Linkuri accesibilitate

Scandalul fabricat din jurul noului partid PLUS - o temă de laborator (Magda Grădinaru/ Ziare.com)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

Revista presei românești.

Presa acordă atenție scandalului iscat în jurul partidului fondat de Dacian Cioloș, PLUS. Istoricul Marius Oprea a aruncat în arenă suspiciunea unor legături cu fosta Securitate ale unor membri fondatori ai PLUS. Urmarea, planurile de colaborare între PLUS și Uniunea Salvați România se clatină din cel în ce mai mult.

Daniel Gorgonaru nu încearcă să deslușească în Adevărul cum stau lucrurile, dar atrage atenția că asistăm la același scenariu care a distrus, în anii nouăzeci, opoziția formată din Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat și, respectiv, Partidul Național Liberal. „La începutul anilor ʼ90, noua putere instalată la Bucureşti cu ajutorul Securităţii demara o importantă operaţiune de infiltrare a partidelor istorice cu informatori şi ofiţeri sub acoperire pentru a distruge şi compromite credibilitatea acestor formaţiuni”, scrie Gorgonaru, referindu-se nu doar la cele două partide de opoziție, ci și la Partidul Social-Democrat.

Efectul operațiunii a fost însă diferit: PNȚCD a fost dezintegrat, iar PNL a fost transformat, mai ales după 2007, crede Gorgonaru, „într-un PSD mai mic, mai puţin odios, dar la fel de distructiv”. PSD-ului i-a mers însă bine, adică pe voia fostei Securități, pentru că nu și-a apropiat politicieni curați, ci „zeci de personaje precum Năstase, Băsescu, Ponta, Udrea, Maior, Coldea, Oprea, Ghiţă etc. (care) au creat o reţea toxică de relaţii între politică şi servicii al cărui rezultat a avut darul să ne bulverseze, să nu mai putem face distincţie între «bine» şi «rău»”. Scopul? „Acelaşi ca în anii ʼ44-ʼ48 şi ʼ90, consideră comentatorul: distrugerea partidelor democratice”.

Raluca Boboc, se ocupă tot în Adevărul de același subiect și constată că ceea ce e privit de mulți ca o campanie împotriva PLUS și-a cam atins ținta. Nu e clar dacă e vorba de legături cu Securitatea, cum s-a pretins, sau de defecte ale lui Cioloș: „Înclinaţia spre compromis, lipsa de consecvenţă, incapacitatea de a lua decizii în momente electorale cheie, evitarea cu orice preţ a conflictelor politice, lipsa de asumare, naivitatea sau trădarea partenerilor care te-au susţinut, toate se plătesc în politică. La alegerile parlamentare din 2016 a încercat să evite cu orice preţ o candidatură. Un preţ care astăzi, când lui Cioloş începe să-i fugă pământul candidaturii de sub picioare, se dovedeşte a fi mult prea mare”, scrie Raluca Boboc.

Ea crede că Cioloș nu trebuia să iasă în conferință de presă ca să răspundă acuzațiilor ce i s-au adus. E cea mai mare greșeală pe care o face în general opoziția: intră în jocul-capcană declanșat de PSD. Apoi, comentatoarea pune ca titlu al articolului său „Cioloş renunţă la prezidenţiale”, pentru că fostul premier a recunoscut că s-a întâlnit și consultat de mai multe ori cu președintele Klaus Iohannis, deși a susținut că-i va fi contracandidat la prezidențiale.

Magda Grădinaru, de la ziare.com, vede în scandalul din jurul noului partid PLUS o temă de laborator, un scandal „fabricat” lansat intenționat de PSD. Guvernul PSD nu are timp să facă bugetul, despre care nu se știe nimic nici acum, în schimb are destul timp pentru ordonanțe care practic pun în libertate condamnați de corupție și de multe altele, până la crimă.

XS
SM
MD
LG