Linkuri accesibilitate

Dl. Liviu Dragnea habar nu are ce înseamnă securitate națională (Iulian Fota/ziare com)


Revista presei de la Bucureşti.

„Cine ar fi crezut că se va ajunge la folosirea banilor destinaţi serviciilor secrete pentru administrarea de vitamină D pentru copii?”, se întreabă Ion M. Ioniță în Adevărul și își răspunde: „Tăierea banilor serviciilor este un obiectiv în sine pentru guvernanţi. Ele sunt Soros-ul înfierat de puterea PSD-ALDE, duşmanul ascuns, forţa care îşi mută acum acoperiţii de la PSD la Pro România”. Autorul acestui articol preferă ironia: „Să fim fericiţi. PSD e primul partid care se va curăţa de agenţi pentru că vor pleca toţi în alte părţi. Economia duduie din nou, mai tare ca prima oară. Cifrele bugetului arată bine. Şi vitaminele râd în soare”.

În schimb, Iulian Fota ia foarte în serios subiectul într-un interviu acordat la ziare.com. „Este o declarație iresponsabilă, din care noi tragem concluzia că dl Liviu Dragnea habar nu are ce înseamnă securitate naționala (sau siguranță națională, termenul folosit de dânsul)”. Fota reamintește enervat că „securitatea națională reprezintă cea mai importantă politică publică care se ocupă de gestionarea celor mai grave, mai serioase amenințări la adresa unei țări”. Este lipsa unei vitamine o problemă de acest calibru? Dacă da, e nevoie măcar de o argumentație din partea specialiștilor. De fapt, e vorba de o abordare politicianistă, pentru că un politician serios nu contrapune niciodată două domenii la fel de importante cum sunt securitatea națională și sănătatea. „De ambele e nevoie”, spune Iulian Fota. Pe de altă parte, plasând acest atac la adresa serviciilor în contextul discutării bugetului, e obligatoriu să ai argumente serioase ca să tai din bani. Pentru 2019, ele nu există în niciun caz. Este anul președinției României la Uniunea Europeană, cu organizarea unui summmit la Sibiu, „prin urmare serviciile de informații au responsabilități suplimentare, pentru care este nevoie de bani”. Se poate presupune cumva că amenințările externe la adresa României sunt în scădere? Dimpotrivă, spune analistul, care îi cere președintelui Klaus Iohannis să le solicite politicienilor „să își asume în scris, (…) să nu își mai bată joc de securitatea naționala și să nu mai bage securitatea națională aiurea în lupta politică”. Să procedeze, adică, exact cum a făcut când s-a obținut sprijin pentru 2% din buget pentru Armată.

Pe același site, Camelia Badea a stat de vorbă cu sociologul Dan Jurcan de la IRES despre electoratul specific celor (actualmente) doi poli ai opoziției : liberalii de o parte, de cealaltă noua alianță dintre USR și PLUS. El spune că PSD-ul și-a fidelizat în acest mandat nucleul dur electoral : pensionarii, asistații sociali și bugetarii. „Mi-e greu să cred că acești bugetari, când vor fi în cabine, vor vota un alt partid”, spune sociologul. Pe partea opoziției, Partidul Național Liberal are și el destul electorat în zona rurală. Nu este cazul noilor partide, Uniunea Salvați România și PLUS, care sunt foarte active pe Facebook și e de așteptat că prin acest instrument vor putea mobiliza alegătorii la momentul potrivit. Ele răspund în același timp și aspirațiilor celor din mediul privat. „Dar aceștia sunt și foarte puțin activi politic. Ei nu prea ies la vot, mai ales cei din mediul urban. Cei din leadership-ul politic al noii alianțe trebuie să găsească acea narațiune, acea poveste politică, prin care să creeze emoții, ulterior atitudini și apoi comportamentul de vot”, atrage atenția sociologul Dan Jurcan.

XS
SM
MD
LG