Linkuri accesibilitate

O colecție de gafe sinistre în Parlamentul European (Mihai Șora/ G4media)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

„Unirea de la 1859 nu a fost deloc «mică», a fost o realizare uriaşă”, arată Ion M. Ioniță în Adevărul.

„Unirea de la 1859 nu a fost deloc «mică», a fost o realizare uriaşă”, arată Ion M. Ioniță într-un articol din Adevărul. La 24 ianuarie 1859 s-a semnat actul fondator al României ca stat pe harta Europei, și el se datorează unei generații excepționale de politicieni, care au făcut revoluția de la 1848 și, după un deceniu, Unirea Principatelor. Totul „a fost posibil pentru că oamenii de acum 160 de ani au dat dovadă de inteligenţă şi de patriotism. Ce se întâmplă când elitele conducătoare ale unei ţări nu mai au nici una, nici alta nu este greu de închipuit”.

Articolul semnat de Ciprian Mihali pe site-ul republica.ro pare o continuare a celui de mai sus, pentru că vorbește tocmai despre politicienii României de azi, despre prestațiile lor în cadrul instituțiilor europene, în contextul președinției române a Consiliului Uniunii Europene. „Când Dăncilă își dovedește analfabetismul, ea ne reprezintă pe noi toți ca pe niște analfabeți; atunci când Tudorel Toader reinterpretează pe placul infractorilor teoria statului de drept ne prezintă pe toți în fața lumii ca pe niște potențiali infractori falsificând definițiile și practicile legii ca să ieșim basma curată după ce furăm. Atunci când Carmen Dan spune Europei că jandarmii și-au făcut datoria (bătând manifestanții pe 10 august), noi toți mai luăm un baston pe spate și un gaz în ochi. Iar când fosila de Daea dă lecții de idioțenie Europei, o face în numele nostru al tuturor, ca niște idioți ce suntem”, scrie Ciprian Mihali.

Presa preia masiv postarea pe Facebook a filozofului Mihai Șora. Premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Tudorel Toader, Carmen Dan și Petre Daea au „prezentat” în Parlamentul European priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE. O colecție de gafe sinistre. „Am plâns, scrie Șora, văzând ce șerpi și broaște le ies pe gură (…). Dar s-a gândit cineva, oare, la traducător? La omul acela care stă în cabină și trebuie să facă inteligibilă (și plauzibilă) idioția lor? Zilele acestea, el este eroul meu. Nu râdeți, oameni buni, nu e nimic de râs” (am reprodus după g4media).

Păreri împărțite în presă pe tema atacurilor împotriva lui Dacian Cioloș, președintele noului partid PLUS. Marian Sultănoiu (Gândul) nu prea crede că Cioloș chiar nu știa din ce familie se trage avocatul care s-a ocupat de înregistrarea PLUS – și anume că e fiul unui fost ofițer de Securitate care l-a anchetat cândva pe istoricul Marius Oprea, cel care a și semnalat detaliul. Admite că un fiu nu e răspunzător de faptele tatălui său, dar reamintește că principiul e valabil „aşa, în general, niciodată însă, în liga mare a politicii universale”. Jurnalistul îl vede pe Dacian Cioloș „complet nepregătit, ca să nu spun dezarmant de naiv, în ale politicilor dâmboviţene, după ani buni de reprezentare europeană comunitară a ţării, başca unul de tehnocraţie guvernamentală autohtonă”.

Îl apără însă Melania Cincea, în revista 22. Atacul la Cioloș ar fi debutul ofensivei securist-penale împotriva unui partid nou, „tractat de un politician al cărui nume nu a fost implicat în scandaluri de corupţie (…) sau în afaceri tenebroase cu statul”, și care de deja perceput ca o primejdie pentru partidele cu vechime, dar puternic erodate.

XS
SM
MD
LG