deocamdată doar un bilet de scăpare a moldovenilor din infernul de acasă, nicidecum un instrument de schimbare a realităților dintre Prut și Nistru. (…) E nevoie de mai mult, dacă vrem ca reunirea să fie un proiect tangibil”.

Mulți români nu sunt conștienți în ce măsură le influențează viața europarlamentarele...

În editorialul revistei 22, Andrei Cornea discută atitudinea românilor față de alegerile europarlamentare. În general, sunt considerate „un moft”, iar participarea e mai slabă decât la alte scrutine. Mulți români nu sunt conștienți în ce măsură le influențează viața europarlamentarele. Destui „iau marile libertăți de care beneficiază – mai ales libertatea de a călători, de a rezida și a munci în străinătate, dar și alte libertăți susținute de UE – drept un dat «natural». Au uitat sau n-au știut niciodată ce înseamnă să faci cozi interminabile ca să obții o viză de călătorie, ce înseamnă să n-o primești, asta ca să nu mai vorbim despre posibilitatea ca până și pașaportul să-ți fie refuzat pe cine știe ce motiv de autoritățile naționale (cum se întâmplă azi în Turcia lui Erdoğan)”, deși „măcar românii și «esticii» în general s-ar cuveni să aibă o memorie ceva mai bună”.

Cornea insistă că, în 2019, alegerile europarlamentare au miză foarte mare, atât pentru români, cât și pentru ceilalți europeni, care vor trebui să-și demonstreze discernământul. Au de ales între modelul fără precedent în istorie, care este Uniunea Europeană, și „ceea ce a făcut regula lumii timp de secole și milenii: tribalismul”.

XS
SM
MD
LG